Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi11
Bugün Toplam787
Toplam Ziyaret1669173

ANADOLU'NUN MANEVİ MİMARLARINDAN KABUL EDİLEN SOFUDEDE'Yİ ANMAK İÇİN KARAİSALI'NIN KALEDAĞİ MAHALLESİ'NDE BAĞLI SOFUDEDE YERLEŞİM YERİNDE TÖREN DÜZENLENİYOR



 Kaledağı Mahallesinde, adını Sofudede'den alan yerleşim yerinde 26 Nisan 2015 Pazar günü "Sofudede'yi Anma Programı" düzenleniyor.

Sofudede İlim ve Kültür Derneği Başkanı Musa Tabak, Sofudede'nin 350 Yıl önce Horosan’dan hicret ederek Anadolu’ya gelen ve Anadolu’nun manevi mimarlarından biri olduğunu belirterek, "Orta Asyada Hace Ahmet Yesevi hazretleri 99 bin derviş yetiştirip İslamiyeti doğru olarak irşad ve tebliğ etmek üzere İslam alemine gönderilmiştir. Miladı 1071 de Alparslan’ın Malazgirt zaferiyle Anadolunun kapıları açılmış, Orta Asya’dan alimler, sofiler gelmeye devam etmiştir. Seyfettin Arif döneminde yetişen nakşi tarikatının sofilerinden olan Sofu Dede, Çoban Dede, Cabbar Dede, Bulamaç Dede, Erkeş Dede, Arpaç Dede, Koyun Dede adındaki yedi sofi Osmanlı Sultanı 4. Mehmet döneminde miladi (1648-1687) yıllarında Erzurum Bölgesinden, oradan Elazığ, Malatya üzerinden Çukurova’ya gelmişlerdir. Bu sofiler İslamiyeti ehli sünnete göre anlatmak için bu bölgelerde hizmet etmişlerdir. Sofu Dede de bu bölgede kalan manevi bekçilerdendir" dedi.
26 Nisan Pazar Günü saat 10.00'da düzenleyecekleri anma gününün göndere bayrağın çekilmesi, saygı duruşunu yapılması ve İstaiklal Marşı'nın söylenmesi ile başlayacağını ifade eden Sofudede İlim ve Kültür Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Hamit Özcan, Kuran-ı Kerim okunmasından sonra da minikler tarafından ilahiler söyleneceğini ve ardından dua edileceğini söyledi. Yapılacak konuşmalardan sonra anma programına katılanlara yörük geleneklerine uygun ikramların yapılacağını kaydeden Özcan, anma gününe katılmak isteyenler için 26 Nisan Pazar Günü sat 08.00'de Tellidere Demirel Petrol İstasyonu önünden araçların kaldırılacağını söyledi.
Sofudede Türbesinin çevre düzenlemesini yapan ve döşediği kilit parkelerden dolayı Karaisalı Belediye Başkanı Saadettin Aslan'a teşekkür eden Sofudede İlim ve Kültür Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Hamit Özcan, "Tüm halkımızı düzenlediğimi anma günümüze bekliyoruz" diye konuştu.

FOTOĞRAF:
Adana'nın Karaisalı İlçesine bağlı Kaledağı Mahallesinde, adını Sofudede'den alan yerleşim yerinde 26 Nisan 2015 Pazar günü "Sofudede'yi Anma Programı" düzenleniyor



508 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.237032.3662
Euro34.794534.9339