Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi12
Bugün Toplam291
Toplam Ziyaret1685046

GÜRKAN; “SIĞINMACILARIN YÜZDE 85’i KADIN VE ÇOCUKLARDAN OLUŞUYOR”

TBMM Başkanı Sayın Cemil Çiçek'in ev sahipliğinde düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı Üyesi Ülkeleri Parlamento Birliği (İSİPAB) 10. Konferansı sona erdi.

İstanbul’da 53 ülkeden 22 Meclis Başkanı, 13 Başkan Yardımcısı ve yaklaşık 500 katılımcıyla düzenlenen konferansın açılış bölümünde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir konuşma gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan, İslam ülkelerinin, böyle geniş bir platformda bir araya gelmelerinin ve gündemlerindeki konuları istişare etmelerinin, bugün ve gelecek adına önemli bir fırsat olduğunu belirtti. Milyarlarca Müslümanın arzusu, isteği, hissiyatının Birleşmiş Milletler ’in ve BM Güvenlik Konseyi’nin karar mekanizmalarına etki edemediğine işaret ederek, “İran, Irak, Filistin ve özellikle de Suriye ile ilgili karar alınacağı zaman bu kararı İslam coğrafyası, İslam ülkeleri değil, beş üye alıyor. Ya da beş üyeden biri, alınacak doğru kararları veto edip, süreci durdurabiliyor. Şimdi bugün burada ifade ediyorum, dünya beşten büyüktür.Öyleyse artık bu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin reforme edilmesi şarttır” dedi.  Sayın Cumhurbaşkanı Konferansın uyanışa,dirilişe ve yeniden sarsılmaz bir kardeşliğe vesile olması dileklerinde bulundu.

İSİPAB 10. Konferansı'nın tamamlanması sonucunda, ev sahibi Türkiye tarafından hazırlanan "İstanbul Deklarasyonu"nda, acil durumlara daha iyi cevap verebilmek adına küresel insani sistemin reforme edilmesine ivedilikle ihtiyaç duyulduğu, mezhepçilik ve etnik bölünmelere dayalı politikaların bölgede istikrarsızlıkların ve tehditlerin artmasını tetiklediği, bu tür politikaların DEAŞ ve benzeri şiddet yanlısı radikal gruplar için mümbit bir zemin oluşumuna yol açtığı vurgulandı.

Filistin, terör, İslamofobi, yabancı düşmanlığı, "Medeniyetler İttifakı", Myanmar, Batı Trakya, Kıbrıs, Somali, nükleer tesisler, iklim gibi konularda Türkiye'nin görüşleri 39 madde halinde aktarıldı.

Ayrıca Paris'teki terör saldırıları kınanırken, bu saldırılar neticesinde gösterilen haklı tepkinin teröre karşı ortak mücadelenin bir göstergesi olarak herhangi bir ayrım yapılmaksızın bütün terör saldırılarının ardından gösterilmesi gerektiğine vurgu yapılan deklarasyonda, "Bilinmelidir ki Hazreti Muhammed (S.A.V.), Müslümanlar için kırmızı çizgidir" denildi.

 

BİLGİRGEYİ GÜRKAN OKUDU

Yine İSİPAB 10. Konferansı bünyesinde düzenlenen Dördüncü Müslüman Kadın Parlamenterler Konferansı Sonuç Bildirgesini ise AK Parti Adana Milletvekili Fatoş Gürkan okudu.

Gürkan; 4. Müslüman Kadın Parlamenterler Konferansının iyi uygulamaların ve deneyimlerin paylaşılması açısından oldukça verimli geçtiğini belirtti. Gürkan Konferansta dile getirilen başlıca hususları ise şöyle açıkladı.

“Kadın-erkek eşitliğini destekleyen bir duruş gösterilmelidir. Müslüman kimliği korunarak kadın hakları alanında yaşanan sorunlar çözülmelidir. Kadına karşı şiddet ve Hazreti Peygamberimize yönelik karalamalar kınanmış ve bu konuda bir deklarasyon yayınlanması gerekliliği ifade edilmiştir.

Kadının hayatın her alanındaki etkinliğinin artması için ortak stratejiler üzerinde çalışılmalıdır. Kadınların şiddetten korunması için mevzuat şarttır. Ancak mevzuatın uygulanmasının da izlenmesi gerekir. Ayrıca, yoksulluk yüzünden kadınlar, insan kaçakçılığının mağduru olmaktadır.

Filistinli kadın ve çocukların çatışma ve savaştan dolayı yaşadıkları mağduriyet için İSİPAB harekete geçmeli ve söz konusu kadın ve çocukların kurtarılması için çağrı yapmalıdır.

Terörizme karşı toplu mücadele verilmelidir. Özellikle mağdur olan kadınlar için sağlık hizmetlerinin sağlanması için daha çok çalışılmalıdır.

Kadınların karar alma mekanizmalarında temsilinin artırılmasında kota uygulaması anahtar roldedir. Mali’de de kota uygulaması mevcuttur.

Ayrıca, Müslüman coğrafyasında mevcut olan toplumsal cinsiyete dayalı ayrımcılık, İslam’ın yanlış yorumlanmasından kaynaklanmaktadır. Esasında İslam, kadın ve erkeklere eşit haklar tanımaktadır.

Filistinli kadınların İsrail’le yaşanan son savaş sonrası durumları paylaşılmıştır. Filistin’in ihtiyacı olan şey, yardımdan ziyade Filistin’i destekleyen siyasi bir duruştur.

Önceki konferanslarda kabul edilen karar tasarıları ile tavsiyelerin ne kadar hayata geçtiği izlenmelidir. Kadın parlamenterler daha fazla bir araya gelmeli ve iletişim kanalları geliştirilmelidir.”

 

SIĞINMACILAR YAKINDAN TAKİP EDİLİYOR

Ayrıca AK Parti Adana Milletvekili Av. Fatoş Gürkan Konferansta yapmış olduğu konuşmada;

“Yaklaşık otuz yıldır terörle mücadele veren ülkelerden biri olan Türkiye’nin terörün sonlandırılması için başlattığı çözüm sürecinde en önemli rol evlat acısı çeken kadınlar tarafından oynanmıştır.  Suriye’deki iç savaş ve çatışmalardan ötürü Türkiye’ye sığınanların yüzde seksen beşi kadın ve çocuktur. Suriyeli kadın ve çocukların sorunları ve onların şiddet ve türlerinden korunmasına yönelik önemli çalışmalar yürütülmektedir. Birleşmiş Milletlerin de desteğiyle yürütülen Cinsiyete Dayalı Şiddetle Mücadele ve Müdahale İnsani Yardım Programıyla, Suriyeli kadınların şiddete ve zorla evliliklere maruz kalmasının önüne geçilmesi amaçlanmaktadır. Özellikle sığınmacıların kaldığı kamplarda, şiddet ve zorla evlilikler hakkında bilgilendirme ve farkındalık eğitimleri yapılmakta, şiddet ve zorla evlendirme konuları yakından takip edilmektedir. Türkiye’de Başbakan Sayın Ahmet Davutoğlu tarafından Aile ve Dinamik Nüfusun korunması adlı 66 maddeden oluşan bir paket açıklanmış ve bu paket kadınların çalışma hayatında daha çok yer alması için önemlidir. Türkiye bu konuda diğer ülkelere bu projede rehberlik edecektir” dedi.

 



535 kez okundu

Yorumlar

KRALA YAS MI ?     25/01/2015 23:37

Mekke'deki son Osmanlı yapısının yıkılması Kralın ölümüyle yeniden gündeme geldi. Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdülaziz el-Suud döneminde Kabe’yi korumak için Osmanlı İmparatorluğu tarafından yapılan Mekke’deki Ecyad Kalesi’ni 2002 yılında yerle bir etmesi Abdullah’ın ölümünün ardından tekrar gündeme gelsin Krala Yasmı ? İnsnmayınız vay Osmanlı vay Rabia işareti vay Filistin atkısı vay Krala yas bırakslım beyler ortadoğuya Devletlüm gidemez oldu karıştırdık bıraktık.Geri kalmış Afrikalarda gezer olduk.Afrikada okul aç kapa oyunu Ergonakon Balyoz Çözüm Paralel Maralel mzal mazal mazal hep biri ile kavga ediyor gibi millette uyuyor Cambaza bsk cambaza bakkkk.TÜRKÜN DOSTU TÜRKTÜR.
Misafir - YAS TUTACAĞIZ AZ KALDI

Sahtekar TÜBİTAK’çı bakan damadı çıktı!     25/01/2015 23:59

RTE ye kendi yakınındakiler mi komplo yaptı acaba? Sahte diploma ile TÜBİTAK'a giren ve kariyer basamaklarını kısa sürede tırmanan şahıs eski Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanı Nihat Ergün’ün damadı çıkmış.Acaba bu da mı İrancıydı ?
Misafir - Kurt Sami

"BİR SİYASETÇİ 700 BİN TL'LİK SAAT ALAMAZ"     25/01/2015 22:06

Mehmet Ali Şahin Yüce Divan'da verilen fire ile ilgili şunları söyledi; Kusura bakmasın bu eski bakan arkadaşlarımız. Dobra dobra konuşuyorum. AK Parti'nin Genel Başkan vekili olarak konuşuyorum. Asgari ücretin yeni bin liraya çıktığı bir ülkede bir siyasetçi 700 bin TL'lik saat alamaz kardeşim. Bu siyasi etik açısından son derece yanlış bir davranıştır.Demiş gel MHP ye Vekilim.
Misafir - ÜLKÜDAŞ

AlışSatış
Dolar32.451532.5815
Euro34.684134.8231