Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi11
Bugün Toplam383
Toplam Ziyaret1682370

CHP'li Elif Doğan Türkmen'den Karaisalı için HES eleştirisi

"Özellikle HES’ler için bölgede açılan yollar, doğal hayatı tahrip etmekte, çöplerden kaynaklı çevre kirliliği bölge için büyük sorun teşkil etmektedir” dedi.

MUHALEFET GÖRDÜ ACABA HÜKÜMET DE GÖRECEK Mİ?


TBMM Başkanlık Divanı Üyesi CHP Adana Milletvekili Av. Elif Doğan Türkmen, Karaisalı ilçesinin turizm potansiyelinin değerlendirilmesi, doğal güzelliklerinin iç ve dış turizme kazandırılması, bölgede doğal hayatı etkileyen çalışma ve projelerin olumsuzluklarının tespit edilmesi, verdiği tahribatın giderilmesi ve doğal hayatın korunması amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi.
CHP’li Elif Doğan Türkmen ve milletvekili arkadaşları tarafından Meclis Başkanlığına sunulan araştırma önergesinde; Adana’nın kuzeyinde yer alan Karaisalı ilçesinin coğrafi konum ve doğal yapısıyla tarımsal üretime, hayvancılığa ve ormancılığa oldukça elverişli bir ilçe olduğuna dikkat çekildi. Önergesinde; ilçede iç turizme dönük çalışmalar da bile büyük bir eksiklik yaşandığını, mevcut turizm potansiyelinin yeterince değerlendirilemediğini kaydeden Elif Doğan Türkmen şunları söyledi:

IRMAK VE ORMAN ZENGİNİ

“Halkın büyük bir kısmının geçimini tarımdan sağladığı Karaisalı ırmak ve orman zenginidir. İlçe merkezinden hangi yöne doğru gidilirse gidilsin sonunda mutlaka bir doğa harikasıyla karşılaşılan Karaisalı, bir tarafta Toros Dağları, bir tarafta Çukurova, Kızıldağ ve Kaltak yaylaları ile çevrilidir. Diğer tarafta Gökçe Göl, Kapıkaya Kanyonu, Etekli Keçi Kalesi, Yerköprümesire yeri gibi doğal güzelliklerin yanında Varda Köprüsü ve Büyük Roma Şehri Midilli’den kalma çeşitli tarihi eserlerinin yer aldığı ilçe, eko turizmi ve doğa sporları açısından büyük bir zenginliğe sahiptir. Bölge; trekking, dağcılık, yamaç paraşütü, balon, doğal hayat ve çevre etkinlikleri için son derece elverişlidir”

Karaisalı ilçesinin turizm potansiyelinin, ilçeyi sosyoekonomik gelişmişlik sıralamasında üst sıralara taşıyabilecek büyüklükte olduğuna da dikkat çeken Elif Doğan Türkmen; ilçede bulunan, henüz el değmemiş akarsu vadileri ve mağaraların korunması ve mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
Ekolojik değerlerin, tarihi eserler gibi önem arz etmesi, somutlaştırılarak turizm faaliyetlerine konu edilmesi gerektiğine, bölgede gelir kaynaklarının çoğaltılması ve ilçe ekonomisinin turizm yoluyla büyütülmesinin büyük bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Elif Doğan Türkmen şunları söyledi:
TANITIM EKSİKLİĞİ GİDERİLMELİ
“Karaisalı’nın unutulan değeri ve eşsiz bir doğal güzelliğe sahip olan Kapıkaya Kanyonu’nda doğaseverler çeşitli doğa yürüyüşleri yapıyor olsalar da kanyon ve potansiyeli yeterince değerlendirilememekte, iç turizm açısından bile bölge yeterince bilinmemektedir. En büyük eksiklik bu doğa harikalarının yeterince tanıtılamıyor olmasıdır. Tanıtımın iyi yapılması ve kaliteli hizmet üretilmesi durumunda Karaisalı yerli ve yabancı turistlerin akınına uğrayacaktır”

HES’LER VE ÇEVRE KİRLİLİĞİ BÜYÜK TEHLİKE
Ancak, bölgeye kurulan Hidro Elektrik Santralleri (HES) ve Maden Ocaklarının tüm bu güzellikler için büyük bir tehlikeyi de beraberinde getirdiğini belirten Elif Doğan Türkmen, “Çakıt, Körkün ve Eğlence Çayları üzerinde eskiden rafting yapılırken bu çaylar üzerine kurulan 5 adet HES nedeniyle vadi içindeki doğal hayat olumsuz etkilenmekte canlıların yaşam alanlarını terk ettiği bile ifade edilmektedir.Özellikle HES’ler için bölgede açılan yollar, doğal hayatı tahrip etmekte, çöplerden kaynaklı çevre kirliliği bölge için büyük sorun teşkil etmektedir” dedi.

520 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.486832.6170
Euro34.601234.7398