Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi6
Bugün Toplam447
Toplam Ziyaret1692656

HES projeleri de yine aynı şirketin yaptığı işler arasında. Akçay HES, Adana Karaisalı'daki Eğlence 1-2 HES, Çanakkale Yenice ilçesindeki Gönen HES, Simav Çayı üzerindeki Çaygören Barajı ENDA'nın HES yatırımlarından bazıları

Özer AKDEMİR/Evrensel Gazetesi

İzmir Çeşme ve Karaburun Yarımadası'nda halkın yaşam alanlarını adeta istila eden rüzgar enerji santrali (RES) patronlarının bir yandan da "çevreci" vakıfların başında. Karaburun ve Çeşme'de, halkın karşı çıkışına, sit korumalarına rağmen birer birer dikilen RES şirketlerinden birisi olan ENDA'nın başkanı aynı zamanda "Şimdiki ve gelecek nesillerin sağlıklı bir çevrede" yaşaması için çalışma yürütme misyonuna sahip olduğunu ileri süren Ege Orman Vakfının da başkanı! ENDA'nın yönetiminde TEMA mütevelli heyetinden de bir isim var.

HEM RES'Cİ HEM ÇEVRECİ!

Geçtiğimiz hafta Çeşme Belediyesi Meclis toplantısında meclis üyelerine üzerinde Ege Orman Vakfı yazan hediye paketleri dağıtıldı. CHP'den meclis üyesi seçilip, partisinin ve CHP'li belediyenin Çeşme'deki RES karşıtı mücadeleye gerekli desteği vermediği gerekçesiyle istifa eden Fatma Esen Kabadayı Whiting toplantıda söz alarak zeytinyağı, sabun gibi ürünler bulunan hediye paketlerinin iade edilmesini istedi. Kabadayı, "Ege Orman Vakfının Yönetim Kurulu Başkanı Cem Bakioğlu aynı zamanda, şu anda Türkiye'nin ilk Slow Food köyü olma yolundaki Germivan'daki RES ile Alaçatı RES projelerinin sahibi ENDA Enerji şirketinin de Yönetim Kurulu Başkanıdır. Bu gerekçelerle kendilerine iadesini talep ediyorum" diye konuştu. Kabadayı'nın bu çıkışına Çeşme Belediye Başkanı Ege Orman Vakfının bölgede ağaçlandırma çalışması yapan bir kuruluş olduğu yanıtını verdi.

'ÇEVRECİ' PATRONLARIN ENERJİ AŞKI

1995 yılında kurulan Vakfın kurucularından dört isim Bakioğlu soyadını taşıyor. Vakfın internet sitesinde amacı şu sözlerle belirtilmiş; "Doğal varlıkların, insan sağlığının, yeşil alanların, toprak örtüsünün ve ormanların korunması, geliştirilmesi ve yenilerinin tesis edilmesini sağlamak..." Böylesi çevreci işler yapacağını taahhüt eden, bununla ilgili çeşitli zamanlarda ve yerlerde ağaçlandırma çalışmaları, kampanyalar düzenleyen bir vakfın başkanının, yıllardır büyük tartışmaların yaşandığı enerji alanında faaliyet gösteren bir holdingin başkanı olması tartışmayı beraberinde getiriyor. Ekolojik ve sosyal yıkıma yol açtığı, binlerce canlının, ağacın katledildiği, insanların yerlerinden sürgün edildiği için eleştirilen HES projeleri de yine aynı şirketin yaptığı işler arasında. Akçay HES, Adana Karaisalı'daki Eğlence 1-2 HES, Çanakkale Yenice ilçesindeki Gönen HES, Simav Çayı üzerindeki Çaygören Barajı ENDA'nın HES yatırımlarından bazıları.

Ege Orman Vakfı Başkanı Bakioğlu'nun başında bulunduğu şirketin Antalya OSB ve Tire OSB'de de doğal gaz çevrimli termik santralleri var. Enerji işinde jeotermali de boş geçmeyen şirketin Çanakkale Ayvacık ilçesi sınırları içinde Tuzla Jeotermal Santrali bulunuyor. Şirket Haziran 2008'de 49 yıllık üretim lisansı aldığı Karaburun Yayla RES'i 2016 yılının 2. yarısında işletmeye geçirmeyi planlıyor. ENDA'nın yüzde 68.97 hissesine sahip olduğu Egenda Ege Enerji Üretim AŞ'nin diğer ortakları arasında yüzde 10.52'lik bir hisse ile yer alan Rona Yırcalı'da 'çevreci' bir kurum olarak bilinen TEMA'nın mütevelli heyetinde yer alan isimlerden.

RES ŞİRKETİ AVUKATLARI ÇEVRE DERNEĞİ KURDU!

RES patronları çevreci vakıflara başkan ve mütevelli heyeti olurken onların şirketlerinin hukuki davaları takip eden avukatlar da geçenlerde Çevreci Enerji Derneği (ÇED) adlı bir dernek kurdular. Çalık Holdingin Karaburun'daki Sarpıncık ve Demircili RES'lerine karşı açılan davaları yürüten hukukçuların kurduğu dernek, RES'lere karşı mücadele eden kişi ve örgütleri hedef almak gibi önemli işlere de soyunmuş durumda. Derneğin tvvitter hesabında Karaburunlu yurttaşların davalarını gönüllü olarak yürüten ÇEHAV ve EGEÇEP avukatları hedefe konurken, EGEÇEP'e de sözlü saldırılar yönelttiği görülüyor. Derneğin Bakanlık tarafından Ankara'da yapılan RES'lerle ilgili İDK toplantısına çağrılan tek sivil toplum kuruluşu olması trajikomik bir haber olarak geçtiğimiz günlerde kamuoyunun gündemine gelmişti.
(Evrensel Gazetesi'nden alıntı)



394 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.297332.4267
Euro34.583134.7217