Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi10
Bugün Toplam361
Toplam Ziyaret1682348

Karaisalı dahil sokak hayvanları için rehabilite edilecekleri bir ortam mevcut değil (Gazette'de Metin Yıldırım yazdı)

METİN YILDIRIM/GAZETTE YAZARI

Adana iline bağlı toplam 15 (on beş) ilçe bulunmakta. Merkez ilçeler Seyhan, Çukurova, Yüreğir ve Sarıçam dışında kalan toplam 11 (on bir) ilçenin sadece iki (2) tanesin de, yani Kozan ve Ceyhan ilçelerinde hayvan barınağı mevcut. Kozan ve Ceyhan ilçelerinde yapılan barınaklar uygun coğrafi koşullar ve uygun proje esas alınarak yapılmadığı için maalesef ruhsatsız.

Yani diğer ilçelerde yaşama tutunmaya çalışan sokak hayvanları bir anlamda ölüme terkedilmiş durumda. Zaman zaman Büyükşehir Belediyesi ve STK'ların kısmi çabaları dışında; diğer ilçelerde sokak hayvanlarının yaşamlarını sürdürebilme koşulları mevcut değil.. Kısacası; Adana iline bağlı Feke, Imamoğlu, Karaisalı, Karataş, Pozantı, Saimbeyli, Tufanbeyli, Yumurtalık ve Aladağ ilçelerinde sokak hayvanları için rehabilite edilecekleri bir ortam mevcut değil. Kozan ve Ceyhan ilçelerinde ki barınakların mevcut koşulları ise maalesef oldukça yetersiz.

Evet; Adana iline bağlı ilçelerde yaşayan on binlerce sokak hayvanı yardım eli bekliyor. İlçe Belediyeleri "tüm sorunlarla Büyükşehir ilgilenmeli, bizim paramız ve bütçemiz yok " savunması ile sorumluluktan kaçmaya çalışıyor.
5216 sayılı Büyükşehir Yasasında İlçelerde barınaklar açılması konusunda sorumluluk sahibi elbette Büyükşehir Belediyesi. Fakat kanunun uygulanması hususunda ortaya çıkan tezatlıkları aşmak için; ilçe belediyelerinde taşın altına elini koyması gerekiyor.

İlçelerde kurulacak ufak çaplı barınaklar için öncelikle Büyükşehir Meclisinde bir karar çıkartılmalı. Bu kararda ilçe Belediyelerin yasal yükümlülükleri ve sorumlulukları açıkça belirtilmeli. ilçe Belediyelerinin kendi açacağı ufak ve modern tarz barınakların maliyetleri çok ciddi rakamlar değil. Ortalama 80.000 Tl gibi bir harcama ile son derece modern ve konforlu bir barınak yapıla bilinir. Projelendirilmiş bu barınaklar için ilçe belediyeleri Orman Su işleri Bakanlığından %40 oranında karşılıksız hibe temin edebiliyor. Yani 48-50 bin lira arası bir bütçe ile her ilçede ideal standartlarda barınak yapımı mümkün. Bu barınakların yapılması sonrasında; veterinerlik hizmetleri; kısırlaştırma, tedavi ve diğer ek hizmetleri mutlaka Büyükşehir Belediyesi üstlenmeli. Adana Merkez bağlı pek çok ilçede sokak hayvanlarının yaşadığı kötü koşullar ciddi sorunlar yaşanacağının sinyalini veriyor. Büyükşehir Belediyesi en kısa zamanda tüm ilçe belediler ile ivedi olarak bir toplantı yaparak; çözüm için adım atmalıdır diye düşünüyoruz. Adana ili Hayvan Hakları Mücadelesinde merkez olarak görülen illerin başında geliyor. STK ve Hayvan sever camianın bu anlamda beklentileri üst seviyede. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ve kurmayları ilçelerde ki sokak hayvanları sorununu çözme adına harekete geçmelidir.



542 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.486832.6170
Euro34.601234.7398