Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi5
Bugün Toplam259
Toplam Ziyaret1679378

RESSAM ŞÜKRAN SOMAY’IN ARDINDAN

Çok nazik, ilkeli, yaşama bağlı bir ressam Somay 1925’te Kozan’da doğmuş, 05.02.2017 günü Adana’dan-dünyamızdan geçmiştir. Duyduğumda yüreğimin bir yerleri sarsıldı. Saygıyla sevgiyle anıyorum, yakınlarına, sevenlerine baş sağlığı diliyorum.

HABER:M. Demirel Babacanoğlu

Somay’ayı yıllar önce bir resim sergisinde tanımıştım. Sergisi hakkında yazı da yazmıştım. Resimleri, yalın, izlenimci bir görüntüye sahipti. Yüzlerce resim içerisinden onun resmini seçebilirdiniz.

Sanatçıların yapıtları kendilerine benzer. Somay’ım yapıtları da öyleydi. Baktığınızda bir incelik, bir çocuksuluk görebilirdiniz.

Fotoğrafının yakından çekilmesini istemezdi. Genç kalmak, genç görünmek isterdi.

1925’te Kozan’da doğmuş İlkokulu Kozan’da, ortayı, liseyi Adana’da, Gazi Eğitim Enstitüsü Resim Bölümünü Ankara’da bitirmiş. Bir süre öğretmenlik yaptıktan sonra ayrılmış. İÜEF Türkoloji bölümünde okumuş. Kozan Lisesi’nde felsefe/sanat öğretmenliğinde bulunmuş. Kozan yaylalarında yaşayan Yörükler üzerine tezler hazırlamış, onların yaşam biçimlerini, ağız ve dillerini incelemiş.

İstanbul Kolejlerinde, Almanya Adana devlet liselerinde resim öğretmenliği yapmış. İki yıl batının önemli müzelerinde Avrupa resmini incelemiş. Başta devlet resim/heykel sergisi olmak üzere yurt içinde dışında birçok karma sergide yer almış. Adana Ressamlar Derneği’nin kurucu üyesidir. Ayrıca Türk/Fransız Kültür/Dostluk Derneği’nin de üyesidir.

*Vesikalık fotoğraf tablosu Adana Ressamlar Derneği üyelerini göstermektedir.

 

225 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.304532.4339
Euro34.423434.5613