Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi6
Bugün Toplam123
Toplam Ziyaret1680330
Sadık Sofuoğlu
sadik.sofuoglu@hotmail.com
POŞET
05/01/2019

Plastiğin doğada yok olma süresi 1000 yıl.
Sıfırları yanlış saymadınız. Evet, bin yıl.
Dört beş gündür ülkeyi bir poşet konusu aldı vurdu. Sosyal medya olsun, kahvehanelerde olsun, marketlerde olsun, şimdi poşete paramı vereceğiz derdiğinde. 2 poşete 50 kuruş vereceğime bir çocuğu sevindiririm diyeni mi ararsın, evden poşet getirip kullananı mı ararsın, marketten aldıklarını poşet paralı diye kasada bırakıp gideni mi ararsın, herkes sıkıntılı, herkes dertli özellikle halkın yoğun olarak gittiği BİM, A101 gibi marketlerin kasiyerleri, çalışanları daha çok dertli. Gına gelmişler resmen. 
Gelelim yaklaşık bir kaç ay önce hazırlanan bu plastik poşet yasanına. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilen ve bütün partilerin ortak payda da buluştukları yasayla bu poşet kanunu ortaya çıktı. 25 kuruşluk poşetin 10 kuruşa markete, 15 kuruş ise devlete gidiyor. Devlet bunu çevreyi temizleme adına kullanacağını açıkladı. Peki, şimdi gelelim poşet konusunda halkın söylediklerine. Hem poşete para veriyorum hem de mağazanın reklamını taşıyorum diyenler var. Eczaneden küçücük poşeti alıyorum 25 kuruş ödüyorum diyenler var. Poşete gerek yok elimde taşırım diyenler var. Poşetle ürünleri eve götürüp poşetleri iade edenler var. El arabasıyla market önüne giden, sırtında heybeyle, küfeyle markete girenlerde yok değil. Yani anlayacağınız bu iş bayağı bir karışık duruma geldi. Doğa kirlenmesin diyoruz poşeti 25 kuruşa satıyoruz. Peki, poşeti 25 kuruşu alınca doğa kirlenmeyecek mi? Diyorlar ki 4 günde %50 poşet kullanımı azaldı. Pardon da nasıl ölçtünüz bunu. Hadi onu da geçtik manava gittin, manavdan 3 - 5 parça meyve sebze aldın. Bunları poşete koydum, manavda poşetleri ücretsiz. Manavdan aldığımız poşet çevreyi kirletmeyecek mi? Pastaneye gittiniz 2 simit, 2 poğaça aldınız poşet ücretsiz, ekmek aldınız poşet ücretsiz, kasaba gittiniz et aldığınız, tavuk aldınız poşet ücretsiz. Peki, buradan alınan poşetler çevreyi kirletmeyecek mi? Aklımızda ilginç ilginç sorular.
Plâstik kullanımını azaltmaya bir yerden başlamalıydı ama bu pek hoş olmadı. Kullanılan poşetlere tekrardan gıda konulması da oldukça tehlikeli bir durum arz ediyor. Eczaneler Birliği kullanılan poşetlerin mikrop açısından tehlikeli olabileceğini belirtiyor. Bütün problemleri bitti Türkiye'de 5 gündür gündemi plastik poşet işgal ediyor. Elektriğe %40 yakın zam gelirken, poşete yaptıklarımızı yapsaydık emin olun bu zam geri alınmıştı.
Peki, plastik sadece poşette mi var? Hayır. İçtiğimiz suların pet şişesi, kullandığımız deterjanın, yoğurtun kapları, aldığımız çikolatanın, kekin ambalajları, makarnanın, şehriyenin, pirincin, nohudun kısaca bir pakete konmuş tüm gıdalar poşette, Peki bu ambalaj poşetleri çevreyi kirletmeyecek mi? Bunları çöpe atınca doğaya karışmayacak mı? Yani aşağı tükürsen sakal, yukarı tükürsen bıyık.
Poşet uygulaması 7'den 77'ye herkesi iyi kötü bir sıkıntıya sokmuş vaziyette. Bu işi bilip bilmeden, araştırmadan, ucunun nereye gideceği düşünülmeden yapılmış bir yasa gibi duruyor. Elbette poşetten kurtulmak çevreyi temizlemek poşeti para ile satın almakla çözülecek bir durum değil. Çeşitli yöntemler yapılabilir. Öncelikle çocuklarımızın, halkımızın bilinçlendirilmesi gerekiyor. Parayla poşet satın almak bizim halkımıza oldukça zor gelmiş vaziyette. Sosyal medya bugün 6 poşet aldım bir buçuk lira verdim, poşete bile para veriyorum artık zenginim diyenler olduğu gibi başka marketlerin 30 kuruşa, 50 kuruşa poşet sattıklarını da okuduk. Benim şahsi görüşüm bu uygulama çok sağlıklı olmayacak. Çevreyi korumak için poşeti para ile satmak çözüm değil. Kesinlikle değil. Halkı bilinçlendirmek, çevrenin daha yaşanabilir bir hale gelmesi için kamu spotları, filmler, reklamlar, sosyal medya kullanılmalı ve poşeti para ile satmak yerine bilinçli poşet kullanımı veya doğada kısa zamanda yok olan poşet kullanımı yaygınlaştırılmalı. 

Markete gidiyorsun bir şeyler alıyorsun kasiyer soruyor poşet ister misiniz? Peki, poşet istemesem, aldıklarımı eve neyle götüreceğim? Bez çanta, file vb bişey veriyor musun? Yok!!!  Alternatif üretiyor muyuz? Yok!!! Önce poşet yerine ne kullanabilirim, bu alternatif sunulmalı ki müşteri ona yönelmeli. Ve illa poşet alacağım diyorsa da sat kardeşim. Poşetini kaça satarsan sat. 
Aklıma gelmişken şunu da belirteyim doğayı korumak diyoruz, çevreyi korumak diyoruz ama en adi en kalitesiz kömürü vatandaşa dağıtıp dışarıda nefes alacak hava bırakmıyoruz. Birçoğumuz Adana'da yaşıyoruz. Özellikle sobalı evlerin bulunduğu mahallelerde, yağmursuz günlerde, havanın nasıl olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Hani çevreyi koruyacaktık. Soluk alınamıyor soluk. Evdesin bi hava alayım diyorsun, dışardaki kömürün kokusu eve giriyor. Nereye gitti çevreci duruşumuz. Bir poşetle çevre mi temizlenecek?
Ayrıca; plastik bardaklar, plastik tabaklar, çatallar... Bunlar ne zaman yasaklanacak acaba? Bunları bedava da almıyoruz, ama yine çevre kirlenmiyor mu?
Halk bilinçlendirilmeli, çevreye atılan plastiğin 1000 yıla yakın çürümediği anlatılmalı. Atıkların torunlarımıza miras kalacağı unutulmamalı. Bu da, doğa için sayısız sorun demektir. Peki, hangi atığın, ne kadar sürede yok olduğunu biliyor musunuz?
- Elma Çöpü: 2 ay
- Köpükten Yapılmış Unsurlar: 50 yıl
- Karton Süt Kutusu: 3 ay
- Yün Çoraplar: 1-5 yıl
- Karton Çay Bardağı: 50 yıl
- Gazete: 6 hafta
- Olta İpi (Misina): 600 yıl
- Plastik Şişe: 450 yıl
- Plastik Torba: 1000 yıl
- Kontrplak: 1-3 yıl
- Karton Kutu: 2 ay
- Atılabilir Bebek Bezi: 450-500 yıl
- Cam Şişe: Henüz belirlenmemiştir; 1 milyon yıldan uzun süreceği hesaplanmaktadır.
- Mendil: 2-4 hafta
- Sigara Çöpü: 1-5 yıl
- Alüminyum Kutu (Kola, Fanta Kutuları): 200-300 yıl
- Pamuk Elbise: 2-5 ay
Bu liste uzar gider...
Dolayısıyla, çöpünüz elinizden çıkmadan önce, defalarca düşünün. O çöp, yere düştükten sonra, torunlarınızın torunları bile o pisliğin içerisinde yaşayabilir!.

(Ayrıntılı bilgi için; 0505 889 3901)



873 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

SAHİBİNDEN - 07/11/2019
Son günlerde sıfır araç piyasasında uygun kredi ve cazip seçeneklerle sıfır araç alımı kolaylaşınca, uzun süredir durgun olan 2. el piyasasıda canlandı.
VE FİNAL - 26/08/2019
Ve Final...
DERLER - 16/08/2019
Sandalcının birinin ünü tüm İstanbul'a "Çapkın" diye yayılır.. İşinde gücünde ekmeğinin peşindedir sandalcı. Eeee!.. Söylenti o ki, san
BİLDİRİM SESİ - 14/08/2019
Sekiz yıl önce turnuvamızın çıkış nedeni; gençlerimizi internet kafelerden ve kahve köşelerinden kurtarmak, spora yönlendirmek, m
HEYECAN KIZILDAĞ'DA KALDI - 15/10/2018
Subattığı suskunluğa gömüldü. 26 Ağustos 2018 finali ile Kızıldağ Yaylası yalnızlıkla başbaşa kaldı. Birbirinden güzel maçlara sahne olan Subattığı, 300 günlük bir bekleyişe girdi.
SON DÖRT - 24/08/2018
Kızıldağ Yaylası Futbol Turnuvasının artık sonlarına yaklaşmış bulunmaktayız. Son dörde kalan takımlar bugün finale çıkmak için birbirlerine
BATUM - 18/08/2018
Kapı komşumuz Batum. Gürcü adı Batumi. Bu haftaki yazınız 300 yıldan fazla aralıksız Türklerin egemenliğinde olan ve son yüzyılda el değiştiren Batum'a ayırdık.
BEŞİNCİ HAFTA - 02/08/2018
Kızıldağ Yaylası Futbol Turnuvası beşinci haftası birbirinden güzel ve anlamlı maçlarla geçti. Merak edenlere kısaca özetleyelim.
CEVAP HAKKI - 30/07/2018
Kızıldağ Yaylası Futbol Turnuvası şartnamesinin 21. maddesini hiçe sayarak Çakallıspor
 Devamı
AlışSatış
Dolar32.432432.5624
Euro34.631634.7704