Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam122
Toplam Ziyaret1679241

“Karaisalı’nın yavaş şehir konseptine uygunluğu, kriterlerin sağlanıp sağlanamayacağı veya nasıl bir süreçte sağlanabileceği ve tüm bunların fayda maliyet analizleri yerelde karar verici otoriteler tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir”

Yazarımız Yrd. Doç. Dr. Saffet Kartopu. bir şehri, bir yerleşim birimini geliştirmenin birçok yolu olabilileceğini ifade ederek, “Ancak içinde yaşadığımız, her şeyin küresel kalıplara evrildiği bu çağda fark oluşturmanın önemli bir yolu; bir yapıya, bir ürüne, bir şehre kimlik kazandırmak ve markalaşrmaktır. Karaisalı’da gelişiminin hızlanması ve sosyo-ekonomik kalkınmanın harekete geçirilebilmesi için şehrin kendisinin ve üretilen ürünlerin markalaşması ve kimliklendirilmesi katma değeri arttırıcı bir işlev görebilir. Ancak asıl soru bunun nasıl gerçekleştirileceğidir. Burada sadece bir fikir olması açısından dünyada ve hatta Türkiye de de görünür olmaya başlayan yavaş şehir konseptine değinebiliriz” dedi.

 Yrd. Doç. Dr. Kartopu, Yavaş şehir’in  1999 yılında İtalya'da kurulmuş uluslararası bir belediyeler birliği olduğunu kaydederek şunları söyledi:

  “Yavaş Hareketi'nin bir parçası olarak bilinmektedir. İtalya'nın dört küçük kentinin belediye başkanlarının 1999 yılında bir araya gelerek Slow Food hareketini kentsel boyuta taşımak amacıyla Greve in Chianti Belediye Başkanı Paolo Saturnuni'nin önderliğinde kurulmuştur. Birliğe üye olmak isteyen kentlerin üye olabilmeleri için birliğin belirlediği kriterler üzerinden değerlendirilmesi ve yavaş şehir felsefesine uygunluğu denetlenmektedir. Birlik kurulduğu zaman 59 olan bu kriterler 2013 yılında Uluslararası Bilim Komitesi tarafında yapılan bir çalışmayla güncellenmiş ve sayısı 70'e çıkmıştır. Kurulduğu ilk yıllarda İtalyan kentleri arasında yaygınlaşan hareket, günümüzde 28 ülkede 182 üyeye sahiptir. 

Yavaş şehir hareketinin kuruluş amacı kentlerin kendi kimliklerine sahip çıkarak küreselleşme sonucu ortaya çıkan kentlerin birbirine benzemesine, aynılaşmasının önüne geçilmesidir. Kentlerin yönetilirken yerel yemeklerine, yöresel mimarisine, geleneklerine, göreneklerin, zanaatlarına, esnafına sahip çıkılması ve desteklenmesi, birliğin üye kentler için ortaya koyduğu kriterler vasıtasıyla sağlanmaya çalışılmaktadır.

Yavaş şehir Uluslarası Birliği'ne üye olmak isteyen kentler, birliğin belirlediği 70 kriter çerçevesinde projeler geliştirmesi bu projeleri belgeleyerek bir başvuru dosyası haline getirmesi gerekmektedir. Kentler kriterler çerçevesinde faaliyetlerin üzerinden kriterlerin gerçekleştirilme oranına göre değerlendirilmekte ve puan almaktadır. Bir kentin yavaş şehir olması için yavaş şehir felsefesine uygun hareket etmesi, nüfusunun 50.000 altında olması ve Birlik'e sunduğu başvuru dosyası üzerinden yapılan değerlendirmeden geçer puan alması gerekmektedir. Başvuru sürecinde aday kentlere Genel Merkez'den veya Ulusal Ağlardan temsilciler giderek yerinde değerlendirme yapabilir. Yavaş şehir üyelik kriterleri şu alt başlıklarda yer almaktadır: Çevre Politikaları, Altyapı Politikaları, Kentsel Yaşam Kalitesi Politikaları, Tarım, Turizm, Esnaf ve Sanatkârlara Dair Politikalar, Misafirperverlik, Farkındalık ve Eğitim İçin Planlar, Sosyal Uyum ve Ortaklıklar.”

Türkiye'de de şuan için 9 ilçe yavaş şehir statüsünü aldığını vurgulayan Kartpopu sözlerini şöyle sürüdürdü:

  “Bu ilçeler, Akyaka (Muğla), Gökçeada (Çanakkale), Seferihisar (İzmir), Taraklı (Sakarya), Yenipazar (Aydın), Yalvaç (Isparta), Perşembe (Ordu), Vize, (Kırklareli), Halfeti, (Şanlıurfa). Bunlar incelendiğinde belli ölçüde fark oluşturdukları görülecektir. Karaisalı’nın yavaş şehir konseptine uygunluğu, kriterlerin sağlanıp sağlanamayacağı veya nasıl bir süreçte sağlanabileceği ve tüm bunların fayda maliyet analizleri yerelde karar verici otoriteler tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir. Ancak ben üzerinde düşünülmesi gerektiği ve başarılması durumunda önemli farklar oluşturabileceği kanısındayım.”

YRD. DOÇ. DR. SAFFET KARTOPU KİMDİR?

1981 Yılında Karaisalı’nın Etekli köyünde doğdu. 1997’de Karaisalı İmam Hatip Lisesinden mezun olduktan sonra, lisansını Çukurova Üniversitesinde, Yüksek Lisansını aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsünde tamamladı. Doktorasını 2012 yılında Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünden aldı. Aynı zamanda Kamu Yönetimi alanında da ikinci lisansını ve yüksek lisansını tamamladı. 2003-2012 yılları arasında Milli Eğitim Bakanlığına bağlı çeşitli ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında öğretmen, müdür yardımcısı ve müdür olarak çalıştı. MEB’de okul yöneticisi iken, kamu yönetiminde üst ve orta düzey yönetici olarak yetiştirilmek üzere, bakanlıkça Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsünde (Kamu Yönetimi Yüksek Lisans Programı, Ankara) görevlendirildi. Kahramanmaraş Mükrime Hatun Kız Teknik ve Meslek Lisesi Müdürü iken Gümüşhane Üniversitesine öğretim üyesi olarak atandı. Halen aynı üniversitede çalışan Yrd. Doç. Saffet KARTOPU’nun alanında çeşitli bilimsel yayınları bulunmaktadır. İngilizce ve Arapça bilen Saffet KARTOPU, evli ve iki çocuk babasıdır.

 

 



709 kez okundu

Yorumlar

...     25/10/2014 14:09

Yazarınız Karaisalı'dan ama ilçesini tanıyamamış.
Misafir - Estara BİM

Ilçesini unutmamış hemşerim.     23/10/2014 19:52

Bir Karaisalı lı olarak gurur duydum hemşerimle Karaisalı mızdan böyle insanlarımızın çıkması güzel, ama şu daha güzel, doğduğu, büyüdüğü toprakları unutmuyor, inşallah okumuş akademik kariyer yapmış ve ilçemizi unutmamış hemşerilerimizin artması dileğiyle.
Misafir - KARAISALILI

AlışSatış
Dolar32.304532.4339
Euro34.423434.5613