Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi7
Bugün Toplam788
Toplam Ziyaret1681873

Yüreğir’de 15 Temmuz Şehitler Parkı Bilim Tarih ve Kültür Kompleksi ile Şehitler Anıtı açıldı

Parkın açılışında konuşan Avrupa Birliği (AB) Bakanı Ömer Çelik, "Zaman zaman FETÖ ile yürütülen mücadelenin artık normale dönmesi gerektiğini söylüyorlar” dedi.

FETÖ, milletin ve devletin düşmanıdır. FETÖ ile mücadelede normale dönmek şehitlere saygısızlıktır, hürmetsizliktir. Asla normale dönmeyeceğiz. Bu saldırı karşısında asla geri adım atmayacağız" dedi.

Adana’da 15 Temmuz Şehitler Parkı Bilim Tarih ve Kültür Kompleksi ile Şehitler Anıtı, Avrupa Birliği (AB) Bakanı Ömer Çelik’in katılımıyla açıldı. Komplekste yer alan İhlas Haber Ajansı’nın 15 Temmuz fotoğraf sergisi de yoğun ilgi gördü. İstiklal Marşı’nın okunması ve saygı duruşuyla başlayan tören, Kur’an-ı Kerim tilaveti ile devam etti. İl Müftüsü Hasan Çınar, halkın silahları, tankları ve uçaklarıyla halka saldıran hain darbecilere karşı destansı direniş gösteren 7’si Adanalı 249 şehit için dua okudu. Duaların ardından 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin kısa film gösterimi yapıldı. Etkinlik, 15 Temmuz şehidi Ömer Halisdemir anısına hazırlanan slayt gösterisiyle devam etti. Darbe girişimi sırasında şehit edilen ikiz polis memurları Ahmet ve Mehmet Oruç’un babası Ali Oruç ise, çocukları için yazdığı şiiri gözyaşları içerisinde okurken dinleyenlerin gözlerini doldurdu.

Açılışta konuşan AB Bakanı Ömer Çelik, darbe girişiminin sadece darbe değil, katliam ve işgal girişimi olduğunu kaydederek, yabancı istihbarat örgütlerini işaret etti. Bakan Çelik, “Türkiye Cumhuriyeti’ne ait egemenlik, yabancı istihbarat örgütlerinin envanteri haline gelecekti” diye konuştu.

’Şehit’ kelimesinin pek çok dilde ’ölüm’ anlamına gelirken, Türkçe’de ve İslam dininde şahitlik anlamına geldiğine değinen Bakan Çelik, şehadet şerbetini içen şehitleri andı. Açılışı gerçekleştirilen 15 Temmuz Şehitler Parkı Bilim Tarih ve Kültür Kompleksi ile Şehitler Anıtı’na ilişkin konuşan Bakan Çelik, “Şehitlerin aziz fedakarlığını gelecek nesillere, çocuklara, gençlere anlatacak yaşayan eserler bırakmalıyız. Onlar kitaplarda ya da sadece anı günlerinde kalmamalı. Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan’ı tebrik ediyorum. Burada yapılan park, 5 Ocak’tan, yani Adana’nın kurtuluşundan 15 Temmuz’a, yani hem Türkiye’nin hem Adana’nın kurtuluşuna şanlı, şerefli bir zihin köprüsünün şehitlerin hatırasına hürmet köprüsünün kurulmasıdır. O sebeple vatandaşlarımızdan kim burayı gezerse, kim burayı ziyaret ederse çocuklar, gençler, bilhassa burayı gezdikleri zaman 5 Ocak’ı hatırladıkları gibi, Kurtuluş Savaşı’nı hatırladıkları gibi, 15 Temmuz’da yapılan o fedakarlığı, ortaya konulan o direnişi de hatırlayacaklardır. Bu park kompleksinin bir şehitler parkı olarak dizayn edilmesi aslında şehitlerin bize verdiği mesajın zihin ve gönüllerimizde diri tutulmasına ve bizden sonraki nesillere canlı bir şekilde aktarılması için son derece uygun ortam yaratmaktadır” şeklinde konuştu.

"MÜCADELEDEN ASLA GERİ DURMAYACAĞIZ"

FETÖ ile mücadelede özellikle yurt dışında bazı eleştiriler aldıklarını aktaran Bakan Çelik, şöyle devam etti:

“Zaman zaman FETÖ ile yürütülen mücadelenin artık normale dönmesi gerektiğini söylüyorlar. FETÖ, milletin ve devletin düşmanıdır. FETÖ ile mücadelede normale dönmek şehitlere saygısızlıktır, hürmetsizliktir. Asla normale dönmeyeceğiz. Bu saldırı karşısında asla geri adım atmayacağız. FETÖ ve benzerleriyle mücadele etmezsek, bu toprakları vatan kılma irademiz bize haram olur. Bu toprakları vatan kılma bedelini ödemiş millet olarak bu mücadeleden asla geri durmayacağız. FETÖ ve benzeri terör örgütleri, Türk devletinin ve milletinin içine girmiş bu hastalıklı yapılar sonuna kadar kazınıncaya kadar mücadele azmimizden ve enerjimizden bir şey kaybetmeyeceğiz.”

Adana’ya yapılacak hizmetlere ilişkin bilgiler de aktaran Bakan Çelik, 26 Temmuz tarihinde Adnan Menderes Bulvarı rekreasyon projesi ihalesinin, 27 Temmuz’da ise aşağı Seyhan sulama sistemi ihalesinin yapılacağını açıkladı.

Açılışta konuşan Adana Valisi Mahmut Demirtaş ise şehitlere başsağlığı dileyerek, milletin iradesini elinden almak ve bağımsızlığa halel getirmek isteyenlere karşı halkın en güzel cevabı şehadeti göze alıp bayrağını kuşanarak verdiğini anlattı. Demirtaş, “Ülkemiz üzerinde operasyon yapmak isteyen FETÖ, PKK, DAEŞ ve bunların işbirlikçileri için son, milletimiz için başlangıç olmuştur. Demokrasi, bağımsızlık, vatan ve millet için sokağa çıkan şehitlerimizin yakınları ile gazilerimizin tüm ihtiyaçların giderilmesi ve darbe girişiminin asla unutulmaması, unutturulmaması temel hareket noktamız olacaktır. 15 temmuz şehitlerimizin hatıralarını dünya döndükçe duru tutacak bu parkın Adanamıza hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan da, yapılan kompleksle birlikte 15 Temmuz şehitlerinin kahramanlıklarını nesilden nesile hatırlatacaklarını, destansı direnişi unutturmayacaklarını söyledi. Kompleks hakkında bilgiler aktaran Çelikcan, “54 bin metrekare üzerine kurulu içerisinde planetaryum, 5 Ocak Adana Kurtuluş Dioraması, 15 Temmuz Şehitler Anıtı, çocuk oyun alanları, mesire alanları gibi birçok eseri içerisinde barındıran bir komplekstir. Şehit ve gazilerimizi unutturmamak, emanetlerini gelecek nesillere aktarmak için yeni bir misyon üstlendik. 15 Temmuz Şehitler Anıtı’nın bizim için anlamı çok büyük. Bu anıt, o gece FETÖ’cü hainlere geçit vermeyen 249 şehidin aziz hatıralarını yaşatmak ve karanlık geceyi inançlarıyla aydınlık bir şafağa ulaştıran gazilerimize şükranlarımızın ifadesi olacaktır. Gökyüzüne uzanan 15 adet krom silindir form, vatan, millet, milli irade, demokrasi, bağımsızlık, insan hak ve hürriyetleri ile varolan tek devlet anlayışımızın tamamlayıcı değerlerini, en tepede bulunan bayrak ise farklı din, dil ve etnik yapının zenginleştirdiği, Türk milletinin ortak değeri tek bayrak ilkemizi betimlemiştir. Türk bayrağını taşıyan silindir krom formlara dayanak olan kaide üzerinde duran kadın ve erkek figürleri aziz şehit ve gazilerimizi anlatmaktadır. Gölge halindeki insan figürleri ise isimsiz 15 Temmuz destanı kahramanlarının tümüne ithaf edilmiştir" dedi.

Konuşmaların ardından protokol tarafından kompleksin açılış kurdelesi kesildi.

227 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.486832.6170
Euro34.601234.7398