Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi10
Bugün Toplam807
Toplam Ziyaret1669193

OĞUZ ADEM SELÇUK, SEMPOZYUMDA TEBLİĞ SUNDU

13-14-15 Ekim 2016 günlerinde Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen "Yeniceli Aşık Sıtkı Baba Ve Popüler Kültür Sanat Sempozyumu"na katılarak bir tebliğ sundu.



Yazarımız Oğuz Adem Selçuk, “Şöhreti Şairlerini Aşan Şiirler” başlığı ile sunduğu tebliğinde özellikle Türk Halk Müziği ve Türk Sanat Müziği olarak sınıflandırdırılan türkülerin ve şarkıların sözlerinin, özellikle de türkülerin sözlerinin çoğunlukla anonim olduğunu belirterek, “Ancak bazı şairlerin çok sevilen bazı şiirleri ise, bestelenip şarkı ve türkü formunda çalınıp söylenmiştir ve söylenmektedir.

Türk Edebiyatında birçok şiir, bu anlamda bestelenmiş, şarkı ve türkü olarak okunmaktadır ama bazı şiirler, öyle bir musiki ile hayat bulmuştur ki, dilden dile yayılmış, Türk halkının gönlünde taht kurmuştur.

Bestelenmiş bu tür şarkı veya türkülerin sözlerini sokağa çıkıp soracak olsanız, halkımızın yüzde doksanı bir kısım sözlerini hatırlayıp, ezgisiyle belki size söyleyebilir ama şairini sormuş olsanız en iyimser tahminle belki ancak yüzde onu doğru cevap verebilir. Keza şiire notalarıyla yeniden hayat veren besteciler de bilinmez, verilen cevaplarda yer almaz maalesef” dedi.

Sözleri mükemmel olan bu şiirlerin, öyle bir muazzam musikiyle eşleştirildiğini ve şiirin şöhretinin, tanınmışlığının şairini aştığın ı vurgulayan Selçuk şunları söyledi:

 “Gerçi bu konuda bir ihmalkârlığımız, eser sahiplerine karşı saygısızlık denemez ama bir umursamazlığımız da söz konusudur. Ses sanatçılarımız da şarkıları ve türküleri okurken bir vefa örneği gösterip şairinden ve bestekarından söz etmezler, dinleyicilerini bu konuda bilgilendirmezler.”

Selçuk’un sempozyumda konuyla ilgili sunduğu tebliğini yan sütunlardaki köşesinden okuyabilirsiniz.

 

430 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.237032.3662
Euro34.794534.9339