Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi8
Bugün Toplam121
Toplam Ziyaret1667763

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ’NDE“TÜRKÇEM” SERGİSİ

Tabelalardaki yabancı sözcük ve yapı özentisine, güzel Türkçe yerine plaza dili kullanımı gibi olumsuzluklara değinmek amacıyla “Türkçem” sergisi hayata geçirildi

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Eğitim Fakültesi Yabancı Diller Eğitimi Alman Dili Eğitimi Bölümü öğrencileri Türkçeyi korumak ve özenle kullanmak adına önemli bir çalışmaya imza attı. Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Osman Aslan ve öğrencileri, “Dil Bilinci ve Politikası” dersi kapsamında “Türkçem” isimli sergi açtı.

Sergi hakkında bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Osman Aslan, anadil bilincinin gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla Türkçeyi olumsuz etkileyen, özensiz ve hatalı Türkçe kullanımına yabancı sözcük ve yapıların yaygınlaşmasına dikkat çekmek amacıyla böyle bir sergi açtıklarını söyledi.

Tabelalardaki yabancı sözcük ve yapı özentisine, güzel Türkçe yerine plaza dili kullanımı gibi olumsuzluklara değinmek amacıyla “Türkçem” sergisini hayata geçirdiklerini ifade etti. Yrd. Doç. Dr. Osman Aslan şunları kaydetti:

“Fakültemiz öğretim elemanları ve öğrencilerinin fotoğraflarını çekerek, dile ilişkin özlü sözleri ve özensiz hatalı dil kullanım örneklerini tabelalardaki yabancı sözcük özentisini, afişlere karikatürlere dönüştürerek dil kullanımımızdaki olumsuzluklara dikkat çekmek, güzel ve doğru Türkçe kullanımı konusunda farkındalık yaratarak, anadil bilincinin gelişmesine katkıda bulunmak istedik. Özellikle de günümüz kitle iletişim araçlarının sergimize gösterdiği büyük ilgi ve aldığımız olumlu tepkiler amacımıza ulaştığımızın bir göstergesidir.”

Yrd. Doç. Dr. Aslan, doğru ve güzel Türkçe kullanımına ve anadil bilincini geliştirmeye yönelik çalışmaların sadece TDK veya Dil Derneğiyle sınırlandırılmaması gerektiğini belirterek üniversiteler ve diğer eğitim kurumları başta olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarıyla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının birincil görevi olarak dillerine sahip çıkılması ve gelişimine katkıda bulunulması gerektiğini belirtti.

Eğitim Fakültesi Dekanlığı’nda sergilenen Türkçem adlı sergiye akademisyenler ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.

 

306 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.237032.3662
Euro34.794534.9339