Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam215
Toplam Ziyaret1680422

TMMOB Orman Mühendisleri Odası Doğu Akdeniz Şube Başkanı Mustafa Pekel, ormancıları kamuoyunu yanıltmakla suçlayan Aytaç Durak’a tepki gösterdi

TMMOB Orman Mühendisleri Odası Doğu Akdeniz Şube Başkanı Mustafa Pekel, uzun yıllar Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Aytaç Durak’ı ‘Söyleyeceklerim Var’ isimli kitabında ormancılarla ilgili söylediği sözler nedeniyle kınadı.

Uzun yıllar Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapmış Aytaç Durak’ın “Söyleyeceklerim Var” isimli kitabında ormancıları kastederek, ‘Çok iyi bilirim, ormancılar göze görülen yerleri ve yol kenarlarını ağaçlandırarak ve daima orman varlığını artıran ender bir ülke olduğumuzu vurgulayarak gerçek dışı haberler yaratarak kamuoyunu yanıltıyor” şeklindeki sözlerinin gerçek dışı olduğunu ifade eden Pekel, “Bu sözler ormancıları derinden üzmüş, yaralamıştır” diye konuştu.

Durak’ın başkanlık yaptığı dönemlerde olduğu gibi konuları derinlemesine incelemeden her şeyi en iyi ben bilirim mantığıyla kaleme aldığı kitabında ormancıları küçük göstererek ve suçlayarak kamuoyunda kendini ön plana çıkarma girişimlerini Orman Mühendisleri Odası Doğu Akdeniz Şube Başkanı olarak şiddetle kınadığını dile getiren Pekel, şunları söyledi:

Türkiye son beş yılda dünyada en fazla ağaçlandırma yapan ve orman varlığını en fazla artıran üçüncü ülke olduğunu ve bununla da gurur duyulması gerektiğini belirten Orman Mühendisleri Odası Doğu Akdeniz Şube Başkanı Mustafa Pekel açıklamasında şunları kaydetti:

“1972'de 20,2 milyon hektar, 1997’de 20,7 milyon hektar 2004’de 21,2 milyon hektar olan orman alanın, 2012 yılı sonunda 21,7 milyon hektara ulaşmıştır.  2008-2012 yıllarını kapsayan Milli Ağaçlandırma Seferberliği kapsamında 2 milyon 300 bin hektar alanı ağaçlandırma taahhüdünde bulunulmuş, Orman Genel Müdürlüğü verilerine göre de 2 milyon 420 bin hektar alana 2 milyar fidan dikilerek taahhüt edilenin üzerine çıkılmıştır.  Yapılan bu çalışmalar yol kenarında veya göze görülen yerlerde olmayıp tamamen erozyonu ve su taşkınlarını önlemeye yöneliktir.         

“ORMANCILAR DESTAN YAZMIŞTIR”

Adana 1980 yılında meydana gelen sel felaketinden sonra yapılan 140 bin hektarlık Çakıt Projesine 40 bin hektarında ağaçlandırma geri kalan 80 bin hektarında erozyon kontrol tedbirleri uygulanarak Adana’nın sonraki yıllarda sele maruz kalmamasını yegâne ve tek sebebi ormancıların destan yazdığı “Çakıt Projesi”dir. Bu projenin diğer faydası da Seyhan Barajı’nın siltasyonla dolmasını önleyerek ekonomik ömrünün uzaması sağlamasıdır.

22,7 milyon orman alanı 24 saat usulüne göre kar kış soğuk sıcak demeden başta orman yangınları olmak üzere her türlü tehlikeye karşı korumaya çalışan Ormancılara bu hakaretler yapılmamalıydı.

“ORMANA SAHİP OLAN ÜLKELER HAYATTA KALIR”

Orman Mühendisleri Odası Doğu Akdeniz Şubesi olarak Orman ve Su İşler Bakanlığımızı ülkemiz topraklarının korunması için büyük önemi olan ağaçlandırma ve erozyon kontrol çalışmaları için kutluyoruz. Ancak hala orman varlığımız yeterli olmadığına da inanıyoruz. Dünyada kişi başına 0.64 hektar orman alanı düşmektedir. Bizde ise bozuk vasıfta olan ve ağaçlandırılması gereken alanları dâhil ettiğimizde bile kişi başına 0.30 hektar orman alanı düşmektedir. Bu nedenle ağaçlandırma çalışmalarına aynı süratle devam ederken orman varlığımızı da korumalıyız. Orman Mühendisleri Odası Doğu Akdeniz Şubesi olarak hala doğal kalan ormanlara sahip olduğumuz için ne kadar şanslı olduğumuza dikkat çekiyor ve uyarıyoruz. Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin doğal varlıklar üzerindeki etkisi dünyadaki tüm ekosistemleri derinden etkilemektedir. Bu süreçte tarım yapabilecek toprağı, sulama yapabilmek ve içmek için suyu, nefes alacağı oksijeni üreten ormanlara sahip olan ülkeler hayatta kalacaktır.”



859 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.439832.5698
Euro34.502534.6407