Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi26
Bugün Toplam710
Toplam Ziyaret1668352

"Bu nedenle yumurtalar daima soğuk ortamda saklanmalı, iyi pişirilmeli ve çiğ tüketilmemeli.”

 

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hakan Benli yumurta tüketimi ve saklama koşulları hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Yrd. Doç. Dr. Benli, yumurtanın kesinlikle çiğ tüketilmemesi gerektiğine dikkat çekerek, çiğ tüketilen yumurtanın gıda zehirlenmesine neden olacağını söyledi.

 

Yaz sıcaklıklarında gıda kaynaklı sağlık sorunlarının yaşanmaması için başta, ilgili kurumlar kadar tüketicilere de önemli görevler düşüyor. Özellikle sıcak havaların etkisiyle yaz aylarında gıda kaynaklı sorunların daha fazla görülebildiğine dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Hakan Benli,  zengin protein kaynağı olan ve ucuzluğu nedeniyle sofralardan eksik etmediğimiz yumurtayla ilgili doğru bilinen yanlışlarla ilgili bilgi verdi.   

 

Hem Protein Hem de Mineral Kaynağı

Protein kaynağı olan yumurtanın beslenmemizdeki öneminden söz eden ÇÜ Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hakan Benli, “Yumurta sadece bir protein kaynağı olmaktan öte aynı zamanda A, E, D ve B vitaminleri ve demir, çinko, magnezyum ve kalsiyum gibi mineraller yönünden de önemli bir gıda maddesidir.” dedi.

 

Kişi Başına Yıllık Yumurta Üretimimiz 215 Adet

TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) verilerine göre yıllık yumurta üretiminin 2003 yılında köy tavukçuluğu da dâhil olmak üzere 12.5 milyar adet civarında olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Benli, 2013 yılı sonunda sadece sanayi tipi üretimin 16.5 milyar adet civarına ulaştığını, son rakamlarla ülkemizde kişi başına yıllık yumurta üretiminin yaklaşık 215 adet olduğunu söyledi.

 

Buzdolabında Saklanmalı

Yumurtanın satın alınmasında ve saklamasında dikkat edilmesi gerekenleri de Yrd. Doç. Dr. Hakan Benli konuşmasına şöyle devam etti;

“Satış noktalarında ve evlerde yumurtalar buzdolabı (yaklaşık +4 °C) koşullarında saklanmalı.  Ayrıca yumurta kabuğu temiz, düzgün görünüşlü, kalın ve az pürüzlü olmadır. Çatlak ve kırık yumurtalar satın alınmamalıdır. Bu tip yumurtalar mikroorganizmaların üremesi için uygun bir ortam oluşturabilirler. Satın alınan yumurta yıkanmadan muhafaza edilmelidir. Yıkandığı takdirde doğal koruyucu tabakasını yitirir ve çabuk bozulur. Ancak yumurtalar kullanılmadan kısa bir süre önce yıkanarak kullanılmadır. “

 

Yumurtanın Taze Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Günlük taze yumurtaların 28 gün içerisinde tüketilebileceğini belirten Yrd. Doç. Dr. Benli, yumurtanın taze olup olmadığının ise şu şekilde anlaşılabileceğini söyledi;

“Yumurtanın tazeliği en iyi kırıldıktan sonra anlaşılabilir. Taze yumurta kırıldığında yumurta akı ve sarısı tamamen yayılmaz ve birbirine karışmaz. Yumurta bayatladıkça koyu kıvamda olan yumurta akı gittikçe sulu bir hal alır.  Su yumurtanın beyaz kısımdan sarı kısmına geçer ve yumurta sarı yassılaşır.”

 

Çiğ Yumurta Tüketmeyin!

Yumurtanın üretiminden, yemeklerin hazırlanmasına kadar mikrobiyolojik anlamda güvenliğinin sağlanması gerektiğini de vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Hakan Benli; “Yumurtaların çiğ tüketilmesi veya çiğ yumurtaların pişmiş ürünler ile temas ettirilmesi durumlarında Salmonella adı verilen bakterilerin neden oluğu gıda zehirlenmeleri ortaya çıkabilir. Bu nedenle yumurtalar daima soğuk ortamda saklanmalı, iyi pişirilmeli ve çiğ tüketilmemeli.” dedi.        



651 kez okundu

Yorumlar

HEYKEL DİK BAYRAK İNDİR YOL KAPAT     20/08/2014 22:49

Van ın küçücük ilçesinde 3 gün PKK eylemi yapılıyor... Koskoca yollar kapatılıyor...Teröristin heykeli göz göre göre dikilyor...Uyan KARAİSALI neler oluyor?
Misafir - Gözaltıcı

ASLININ TIRNAĞI OLAMAZ      20/08/2014 22:20

Şimdi başbakan oluyor, vatana millet hayırlı olsun! IŞİD’in Kürdistan’ı birleştirdiğini göremeyecek kadar kör ve sağır stratejik derinlik uzmanıdır. Sıfır düşman politikası ile yola çıktı, sıfır dostumuz kaldı, yanı başımıza iç savaş ortamında bir Afganistan getirdi, çok başarılı!
Misafir - Nizamı Alemci

GÜL'BİZİM CİNAH' SİSTEMİ     20/08/2014 21:08

Abdullah Gül e karşı konuşanlar paralı danışmanlar olması dikkatlerden kaçıyor mu?
Misafir - HSYK MİLTÇİ

PKK KAHRAMAN MI OLUYOR?     20/08/2014 21:15

Kandil’de PKK ve Rojavo’daki PYD arasında uzun süredir bir gerilim vardı. Şimdi IŞİD’e karşı ortak savaşıyorlar, yumuşadılar birbirlerine, zaten MOSSAD ve CIA’da ne zamandır bunu istiyordu. IŞİD tehkikesi zamk gibi onları birbirine bağladı, bölgede iyi ticari ve siyasi ilişkileri olan Türkiye ise artık dışlanıyor. Kürtlerde ayrılık, bağımsızlık şarkıları çalıyor, barış süreci PKK’yı kahraman yaptığı iddia ediliyor.
Misafir - Gazi

IŞID EL NUSRA HZ.ALİ SİZ ALEVİLİK Mİ ?     20/08/2014 21:11

IŞİD ve El Nusra’yı yöneten İsrail ve Derin Neoconları, İngiliz MI5 ile Ortadoğu petrol ve su kaynaklarını elde ederken Almanya nal topladı! Alman BND’si Ude Steinbach önderliğinde yıllardır PKK ve Hz. Alisiz Alevilik projesine yatırım yaptı.
Misafir - Cem Ehli

GÜNEYDOĞUDA DEVLET HANTALLAŞIYOR MU ?     20/08/2014 21:18

Lice'deki heykeli yıkan askerlerin, heykeli ayakları altına alarak resim çektirmesine örgüt yandaşları misilleme yaptı. Hakkari'de terör örgütü PKK'nın gençlik kolları YDG-H üyesi grup bir Anadolu lisesinin içerisinde bulunan Atatürk büstünü hedef aldı.Heykel gece dikilmedi.Göz mü yumuluyır?
Misafir - HEYKELTRAŞ

HERKESİN NE OLDUĞU ORTAYA ÇIKIYOR     20/08/2014 20:18

Hayrinusa Gül ; Bir turnusol döneminden geçiyoruz. Herkesin ne olduğu ortaya çıkıyor. Neler yazıldığını gördük! Neler söylendiğini gördük! Bizi en çok üzen de özellikle son yılımızda bizim camiadan, dindar Müslüman camiadan yapılan saldırılar oldu. Demiş.
Misafir - Güllü

İHTİYAÇ YOK     20/08/2014 17:36

ARTIK RTE İSTEDİĞİ BÜTÜN KALELERİ ELDE ETTİ ARTIK KİMSEYE İHTİYAÇ YOK,GÜL, ARINÇ GEREK YOK İHTİYAÇDA YOK ŞİMDİ YAPACAĞI İŞ ONA KAPI KULU ALACAK BİRİNİ GÖREVLENDİRMEK ONU UZAKTAN KUMANDA İLE YÖNETMEK RTE GAYET DĞAL SÖZÜNDEN ÇIKMAYACAK BİRİSİ OLMASI KENDİ AÇISINDAN NORMAL ORADAN HEM DEVLET HEMDE HÜKÜMETİ YÖNETECEK VE YOLSUZLUĞUN USULSÜZLÜĞÜN ÜSTÜNÜ KAPATMAK ZORA GELİNCE BEN C.BAŞKANIYIM DEYİP İŞİN İÇİNDE SIYRILMAK BÜTÜN TAKLTİK BU.
Misafir - Remzi AĞA

BİRAZ GÜLELİM Mİ ?     20/08/2014 06:52

Siyasi bir partinin İlçe başkanı M.Vekilliği için hazırlanıyormuş.İddiaya göre Kadın kolları ve Gençlik kolları seni daha makamlı görmek istiyoruz diyorlar mış mış mış. KIRILIP KOPMAK SERBEST.
Misafir - YSK

BİR SORU ?     20/08/2014 05:10

Yahudi Toplantısı Bilderberg Konseyine 9 defa katılan Akp li bakan kim?
Misafir - CIA

Birikim Dergisi Gnl Yay Yönetmeni Ömer Laçiner Erdoğan'a "Yeter artık ya ispat et ya da sus"      20/08/2014 04:55

Laçiner, 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonundan beri camiaya yönelik ithamları için Erdoğan'a seslenerek "Yeter artık ya ispat et ya da sus" dedi.
Misafir - GÜNYÜZCÜ

400 OKUL YA DA 90 HASTANE YAPILABİLİRDİ     20/08/2014 04:49

Başbakan’ın 12 yıllık görev süresi içinde kırdığı ilginç bir rekor ortaya çıktı. 4 milyar TL'lik bütçenin harcandığı yere dair veri olmaması ise akılları karıştırdı.
Misafir - Çerkez

'Paralel safsatası'yla suç saklama stratejisi mi?      20/08/2014 04:45

Başbakan, cumhurbaşkanı Oldu. Ama aklı hâla ‘paralel safsata’sında. Öyle anlaşılıyor kimr gece gündüz, sabaH akşam tek düşündüğü ‘paralel’. Bu söylem bir suç saklama stratejiKsi mi yoksa tıbbî bir mesele olaraK parale-mani mi?
Misafir - İmir Osman

Polis eşi: Hırsız ve teröristlerin saygın olduğu yerde polise tutuklanmak düşer.     20/08/2014 04:25

Polislere yönelik operasyoda tutuklanan başkomiser Erkan Ünal’ın eşi Nesibe Ünal, hırsızın kol gezdiği, saygın işadamı olarak anıldığı, teröristlerin heykelinin dikildiği ülkede polise düşenin ise tutuklanmak olduğunu söyledi. Eşiyle gurur duyduğunu ve arkasında olduğunu belirten Ünal, “Keşke eve hiç gelmeseydi 50 değil 100 casus yakalasaydı. Yüreğine, aklına sağlık.” diye konuştu.
Misafir - KHC

15 Ağustos 1984 PKK TERÖR OLAYI     19/08/2014 23:47

15 Ağustos 1984 PKK TERÖRÜ 15 Ağustos 1984 tarihinde TERÖR ELEBAŞISI Abdullah Öcalan'ın emir ve talimatıyla 21:30 sularında Siirt'in Eruh ve Hakkâri'nin Şemdinli ilçelerine PKK mensuplarınca baskın usulü saldırıdır.
Misafir - Tarihçi

HEYKEL Mİ ? NELER OLUYOR ?     19/08/2014 23:43

1984 eruh baskınını yapan, agit kod adlı pkk komutanı.ilk yıllardaki erorist eylemlerin tümünde bulunmuş.1986 yılında gabar dağında yapılan operasyonlar neticesi güvenlik güçlerimizce öldürülmüş denilsede güvenlik güçlerimizce değil, apo'nun kendisini öldürmek üzere görevlendirdiği tetikçi tarafından öldürüldüğü çok konuşulmuştu.
Misafir - KHC

KURUMLAR ÇÖKERTİLİYOR MU ?     19/08/2014 20:57

AKP döneminde Türkiye’nin bütün kurumları bilinçli olarak çökertilmektemi ?
Misafir - Akitçi

MİT, Emniyet, Vali, İçişleri Bakanı ne yapıyor?      19/08/2014 20:10

Garip gurebanın kaçak inşaatı var diyerek, TOMA’larla, polislerle gecekondusunu yıkanlar, teröristin heykelinin inşasına ve açılışına izin mi vermişler ? Doğruysa şu rezalete bakın.
Misafir - Selvi Kahve Eşrafı

DURMAK YOK      19/08/2014 19:51

Rakipsiz girdiği ihalede 1 milyar TL’lik BMC’yi TMSF’den 751 milyon TL’ye alan Ethem Sancak’ın, Ceylanpınar’daki tarım arazileriyle ilgilendiği konuşuluyor.
Misafir - Akepeli

ÇİĞ SİYASETÇİ      19/08/2014 14:26

Zehirler.Çiğ siyasetçide zehirler.Vekil ve Başbakan olmasa kimse yanında durmaz.Karaisalı dan esnaf bazı isimler değer kattı yönetim teşkilatına.Onlarıda itibarsızlaştırmasa bari yalanları ile.Ama onlar yalan ve gerçeği görüylar.
Misafir - Esnaf

AlışSatış
Dolar32.237032.3662
Euro34.794534.9339