Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi7
Bugün Toplam666
Toplam Ziyaret1680873

Halil Atılgan Toroslar Yörük Müzesi Mersin'in Tarsus ilçesi İncirgediği Mahallesi'nde törenle açıldı

 

Halil Atılgan Yörük Müzesi Adana ve Mersin Büyükşehir Belediyeleri ile Tarsus ve KaraisalıBelediyelerinin destekleri ile hizmete girdi. 
Çamalan Mengi Grubu'nun gösterisi ile başlayan tören Mersin Büyükşehir Halk Oyunlarının gösterisi ile devam etti. 
İncirgediği Muhtarı Ahmet Şaşmaz, mahallelerine böylesine güzel bir müzenin açılmasından dolayı mutlu olduklarını söyledi. 
Müze ile ilgili bilgiler veren Dr. Halil Atılgan, babasından kalan bir arsa üzerindeki evi müze haline getirdiğini, burada 50 yıldır biriktirdiği envanterleri sergilediğini belirterek, müzede kitap, taş plak, müzik aletleri, yörenin kadınlarının başına bağladıkları yazma çeşitleri, otantik taşlar ve etnografik malzemelerin bulunduğunu söyledi. 
Mersin, Adana, Tarsus ve Karaisalı Belediyelerine teşekkür eden Atılgan, küçükken dağda mahsur kaldıktan sonra kurtulduğunda sevince boğulduğunu, şuanda da aynı sevinci yaşadığını söyleyerek, emeği geçenlere teşekkür etti. 
Karaisalı Belediye Başkanı Saadettin Aslan ise müze çalışmalarında emeği geçenlere teşekkür etti. 
Bu müzenin ey sahipliğini güzel Tarsus'un İncirgediği mahallesinin yapmasının kendilerine ayrı bir gurur verdiğini söyleyen Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can, Dr. Halil Atılgan'ın Tarsus'un yetiştirdiği ender değerlerden birisi olduğunu ifade etti. Başkan Can, "Kendisi 500'e yakın Türk ezgisini derleyerek topluma kazandırmanın yanı sıra 20'nin üzerinde yazdığı kitapla sanat camiası içerisinde ismini ölümsüzleştirmiş çok büyük bir kişiliktir. Kendisine huzurlarınızda Tarsus halkı adına şükranlarımızı sunuyorum. Hepimizin bildiği gibi Yörük sözcüğü, yürümek fiilinden türemiş olup, eşsiz vatanımız Anadolu'ya gelerek yerleşen, Burayı kendilerine vatan ilan eden Oğuz boylarını ifade etmektedir. 
Yörüklerimiz geçmişte göçebe yaşam tarzını seçmişlerdir. Yörüklerimiz hoşgörü timsalidirler. Sürekli göçmeleri nedeni ile farklı kültürlerle sürekli olarak karşılaşırlar. Bu durum Yörüklerin daha hoşgörülü insanlar olmasını sağlamıştır. Yörükler Türk sanatının gelişiminde de önemli rol oynamışlardır. 
Bizlere düşen görev, kültürümüzün temel değerlerini sahiplenerek onları gelecek kuşaklara bozulmamış bir biçimde aktarmaktır. İşte bu amaçla İncirgediği mahallemizde açılan Toroslar Yörük müzesi çok önemli bu kültürel mirasımızın gelecek nesillere aktarılmasına ve kültürümüzün yaşatılmasında başrolü oynayacaktır. 
Başta Halil Atılgan hoca olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ediyorum" dedi.

Daha sonra söz alan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, "Halil Atılgan gerçekten Çukurova'nın yetiştirdiği çok önemli bir sanat ve kültür adamıdır. 
Herkese nasip olmayacak yeteneklere sahip özellikle bölgenin türkülerini sadece bölgenin değil Türkiye'nin birçok bölgesinden türküleri derlemiş ve sanata kültüre kazandırmıştır, kendisine ne kadar teşekkür etsek azdır. 
Allah ömrünü uzun etsin ki bizler daha fazla derleme dinleyelim, daha fazla Türk kültürüne hizmet görelim. 
Bizler yerel yöneticiler olarak, siyasetçiler olarak geçmişle gelecek arasında köprü oluşturmak mecburiyetindeyiz. 20 yıllık Tarsus hizmetimiz döneminde hiçbir zaman belediyeciliği sadece yol yapmak, altyapı yapmak, park yapmak olarak görmedik. Belediyeciliği geçmişle gelecek arasında oluşturulacak köprüde sacayağı olarak gördük ve kültür konusunda her türlü desteği verdik. Tarihi ve kültürel değerlerimizin ayağa kaldırılmasında, yaşatılmasında ve geleceğe aktarılmasında çok büyük emekler sarf ettik" şeklinde konuştu. 
Konuşmaların ardından Gülşen Kutlu, Yıldız Çam, Hasan Özel, Meliha Güneş ve Gökhan Tepe mini bir konser verdi. 
Programın sonunda Halil Atılgan Toroslar Yörük Müzesi törenle açıldı. 



685 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.432432.5624
Euro34.631634.7704