Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi5
Bugün Toplam521
Toplam Ziyaret1668163

Adana Meya Com'da yayınlanan Sedat Memili'nin röportajı

İsmet Yüksel, bana daima Adana´nın en güzel coğrafyalarını hatırlatan kişi olmuştur.
Kendisini tanıdığım zamanlar, Adana´yı yeni yeni tanıdığım zamanlardı. Adana´nın Kuzeyde Çukurova Üniversitesi, Güneyde Büyük Saat, Batıda Şakirpaşa doğuda da İncirlik olduğunu zannedenler bana 'derya içinde olup da deryadan haberi olmayan' tuhaflığı çağrıştırır.
İtiraf edeyim ben de öyleydim.
Ancak ne zaman ki, 'Anıtı Dikilen Sinek' örneğinde olduğu gibi ille camın ötesine geçmeye karar verdim o zaman tanıdım hem Adana´yı hem de İsmet Yüksel´i...

Atadan dededen Çatalan çevresinden Döşekevi, Sarı Konak ve Topallı yani Adana´nın cennet coğrafyasının çocuğu... Bir de siz onu doğduğu topraklardan söz ederken ki gururlu halini görün... Gururlanmakta haklı, hem de çok haklı, hem geldiği aile, hem yaşadığı coğrafya hem de geçmişi gurur vericidir.

Yüreğir´de Belediye başkan Adayları arasındaydı.

CHP´nin Yüreğir İlçe Başkanlığı görevini üstlendiğini okuyunca, içimden 'eh! Dedim hayırlısı. Umarım Yüreğir bunun kıymetini bilir' diye düşündüm.

Bir itiraf: CHP Yüreğir İlçe´ye ilk kez gidiyorum. Beni İsmet Yüksel dostla tanıştıran Mehmet Akdoğan ile birlikte.
İlçe binasına girdiğimde, gözlemlerimi yazmayacağım. Daha sonra bu konuda, Sayın Yüksel, Sayın Burhanettin Bulut ve Soner Çetin ile Zeydan Karalar ile görüşüp izlenimlerimi aktaracağım.
Uzun zamandır görüşmediğimiz için sarılıp öpüştük.
Başkan Yüksel´in yanında Yüreğir İlçe´nin Yönetim Kurulu Üyeleri de vardı.
Bizleri tek tek tanıştırdı: İlçe Sekreteri Nedim Tugal, Sayman Mehmet Aylar, Başkan yardımcıları Atilla Küçükşahin ve Ali İnce... Daha sonra aramıza Dr. İhsan Doğaner katıldı.
Çok samimi bir ortamdı. Röportaj yapma amacım olmadan sadece ziyarete gitmiştim. Ama sohbetlerimizi kamuoyu ile paylaşma zorunluluğu hissettim.


'Sayın İsmet Yüksel Neden Yüreğir?'

'Herkes kendini önce yaşadığı eve ve evi birlikte paylaştığı insanlara karşı sorumlu hisseder. Eğer kendine güveniyorsa, evinden sonra sokağına ve mahallesine sahip çıkar. Yüreğir benim mahallemdir. Yüreğir´in her karışı, her sokağı, her mahallesi yaşadığım, soluk aldığım yerdir. Yüreğir´in yabancılık çektiğim ne bir anı ne de bir karış yeri vardır.
Adana Ovası Nüfusunun %70´i Yüreğir´de yaşar; kahır Yüreğir´de çekilir, sefa öteki ilçelerde sürülür.
Tarımsal veriler, sanayi üretimi, ekonomik diğer verilere bakın, merkezde Yüreğir durmaktadır. Yüreğir Çukurova´nın anasıdır, babasıdır... Gerçekte Yüreğir Adana; Adana Yüreğir´dir. Ama öyle olmasına karşın öksüz gibi durmaktadır.
82000 Hektar alanda 450.000´e yaklaşan nüfusu ve 106 mahallesi ile Sadece Adana´nın değil, Türkiye´nin en büyük ilçelerinden biridir. Şunu not alalım: Yüreğir Türkiye´de 38 İlden daha büyüktür.

YÜREĞİRLİYİM DEMEK GURUR VERİCİ OLMALIDIR
Ayrıca Yüreğir, Adana´nın en kozmopolit nüfus yapısına sahip bir ilçemizdir. Yine Adana´daki ilçeler arasında en fazla göç alan ilçedir.
Yüreğir Adana, Adana Yüreğir diyorum ya bakın;
Yüreğir Karaisalı´dır; Yüreğir, Kozan; Yüreğir; Ceyhan´dır. Yüreğir, İmamoğlu, Saimbeyli, Feke´dir... Yüreğir Adana´nın kalbidir.
(Sayın Yüksel burada, canlı bir ansiklopedi gibi Yüreğir hakkında rakamsal bilgiler verdi. Anlaşılıyor ki, konusuna çok hakim. Yüreğir´i tam anlamıyla biliyor.)
Yüreğir´in hem Adana hem de ülkenin tarım ve sanayisine bunca katkılarına rağmen, refahtan yeterince pay almaması üzücü ve düşündürücüdür.
Halkın yaşam alanı o kadar dar ki, insan Yüreğirliyim demeye utanıyor. Oysa Gururla Yüreğirliyim' demesi gerek.
Ben 50 yıldır Yüreğirliyim; Yüreğirli olmaktan gurur duymaktayım, ama elmden gelen bir olanak varsa da Yüreğir için kullanmalıyım. Ben ve ekip arkadaşlarım, kasaba görünümünden kurtulamayan Yüreğir´in yaşam kalitesini yükseltme adına buradayız.
'Neden utansın ya da neden gurur duysun?'
'Şimdi hatırlatmak istemiyorum ama bu kentten Bir Aytaç Durak geçti. Bu konuya girmek istemiyorum. Neyse ki artık Yerel Yönetimlerin yetkisi arttı da, il ve ilçe belediyeleri biraz rahatladı. Özel İdare´nin direk etkisi artık azaldı.
Güney Kuşak Projesi, Adana´nın kurtuluşu olacaktır. Ayrıca Adana Kent Meydanı´nın Yüreğir´de olması zorunludur.

'Sayın Yüksel, CHP İl ve İlçe Örgütleri neden kaynıyor? Klasik deyimle `en fazla birlik ve beraberliğe ihtiyaç duyulan bir zamanda´ bu kargaşa ne?'

'Bakın toplumda bazı çevrelerin CHP hakkında olumsuz propagandaları vardır. Görevden alma ve göreve tayin etme CHP´nin geleneğinde vardır. Ayrıca diğer partilere bakın mesela AKP Yüreğir İlçe Başkanlığı 3 kere değişti kimsenin haberi bile yok; konu bile edilmiyor, diğer oartilerde de durum bundan farklı değil, en az kargaşa CHP´de vardır ama nedense CHP toplumun önünde olmasından gerek konu edilen parti oluyor. Demek ki halkımız partimizi iyi takip ediyor; bu bence iyi bir şey.

'Peki Doğru mudur, zamanlı mıdır?'

Eğer uzun bir süre görevde kalınıyorsa, görevde kalmanın koşulları da oluşturuluyor demektir. Stalin, Hitler, Erdoğan... Ya da milletvekilleri veya İl ve ilçelerin oda başkanları... İşte sıkıntının kaynağı budur.
Biz Yüreğir´de hep birinci parti idik. Bakın ben 1994 Belediye Seçimleri´nde belediye başkanlığını 14.000 oy ile kaybettim. Üstelik oyların paramparça olduğu bir dönemdi. O seçimlerde, DSP vardı ayrıca bağımsız adaylar olmasına karşın 14.000 oy ile kaybettik.

'Son seçimler için kısaca ne söylerdiniz?'

'Türkiye bu seçimde `demokrasi refleksi´ gösterdi ve AKP´nin zulüm iktidarına son verdi. Eğer baraj sorunu olmasaydı CHP´nin milletvekili sayısı 40 artardı. Ancak, BDP mağduru oynadı. Emanet oylar ile barajı geçti. Gerçek demokrasilerde böyle bir olay olmaz. Ama seçmen, demokrasiyi tecelli ettirdi.
'CHP Yüreğir İlçe Başkanı olarak öncelikli hedefiniz?'
KRİTİK 20.000 OY...
Belediye seçimlerinin yapıldığı ilk tarihten bu güne kadar oyların dağılımı analiz edildiğinde şöyle bir sonuç ortaya çıkmaktadır: İktidarı belirleyen 20.000 oy...
Bu 20.000 oya egemen olan Yüreğir´de 1. Parti olmaktadır. 1. Parti olmak ta Yüreğir belediye Başkanlığı demektir.
Yüreğir´de bu oyları tarafına çeken sadece Yüreğir Belediye Başkalığını değil, ayrıca Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile birlikte fazladan 1 milletvekilliği kazanılmış olur.
Özet olarak, 1994 seçimlerinden bu güne kadar yapılan analizler şunu gösterdi biz bu 20.000 oyu CHP saflarına katmakla:
1 - Yüreğir´de 1. Parti
2 - Yüreğir Belediye Başkanlığı
3 - Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı
4 - Fazladan 1 Milletvekilliği kazanmayı hedeflemiş durumdayız. Öncelikli hedefimiz budur.

'Yüreğir´e ne mesaj vereceksiniz?'

CHP´yi Yüreğir´de birinci parti yapacağız. Çalışma programımız hazır.
Yüreğir´de halkın iradesi yönetime hakim olacaktır. Bundan kimsenin şüphesi olmasın.
İnsanların, yol, su, elektrik gibi köklü alt yapı sorunları merkezi hükümetlerin değil, belediyelerin yetkisindedir. Artık yerel yönetimler, merkezi hükümet görevi üstlenmişlerdir.
Yüreğir halkı ile birlikte el ele, Yüreğir´i çağdaş, yaşanabilir bir kent yapmayı hedefliyoruz.
Kendilerini, kendileri için el birliği ile göreve davet ediyorum.

'Sayın Yüksel, teşekkür ederiz...'

'Ben, şahsınızda Adana Medya Gazetesi, Taner Talaş ve Doğan Gülbasar´a teşekkür ediyorum.'



1620 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.237032.3662
Euro34.794534.9339