Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi6
Bugün Toplam557
Toplam Ziyaret1688296

“TARİHTEN GÜNÜMÜZÜE ÇUKUROVA KARAKUCAK GÜREŞLERİ” KİTABI YAYINLANDI





23 Ağustos 2015 Pazar günü yapılacak olan 530. Tarihi Kızıldağ Karakucak Güreşleri’nde ücretsiz dağıtılmak üzere Adana Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşleri Daire Başkanlığı ve Şube Müdürü Yusuf Delikoca tarafından 1895 yılından 1985 yılına kadar olan geniş bir dönemi kapsayan Çukurova Karakucak Güreşleri ve Pehlivanları hakkında önemli bir kaynak eser yayınlandı. Yaklaşık 1 yıl boyunca hem arşiv araştırması hem de bizzat pehlivanlar ve aileleri ile görüşülerek yapılan alan çalışması sonrasında hazırlanan eser içerisinde önemli bilgileri ve hatıraları barındırıyor.

 

  Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, kitabın ön sözünde eserin Türkiye’de bir ilk ve gelecek nesillere bırakabilecek örnek bir çalışma olduğunu vurgulayarak açıklamasına devam etti:

  “Türk milletinin Dünyaya öğrettiği ata sporumuz güreş, Çukurova ve yaylalarında yüzyıllardır yapılmaktadır. Bu bereketli topraklardan tüm cihana nam salmış, ay yıldızlı al bayrağımızı dünyanın birçok ülkesinde şerefle dalgalandırmış, İstiklal Marşımızı büyük bir gururla milyonlara dinletmiş ve şeref kürsüsüne çıkarak milletimizi onurlandırmış nice büyük pehlivanlarımız çıkmıştır. Toroslar eteklerinde, Çukurova’nın ovalarında,  köy düğünlerinde, harman yerlerinde ve şehir meydanlarında karakucak güreşleri yapan pehlivanlarımız, minder güreşlerinde çok büyük başarılar göstermişler, Adana’mızın gururu olmuşlardır. II. Abdulhamit döneminde Yıldız ve Kırkpınar güreşlerine katılan Adanalı İbrahim Pehlivan, Kırkpınar pehlivanlarını tuş eden Dişiçürük Mehmet Pehlivan, Çukurova’da bir güreş efsanesi olan Zanapalı Hanifi, Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu İsmet Atlı, Dünya ve Balkan Şampiyonu Mehmet Kartal bunlardan sadece bazılarıdır. Ramazanoğulları döneminden Osmanlı Devleti’ne ve Cumhuriyet’in ilk yıllarından günümüze kadar yapılan ata sporumuz güreşi, Çukurova Karakucak Güreşleri ve pehlivanlarını konu alan bu eser, gelecek nesillere bırakabileceğimiz örnek bir çalışma olmuştur.”

 

  Kitabı yayına hazırlayan Yusuf Delikoca ise eser hakkında şunları söyledi:

  ”Çukurova’dan dünya şampiyonlarına, olimpiyatlara, Türkiye Serbest, Grekoromen ve Karakucak şampiyonalarına katılan, altın madalya ve şampiyonluklar kazanarak bizleri gururlandırmış pehlivanlarımızı unutmamak, hatıralarını yaşatmak ve ata sporumuzun önemini ortaya koymak için bu çalışmayı hazırladık. 105 yıllık bir zaman diliminde Çukurova güreşleri hakkında geniş bir araştırma yaparak bölgesel anlamda ilk defa yapılan bir eseri ortaya çıkarmaya çalıştık. Bu eseri ortaya koymak için Adana Büyükşehir Belediyesi Kent Kütüphanesi’nde bulunan Yeni Adana, Türksözü,  Bugün, Çukurova, Vatandaş, Akşam Postası gazetelerinin 1927 yılından 1985 yılına kadar olan nüshaların 76 475 sayfasını inceledik. Tarsus, Dörtyol, Kadirli, Osmaniye ve Adana’nın 15 ilçesinde ata sporumuz güreşe hizmet eden pehlivanlarımız ve rahmetli olanların ise aileleri başta olmak üzere 189 kişi ile birebir alan çalışması yaparak görüştük. Ankara Milli Kütüphanesi, İstanbul Başbakanlık Osmanlı Arşivleri,  Türkiye Güreş Federasyonu ve İsmet Atlı başta olmak üzere birçok kişinin özel arşivinden faydalandık.”

 

FOTOĞRAF:

Adana Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşleri Daire Başkanlığı ve Şube Müdürü Yusuf Delikoca tarafından hazırlanan kitap, 189 kişi ile birebir alan çalışması yapılarak baskıya hazırlandı



487 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.429932.5599
Euro34.801134.9406