Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi4
Bugün Toplam360
Toplam Ziyaret1693366

RESSAMLAR DERNEĞİ KARMA RESİM SERGİSİ İLGİ GÖRDÜ

Bedri Baykam, cumhuriyetini ilkelerine değindi, Atatürk’ü anlattı; siyasi karmaşanın, kaosun, anlaşmazlıkların, savaşın sanatla biteceğini söyledi (Haber: M.Demirel Babacanoğlu)



Adana Ressamlar Derneği 03.04.2017 günü Büyükşehir Belediyesi 75. Yıl Sanat Galerisi’nde karma resim sergisi açtı. Sergide çok sayıda tablo yer aldı.

Bu serginin en büyükayrımlarından birisi de, Adana’nın yetiştirdiği ülkemizin ve dünyamızın ünlü ressamlarından Bedri Baykam’ın at figürünü gösteren bir tablosunun yer almasıdır.Baykam, çocukluğunda resme at resimleri çizmeyle başlamıştı.

Onu, 1987 yılının ocak ayında Sabancı Kültür Sitesi’nde açtığı resim sergisiyle tanımıştım. Elimde o yılları anlatan “İnsan Serüvenlerinden Dramlar” adlı bir albümü var. Albüm baştan sona insanları iç/dış yapılarıyla veriyor. Bu sergideki at figürlü tablosu soğuk-sıcak renklerin tonları kaynaştırılarak düzenlenmiş. Bir kaosu, bir başkaldırıyı anlatmaktadır.

Baykam saat 14 sıralarında Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’da, akşam da serginin açılışında konuştular. Konuşmasında cumhuriyetini ilkelerine değindi, Atatürk’ü anlattı; siyasi karmaşanın, kaosun, anlaşmazlıkların, savaşın sanatla aşılacağını söyledi. Gidişin iyi olmadığını, yakında yeni anayasanın kamu oylamasından geçeceğini, hayır denilmesi gerektiğini belirtti.

Birkaç tablodan daha söz etmeliyim:

Büyük ressam Ali Raşit Karakılçık’ın tablosu da çok ilginçti. Kutu ve benzeri atıkları soğuk-sıcak renklerle betimlemiş. Doğamızın kirletilmesine çekmiş ilgiyi. İnsanlar yaşamlarında bu kirlilikleri önlemelidir.

Ressamlar Derneği’nden bir grup ressamın önünde durduğu tablolar çok estetik biçimde verilmiş. Ağaçlar, insanlar, denizler bütünlemesi olarak betimlenmiş. İnsanlar ve tablolar birbirinden ayrı düşünülemiyor!

Naiv Ressam Hikmet Karabucak’ın geleneksel kır yaşamının tablosu da ilginç. Çocuklar, kadınlar bir arada, bir pazar yerinde bulunuyorlar. Dinlendirici, ilgi çekici sıcak renklerin tonları kullanılmış.

İşte bir tablo daha, nar dilimleri içinde dünya nimetleri, insanlar ve olaylar betimlenmiş. Sıcak, soğuk rengin kardeşliği vurgulanmış. İlgiyle, sevgiyle bakıyorsunuz tablolara…

403 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.224632.3537
Euro34.609234.7479