Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi7
Bugün Toplam160
Toplam Ziyaret1667802
Sadık Sofuoğlu
sadik.sofuoglu@hotmail.com
BATUM
18/08/2018
Kapı komşumuz Batum. Gürcü adı Batumi.
Bu haftaki yazınız 300 yıldan fazla aralıksız Türklerin egemenliğinde olan ve son yüzyılda el değiştiren Batum'a ayırdık.

Kimlikle geçişin mümkün olduğu Gürcistan'ın Batum şehri doğasıyla mimarisiyle iklimiyle beni büyüledi. 13 Ağustos 2018 tarihinde günübirlik Batum gezisi gerçekleştirdim. Bu seyehatten edindiğim izlenimleri sizlerle paylaşmak istedim. Bundan sonra Batum'a gidecek olanlara da bir ışık olabileceğini düşünüyorum.

Sarp Sınır kapısından yeni veya eski Türkiye Cumhuriyeti kimliği ile geçiş yapıyoruz. 15 liralık bir pul satın almamız gerekiyor. Kimlikteki tek şart sağlam olması. Türk polisi ve Gürcü polisi özellikle soğuk mühürleri çok dikkatli inceliyor. 

Sınır kapısında Türk tarafının çok ilkel, Gürcü tarafının ise çok modern olduğunu görüp ilk şaşkınlığınızı burada yaşayacaksınız. Sarp köyünün Gürcistan'daki adı ise Sarpi. 

Sarp'tan , Sarpi 'ye geçtikten sonra Gürcistan para birimi LARİ ile tanışacaksınız. 1 Lari ; 3 Lira 40 Kuruşa tekabül ediyor. İkinci şok ile karşı karşıyasınız. Evet paramız ne yazık ki Gürcistan'da bile değerli değil. 

Gürcistan tarafına geçtikten sonra telefonlarınızı uçak moduna almanızı tavsiye ederim. Değilse yurtdışı tarifeleri 10 -15 kilometre sonra yürürlüğe girmeye başlayacaktır.

Sarp'dan Batum'a doğru ilerlerken Türkiye tarafında olduğu gibi duble yolların ve tünellerin olmadığını göreceksiniz. Yaklaşık 25 30 dakikalık bir yolculuktan sonra Ata yadigarı o güzel Batum'dasınız.

Batum'da teleferiğe binmek 15 Lari, Türk Lirası ile 51 Lira oldukça pahalı. Bir kıyaslama yaparsak Ordu'da teleferiğe binerek Boztepe'ye çıkmak sadece 10 lira. Botanik Parkı gezmek 15 Lari, yani 51 Lira. Çorba 5 Lari, yani 17 Lira öğle yemeği 20 Lari, yani 68 Lira. Türkiye'deki 1 -2 Liralık dondurma 3 Lari yani 10,50 lira. Evet fiyatları duyunca pek gidesiniz gelmedi gibi ama son günlerde Türk lirasındaki iyimser tablo Ları Lira arasındaki farkı baya düşürmüş Bugün itibariyle 1 Lari = 2.40 Liraya tekabül etmeye başlamış. 

Sahil kenarında gezerken kendinizi bir anda Antalya'da geziyor sanabilirsiniz plajlar, sahilleri cıvıl cıvıl. Çünkü denize girilebilecek en uygun yer Batum. Hopa'da Kara bir deniz varken Batum'da Ak bir denizi görüyorsunuz masmavi harika denizi var.

Dünyada yaşayan 14 alfabeden biri olan Gürcü alfabesi için kule inşa edilmiş. Devasa boyutu ve Gürcü harfleri ile süslenmiş güzel bir görüntü ortaya koyuyor. Gürcüler alfabelerine çok sadıklar.

Ali ve Nino heykeli her 10 dakikada birbiriyle birleşip ayrılıyorlar. Bizdeki Leyla ile Mecnun, Ferhat ile Şirin benzeri bir aşk hikayesi. Dönme dolap çok eğlenceli ama binmesi 5 Lari, yani 17 Lira. Sahil boyunda gezerken İzmir Konak'taki Saat Kulesinin bir benzerini görerek çok şaşıracaksınız. Avrupa Meydanı'nda, Pizza meydanında Avrupa'daki çeşitli mimari yapıların bir benzerlerini bir kopyalarını görmek mümkün. Daha iyisini yapmaya çalışmamışlar. Var olanın bir benzerini de Batum'a yapmışlar. Şehirde Türk lokantaları mevcut orada yemeklerinizi yiyebilirsiniz. Fakat fiyatlar oldukça yüksek. Çorba, pilav, yemek 20 Lari yani 68 Lira. Şehirde 1860'lı yıllardan kalma Orta Cami içi çiçek gibi yapısıyla ziyaretinizi mutlaka bekliyor. Bir vakit namazı veya 2 rekat mescit namazı mutlaka kılın.

Rehberimiz bir Ermeni kilisesine götürdü bizleri. Orada da kilisenin içinde mumların yakıldığını, birçok tablonun ve birkaç sıranın masanın bulunduğu gördük. Sıraların arasında dolaşmamıza görevli izin vermedi. Bahçedeki 1915 Ermeni olaylarına itafen dikilmiş anıt ise hiç hoş değildi.

Şehirde gezerken Türk ve Müslüman olduğumuzu anladıklarını düşündüğümüz kişiler bir broşür uzattılar. Bizler de broşürü aldık bir bakalım dedik. Gayet güzel Türkçe ile yazılmış hristiyanlığı anlatan misyonerlik faaliyetleri ile karşı karşıya kaldık. Adamlar dinlerini seviyor ve dinlerini yaymak için çalışıyor. 

Bahçe düzenlemeleri ,şehircilik anlayışları gerçekten hoşumuza gitti. Yerlerde bir çöpün bile olmaması bizleri memnun etti. Artı trafik ışığının olmadığı noktalarda araçların yayalara yol vermesi geçiş üstünlüğünün her zaman yayalarda olması Türkiye ile Gürcistan arasındaki aklımızda kalan en büyük fark oldu. 

Oldukça lüks arabaların yanında normal sıradan arabaları da gördük. Direksiyonu sağda ve solda olan araçlarda bizleri şaşırttı trafik bizdeki gibi sağdan akıyor. Azeri plakaları, Rus plakaları, Türk plakaları ve de Ermeni plakalarını bu şehirde görmek mümkün. Ermenistan'ın denize kıyısı olmadığı için deniz keyfini Batum'a gelip çıkardıkları kesin. 

Mimarisi ile devasa gökdelenleri ile kendinizi bir anda New York'ta sanabilirsiniz. Veya kumarhaneler sizin bir anda Las Vegas'ta olduğunuzu anımsatabilir. İnsanlar işinde gücünde eğlencesinde. Tatil ve turizm şehri olmuş Batum. 

İklimi gerçekten harika. Sanki Karadeniz 'de olmayan bir şehir gibi Batum. Karadeniz gibi hırçın değil tam tersine Akdeniz şehri gibi. Şehir düz bir ova üzerine kurulmuş. Ve hemen yanıbaşında Türkiye'de  doğup büyüyen Çoruh Nehri Batum'un ayrı bir güzel yapıyor. Hurma ağacından bambu ağacına , incirden üzüme, fındıktan çaya birçok bitkinin yetiştiği ender bir şehir Batum.

Misaki Milliden ilk tavizin verildiği Batum'u gezince Türkiye'nin çok şey kaçırdığını Rusların neden burayı ısrarla istediğini bir kez daha anlayacaksınız. 

Ayrıntılı bilgi için; 0505 889 3901


692 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

SAHİBİNDEN - 07/11/2019
Son günlerde sıfır araç piyasasında uygun kredi ve cazip seçeneklerle sıfır araç alımı kolaylaşınca, uzun süredir durgun olan 2. el piyasasıda canlandı.
VE FİNAL - 26/08/2019
Ve Final...
DERLER - 16/08/2019
Sandalcının birinin ünü tüm İstanbul'a "Çapkın" diye yayılır.. İşinde gücünde ekmeğinin peşindedir sandalcı. Eeee!.. Söylenti o ki, san
BİLDİRİM SESİ - 14/08/2019
Sekiz yıl önce turnuvamızın çıkış nedeni; gençlerimizi internet kafelerden ve kahve köşelerinden kurtarmak, spora yönlendirmek, m
POŞET - 05/01/2019
Plastiğin doğada yok olma süresi 1000 yıl.
HEYECAN KIZILDAĞ'DA KALDI - 15/10/2018
Subattığı suskunluğa gömüldü. 26 Ağustos 2018 finali ile Kızıldağ Yaylası yalnızlıkla başbaşa kaldı. Birbirinden güzel maçlara sahne olan Subattığı, 300 günlük bir bekleyişe girdi.
SON DÖRT - 24/08/2018
Kızıldağ Yaylası Futbol Turnuvasının artık sonlarına yaklaşmış bulunmaktayız. Son dörde kalan takımlar bugün finale çıkmak için birbirlerine
BEŞİNCİ HAFTA - 02/08/2018
Kızıldağ Yaylası Futbol Turnuvası beşinci haftası birbirinden güzel ve anlamlı maçlarla geçti. Merak edenlere kısaca özetleyelim.
CEVAP HAKKI - 30/07/2018
Kızıldağ Yaylası Futbol Turnuvası şartnamesinin 21. maddesini hiçe sayarak Çakallıspor
 Devamı
AlışSatış
Dolar32.237032.3662
Euro34.794534.9339