Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi5
Bugün Toplam714
Toplam Ziyaret1682701

Adana'nın en kuzeyinde yetişen ama Adana'nın en güneyine kadar ulaşan kırmızı kök biberi de denilen salçalık Karaisalı Biberi bugünkü haber konumuz oldu.

  

Haber/Fotoğraf: SEFA SAYGIDEĞER
                                                                                                   5 Ocak Gazetesi

 

   Kuru dolma, Salamura yaprak, kurutulmuş bamya ve benzeri bir çok kışlık yiyecek vardır ama; kışlık yiyeceklerin başında Adanalıların olmazsa olmazı biber salçası gelir.

Adana'nın en kuzeyinde yetişen ama Adana'nın en güneyine kadar ulaşan kırmızı kök biberi de denilen salçalık Karaisalı Biberi bugünkü haber konumuz oldu.

Adanalıların kendi salçasını kendisinin yapması gibi bir alışkanlık mı desek yoksa kültür mü desek seçemedik ama bir gerçek var ki o da ev yapımı salçanın hazır biber salçalarından çok daha lezzetli olduğu.  Bu gerçek daha çok tercih edilme sebebi. Bankacısından memuruna simitçisinden işkadınına kadar hem organik hem de temiz ve sağlıklı olması nedeniyle en çok tercih edilen biber salçası ev yapımı biber salçası oluyor.

PEKİ EVDE BİBER SALÇASI NASIL YAPILIYOR?

Ev yapımı olan, daha doğrusu 'El yapımı' demeliyiz aslında, her şey son zamanlarda insanlar için vazgeçilmez oldu. Daha doğal, daha leziz, daha temiz. Annelerimizin, ninelerimizin elleri ile yaptıkları yaparken içine sevgi koydukları her şeyi ulusça severiz biz. Adana'nın nem oranı yüksek bölgelerinde oturan vatandaşlar her ne kadar güneşte sebze kurutmakta zorlanıyor, salça yapmaları uzun sürüyorsa da yine de ev yapımı hiç bir şeyden vazgeçemiyor.

KIRMIZI BİBERLER ARZI ENDAM ETMEYE ÇOKTAN BAŞLADI

 Siz bu salçanın rengini ve de lezzetini bir de yemeğin içinde hayal edin. Şu sıralar biber ve domates salçası yapmanın tam da zamanı aslında. Pazar ve market tezgâhlarında etli etli kırmızı biberler arzı endam etmeye çoktan başladı bile. Alın ihtiyacınıza göre bir kaç kilo yapın sizde katkısız salçanızı. Nasıl yapacaksınız hemen tarif edelim. En başta belirtelim, kırmızı biber alırken dikkat edeceğiniz en önemli 3 nokta;  içi ve dışı aynı koyu renkte olmalı, dışı kırmızı olabilir ama içine de bakmalısınız biberi alırken çünkü içinin beyazımsı olmaması gerekiyor aksi takdirde salçanız lezzetli olmayabilir. Son olarak ta aldığınız biberin etli olmasına ve üzerindeki kabuğunun ince olmasına dikkat etmelisiniz. Önemli bir ayrıntı da salça, turşu ve benzeri gıdalarda rafine tuzlar yerine kaya tuzu kullanılması hem sağlık açısından hem de malzemelerin daha uzun süre dayanması açısından daha yerinde olacaktır.

ÇOK VAKTİ OLMAYANLAR İÇİN PRATİK BİLGİLER

  Çok vakti olmayanlar için pratik bir yol var tabiki salça yapmak için; Salçanızın dayanıklılığını artırmak için kavanoz kapaklarını kapatmadan önce salçanızın üzerine yaklaşık 1 parmak kadar zeytinyağı eklemeyi sakın unutmayın. Salçanın daha uzun süre dayanması için küçük cam kavanozlarda saklamanız gerektiğini yine hatırlatmakta fayda var.  Yarım kiloluk ya da 250 gramlık cam kavanozlar en ideali olacaktır.

PRATİK BİBER SALÇASININ YAPILIŞI:

Kırmızı biberleri iyice yıkayın  içlerindeki çekirdekleri ve sap kısımlarını tamamen çıkarın. Büyük bir tencerede su kaynatın  ve bu kaynayan suya biberleri bölüm bölüm atın. Bu aşama biberlerin biraz yumuşayıp kabuklarının üzerinden kolay çıkması için gerekiyor. Biberleri kaynamaya bırakın.Daha sonra yumuşamış ve kabukları yavaş yavaş kalkmış olan biberleri soğuk suya alın. Biberlerin kabuklarını elinizle soyabilirsiniz haşlandığı için kolayca çıkacaktır zaten. Arzu ederseniz soymayabilirsiniz ama biberleri soymanız salçanıza ekstra bir lezzet katacaktır. Kabuksuz biberleri   robottan geçirip püre haline getirin. Püre haline getirdiğimiz biberlerin tuzunu da ilave ederek kaynatmak ve de koyulaştırmak üzere tekrar tencereye alın. Salça suyunu çekip koyulaşınca sıcak sıcak kavanozlara paylaştırın. Temiz kapakları vakit kaybetmeden sıkıca kapatın ve kavanozu bekletmeden ters çevirin. Sıcak kavanozların üzerlerini kalın bir örtü ile örtmelisiniz mümkünse bu şekilde 6-7 saat bekletmelisiniz. Bunu kapakların daha sağlam bir şekilde kapanması için yapıyoruz.  Ve pratik salçanız daha sonra kullanmak üzere saklamaya hazır.

Benim zamanım var Biber salçasını güneş ısısını kullanarak yapayım derseniz buyurun o zaman tarife...

GÜNEŞTE SUYUNU ÇEKTİREREK BİBER SALÇASI HAZIRLAMA:

 Biberleri yıkandıktan sonra saplarını ve çekirdekleri temizlenir.  İyice püre kıvamına gelene kadar mutfak robotundan geçirilir.  Biber püresini geniş tepsilere alıp iyice yaymak gerek. Daha sonra o tepsileri balkon veya teras gibi güneş ışıklarını rahat alabilen bir yere çıkarmalısınız ve üzerlerine tülbent inceliğinde temiz bir bez örterek dış etkenlerden korumak gerekiyor. Ayrıca; biber püresini sık sık karıştırarak suyunun güneşte iyice kurumasını sağlamalısınız. Güneşin kuvvetli olduğu zamanlarda salça 3-4 gün içinde iyice kuruyarak hazır kıvama gelecektir.

SAĞLIKLI OLMASI İÇİN NE YAPMALI?

Suyu buharlaştıktan sonra koyu kıvama gelen salçaya tuzunu ekleyip karıştırdıktan sonra sağlıklı olması için cam kavanozlara koymalısınız. Üzerine zeytinyağı ilave edip, sonra kapağını kapatıp buzdolabında saklarsanız en uygun saklama koşulu bu olacaktır. Salçayı bu şekilde hazırlarsanız suyu buharlaştığı için elde edeceğiniz salça miktarı çok az olacaktır. 150 kilogram biberden 30 kg gibi bir miktar salça elde edebiliyorsunuz. Bu yöntemi kullanarak salça hazırlayacaksanız, kullanacağınız kırmızı biberin çok olması gerekiyor. Salçanızı nasıl hazırlarsanız hazırlayın her iki yöntemde doğal ve katkısız olduğu için sağlıklı olacaktır.

 



1396 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.486832.6170
Euro34.601234.7398