Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi14
Bugün Toplam947
Toplam Ziyaret1669333

YENİ ADANA GAZETESİ’NDEN VALİ DEMİRTAŞ’A ZİYARET

25 Aralık 2017 tarihinde 100. Yılına girecek olan Yen Adana Gazetesi adına Kutlama Komitesi Adana Valisi Mahmut Demirtaş’ı makamında ziyaret etti.

25 Aralık 2017 tarihinde 100. Yılına girecek olan Yen Adana Gazetesi adına Kutlama Komitesi Adana Valisi Mahmut Demirtaş’ı makamında ziyaret etti.

Yeni Adana Gazetesi 100. Yıl Düzenleme Komite üyeleri 22. Dönem CHP Adana Milletvekili Mehmet Ziya Yergök, 23. Dönem CHP Adana Milletvekili Hulusi Güvel, Adana Sanayi Odası eski Başkanı Sadi Sürenkök, Yeni Adana Gazetesi Yazıişleri Müdürü Ahmet Yahşi, Yeni Adana Gazetesi Koordinatörü Cihat Ovalı, Yeni Adana Gazetesi Yazarları Nurettin Çelmeoğlu ve Vahit Şahin ile Gazeteci İsmail Başkan Adana Valisi Mahmu Demirtaş’ı ziyaret ederek, 25 Aralık 217 tarihinde 100. Yılına girecek olan gazete hakkında bilgilendirme de bulundu.

Ziyarette Komite adına konuşan M. Ziya Yergök, “Kentimizde 1918 yılından bu yana aralıksız yayınlanmakta olan Milli Mücadele Gazetesi ‘’Yeni Adana’’ 25 Aralık’ta 100.Yayın Yılına giriyor.1918 yılında Fransız'ların Adana'yı işgal etmesinden 5 gün sonra, işgale karşı direnmek ve halkı örgütlemek için Ahmet Remzi Yüregir ve arkadaşları tarafından kuruldu. Fransız işgal kuvvetlerinin gazeteye baskın yaparak yasaklaması üzerine, Adana'nın Pozantı ilçesinde, tren istasyonundaki bir vagonda, çok zor ve ilkel koşullarda işgale karşı yayınını ve direnişini sürdürdü. Kurtuluş Savaşında bir  ‘’Kuvayı Milliye Karargâhı’’ olarak görev yapan ‘’Yeni Adana’’ 1918 yılından beri Yüregir ailesinin sınırsız özverisi ve okurlarının sınırlı desteği ile zorluklara göğüs gererek, ilkelerinden ödün vermeden Atatürkçü ve Cumhuriyetçi bir çizgide yayınını sürdürmektedir” dedi.

Yergök, “Prof.Dr. İlhan Tekeli’nin deyimi ile ''Yeni Adana Gazetesi, Adana'nın ve Türkiye’nin bir kültür varlığıdır.” Bugün Türkiye'nin yayınlanmakta olan en yaşlı gazetesi olup ulusal ve yerel anlamda benzer bir örneği yoktur. Tevfik Çavdar hocanın çok güzel tanımlamasıyla ‘’Yeni Adana Türkiye’nin basın çınarı’’ olup ‘çağının tanığı’ bir gazetedir. Cumhuriyet’imizin sönmeyen meşalesidir. Yeni Adana Gazetesi,1965 yılında New York’da ''Dünya Basın Başarı Ödülünü'',1996 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyetinin ''Basın Özgürlüğü Ödülünü'', 2015’de ise ‘’Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Özel Ödülü’’nü aldı.1950-1960 yılları arasında, ünlü gazeteciler Çetin Altan ve Oktay Ekşi Yeni Adana’nın yazarlığını, Oktay Akbal ise Yeni Adana'nın temsilciliğini yaptı. Gazete, Adana basını için de bir okul işlevi görmüş birçok gazeteci yetiştirmiştir. Gazetenin kurucusu Ahmet Remzi Yüregir, Milli Mücadele döneminde-1919 yılında Atatürk ile telgrafla yazışarak Adana Müdafa-i Hukuk Cemiyetini kurup başkanlığını yaptı. Bugün gazetenin başında oğlu Çetin Remzi Yüregir bulunmakta ve başyazıları yazmaktadır. Çetin Remzi Yüregir’in dayısı olup ilk öğrenimini Adana ve Kozan’da tamamlamış olan büyük şairimiz Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın ilk hikayesi 1927'de, ilk şiiri ise 1928'de ''Gurbette Feryat'' ismiyle Yeni Adana Gazetesi’nde yayınlanmıştır. Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın deyişi ile gazete Milli Mücadele döneminde ‘’Güney Kurtuluş eylemlerinin bayrağı olmuştur.’’ Yeni Adana’nın Dünya Basın Başarı ödülünü almasında ünlü gazeteci Ömer Sami Coşar'ın 1964 yılında yayınlanan ''Milli Mücadele Basını'' adlı eseri de etkili olmuştur. Gazeteci-Yazar Orhan Karaveli'nin  ''Ali Kemal'' kitabının ''Kurtuluş Savaşında Anadolu Basını'' bölümünde ve Yazar Aydın Keleşoğlu’nun ‘’İhanet Basını’’adlı eserinde de konuya değinilmiş ve Yeni Adana’dan övgüyle söz edilmiştir” dedi.

17-19 Nisan 2015’de Adana’da yapılan ‘’1.Uluslararası, Tarihte Adana ve Çukurova Sempozyumu’’nda araştırmacı-yazar Ahmet Erdoğdu tarafından ‘’Milli Mücadele’de Yeni Adana Gazetesi’nin Rolü’’konulu bir bildiri sunulduğunu ifade eden Yergök, “Ayrıca Harran Üniversitesi'nde öğretim üyesi olan Yrd.Doç.Dr. İbrahim İslam'ın da ‘’Yeni Adana’’ Gazetesi konusunda bir doktora tezi bulunmaktadır” dedi.

Gazetenin 100.Yılını 24 Aralık 2017 Saat:19.00’da Adana-Seyhan Oteli Balo Salonu’nda verilecek bir kokteyl ile konuklar ve Yeni dana Gazetesi dostlarıyla birlikte kutlanacağını belirten Yergök, “Bu anlamlı günümüzde aramızda olmanızdan onur duyarız” diye konuştu.                 

Adana Valisi Mahmut Demirtaş ise, 99 yıldır bir gazetenin sürekli çıkmasının özellikle bu dönemde çok zor olduğuna değinerek, “Yeni Adana Gazetesi’ni tebrik ediyorum. O gün müsait olursam bu anlamlı töreninize seve seve gelirim” dedi.

YENİ ADANA GAZETESİ VE KARAİSALI
1918 yılında yayın hayatına atılan ve 5 gün sonra Fransız işgalcileri tarafından gazete tren vagonlarında Kelebek Köyü ile Belemedik ve Pozantı'!da basılmış, Kuvayı Milliyecilere destek olmuştu.                                                                                                                                                                             

 

219 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.262832.3921
Euro34.778034.9173