Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi5
Bugün Toplam267
Toplam Ziyaret1680474
Vahit Şahin
karaisalihaber@hotmail.com
CHP’NİN SEÇİM BİLDİRGESİ ÜZERİNE
31/05/2018

Birkaç gündür CHP’nin 2018 seçimlerine ilişkin bildirgesi üzerine görüş alış-verişinde bulunuyoruz.

“Kürt Sorunu” konusunda, bildirgede, “Cumhuriyet tarihinin en önemli sorunlarının başında gelen Kürt Sorunu, temelinde bir demokrasi eksikliği meselesidir. Kalıcı çözüm için esas olan, daha fazla özgürlük, demokrasi ve hukuk devletidir. Ancak bu şekilde yurttaşlarımızın hakları korunabilir ve halkın refah seviyesi yükseltilebilir. CHP, Kürt Sorunu’nun çözümünü TBMM bünyesinde kuracağı bir Toplumsal Mutabakat Komisyonu ile gerçekleştirecektir” deniliyor.

Ayrıca, “TBMM içinden ve dışından geniş temsil platformu oluşturarak kurulacak bir Ortak Akıl Heyeti ile sorunu tüm boyutları ile ele alacak, toplumsal barışın düşünsel ve psikolojik altyapısını oluşturacaktır. CHP, sorunun çözümünde gizli bir ajanda gütmeksizin, samimi ve dürüst bir yaklaşım benimseyecektir. Sonradan halkımıza hesabını verilemeyecek bir taahhütte bulunmayacak, atılan tüm adımlarda muhalefet partileri başta olmak üzere kamuoyunu bilgilendirecektir. Kürt Sorunu’nun barışçı bir yönde kalıcı ve nihai biçimde çözülmesi, tüm Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarını kenetleyecek bir güven, dayanışma ve kardeşlik ikliminin yaratılmasıyla mümkündür. CHP, yurttaşları zan altından bırakan, yaftalayan ve dışlayan anlayışlarla mücadele edecek, ortak bir gelecek için yılmadan çaba gösterecektir. CHP, kutuplaştırma ve kamplaştırma siyasetine son vererek, tüm yurttaşlarımızı ayrım yapmaksızın kucaklayacaktır”  şeklinde kulağa hoş gelen cümlelerine de yer verilen bildirgede, son olarak,  “Güçlü Yerel Yönetimler “ başlığı altında da, “Türkiye’nin idari yapısını yerel yönetimleri daha güçlü ve özerk hale getirecek şekilde yeniden yapılandıracağız. Yerel yönetimlere bu doğrultuda daha fazla kaynak ayıracağız”  denilmektedir.

250 sayfa civarında olan seçim bildirgesinde CHP’nin PKK lideri Abdullah Öcal ile aynı çizgiye düştüğünü konuştuk. Çok tehlikeli bir yaklaşım olarak gördüğümüz bu yazılı belge ve “Türkiye’nin idari yapısını yerel yönetimleri daha güçlü ve özerk hale getirecek şekilde yeniden yapılandıracağız” ifadeleri ileride hem CHP’yi hem de - iktidara gelirlerse tabi ki- devleti de zor duruma düşürecek bir taahhüt olmuştur.

Seçim çalışmalarının tamamına yakınını CHP’yi eleştiri üzerine kurmuş, sözümona muhalefet partisi Vatan Partisi’ne ve onların yayın organı olan Aydınlık Gazetesi’ne büyük bir koz vermiş oldular.

Nitekim bu konuda, Aydınlık yazarı Turan Salcı, “Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)’nin 24 Haziran seçimlerine ilişkin hazırladığı bildirgeyle PKK lideri Abdullah Öcalan’ın 2011’de el yazısıyla kaleme aldığı sözde ‘çözüm süreci’ taslakları arasındaki benzerlik dikkat çekti” diye başlayan bir köşe yazısı yayınladı.

Yine CHP’nin seçim bildirgesine dönecek olursak, “AKP, Kürt Sorunu’nun çözümü için bir hukuki yapı oluşturmaktan kaçınarak, gayrı resmi mekanizmaları ve merdiven altı süreçleri uygulamaya sokmuştur. AKP hükümetlerinin çıkarcı ve samimiyetsiz açılımları, seçim dönemlerinde verip de tutmadıkları vaatlerin ötesine geçmemiştir”

Yani mealen şu mu denmek isteniyor? “AKP bu işi beceremedi, eline yüzüne bulaştırdı, seçim dönemlerinde verip de tutamadıkları vaatleri biz tutacağız.”

Bildirgenin başında “Biz, Geleneğin Ve Geleceğin Partisiyiz” başlığı altında ifade edilen, “Cumhuriyet Halk Partisi, 95 yıllık Cumhuriyetimizle yaşıt olmasına rağmen, ilk günkü ruhla ve ilk günkü heyecanla halkımızı layık olduğu uygarlık düzeyine ulaştırmaya çalışan bir partidir. Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün başlattığı Anadolu Aydınlanması’nın izinde, tüm kadrolarıyla yurttaşlarımızın özgürlüğü, refahı, huzuru ve mutluluğu için yılmadan çalışan bir partidir.

Cumhuriyet Halk Partisi, Gücünü Kuvayı Milliye’den ve Kurtuluş Savaşımızdan; Meşruiyetini Amasya’dan, Erzurum’dan ve Sivas’tan, Özgüvenini Cumhuriyet’in iktisadi ve kurumsal reformlarından alan parti” olduklarını söyleyen CHP’nin kendisi ile çelişen bir seçim bildirgesi ile karşı karşıya olduğumuzu söylemek durumundayız.

Öte yandan, CHP'nin seçim bildirgesindeki 'Kürt sorunu'na ilişkin bölümlerle ilgili Diyarbakır'da önceki gün basın toplantısı düzenleyen CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, bildirgelerinde 'yerel yönetimler', 'anadil' ve 'eşit yurttaşlık' bakımından bağlayıcı maddeler olduğunu söylemesi de Kılıçdaroğlu’nun öve öve bitiremediği seçim bildirgesi ile CHP’nin nereye gideceğini göstermeye yeter de artar bile.

Biz, uyarı görevimizi yapacağız. Gerekirse en sert şekilde eleştireceğiz. Bu eleştirilerimiz bazı CHP’li dostları rahatsız etse de doğru bildiklerimizi yazacağız.

Yine de, her şeye rağmen, ehveni şer diyeceğiz. Eleştiri haklarımız saklı kalmak koşuluyla ve mevcut yapının değişmesi için oyumuzu zorunlu olarak kullanacağız.

 



562 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (7) - 17/12/2023
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (7)
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (6) - 15/10/2023
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (6)
KARAİSALI ARŞİVİMDEN (5) - 13/10/2023
KARAİSALI ARŞİVİMDEN (5)
BABACANOĞLU İLE İKİ SAAT - 28/09/2023
BABACANOĞLU İLE İKİ SAAT
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (4) - 26/09/2023
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (4)
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (4) - 26/09/2023
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (4)
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (3) - 28/08/2023
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (3)
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (2) - 23/08/2023
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (2)
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (1) - 19/08/2023
KARAİSALI GAZETESİ ARŞİVİMDEN (1)
 Devamı
AlışSatış
Dolar32.439832.5698
Euro34.502534.6407