Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi14
Bugün Toplam361
Toplam Ziyaret1668003

CHP Çukurova Belediye Meclis Üyesi ve Ziraat Mühendisi Saim İnce, zeytin alanlarının hayati önem taşıdığını vurguladı

 CHP Çukurova Belediye Meclis Üyesi ve Ziraat Mühendisi Saim İnce, Enerji Bakanlığının hazırlayıp TBMM’ye yolladığı “Zeytinliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması” Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’yla yirmibeş dekardan küçük olan zeytin alanlarının her türlü kamu ve enerji yatırımının yanı sıra maden işletmeciliğine de açılacağını söyledi.  Türkiye’de zeytinliklerin ortalama büyüklüğünün 12 dekar olduğuna dikkati çeken İnce, 25 dekardan düşük zeytinliklerde madenciliğe izin vermenin neredeyse tüm zeytinliklerin korumasız hale gelmesi anlamını taşıdığını söyledi.

AKDENİZ KÜLTÜRÜNÜN BİR PARÇASI

Ziraat Mühendisi Saim İnce yaptığı açıklamada zeytin ağacının ömrünün yaklaşık 300-400 yıl olduğunu, 2 bin yıl yaşayan zeytin ağaçlarının dahi var olduğunu belirtti. Zeytin ağacının kuraklıktan etkilenmemesinin bitkinin uzun ömürlü olmasını sağladığını kaydeden İnce, zeytinin Doğu Akdeniz Havzasının M.Ö. 10.000 yıl öncesine kadar doğal bitki örtüsü olduğunu aktardı.  Zeytinin binlerce yıllık bir süreçten sonra Akdeniz’in kültür bitkisi haline geldiğini belirten İnce, “Bu zaman zarfında insan önce doğal ortamındaki zeytini tanımış ve bunu ıslah etmiştir.Bu dönüşüm sırasında zeytin,coğrafyanın doğal bir parçası iken kültürün de önemli bir parçası halini almıştır” dedi.

500 BİN AİLENİN GEÇİM KAYNAĞI

Zeytinin üç büyük dinde zeytin kutsal sayıldığına dikkati çeken İnce, zeytinin ve zeytinyağının geçmişte olduğu gibi günümüzde de halk tıbbi pratikleri içinde önemli bir kullanım alanına sahip olduğunu ifade etti.

Türkiye’de yıllık ortalama zeytinyağı ve sofralık zeytin üretim değerinin yaklaşık 1.500 milyon dolar olduğuna dikkati çeken Ziraat Mühendisi İnce, Türkiye’de zeytinden geçimini sağlayan aile sayısının 500 bin civarında olduğunu kaydetti.

ZEYTİNCİLİĞE BÜYÜK DARBE

Enerji Bakanlığı’nın hazırlayıp Meclis’e gönderdiği yasa tasarısının zeytinciliğe indirilecek çok büyük darbe olacağını savunan İnce, zeytin ekim alanlarının son onbeş yılda devletin fidan desteğiyle birlikte ağaç varlığının 180 milyon civarına ulaştığını belirterek, “Hem böyle bir politika izlenirken, diğer taraftan böyle bir tasarının gündeme gelmesi devlet açısından büyük bir çelişki,hem de zeytinciliğe büyük bir darbedir” diye konuştu.

ZEYTİNLİKLER MADENCİLİĞE AÇILIYOR

Yasa tasarısıyla yirmibeş dekardan küçük olan zeytin alanlarının her türlü kamu ve enerji yatırımının yanı sıra maden işletmeciliğine de açılabileceğini aktaran Saim İnce, “Son değişikliğin başlıca nedeni zeytinlikleri madenlere açmaktır. Bu daha önce maden yasasında denendi olmadı, şimdi de Zeytin Yasası’nda tekrar deniyorlar” şeklinde konuştu.

TÜM ZEYTİNLİKLER KORUMASIZ HALE GELİYOR

 Türkiye’de zeytinliklerin ortalama büyüklüğünün 12 dekar olduğunu dile getiren İnce, 25 dekardan düşük zeytinliklerde madencilik yapılmasına izin verilmesinin neredeyse tüm zeytinliklerin korumasız hale gelmesi anlamı taşıdığını bildirdi.

YA  ZEYTİNİ YA FELAKETİ SAVUNACAKSINIZ

Çıkarılacak olan torba yasaya yetiştirilmeye çalışılan tasarının enerji komisyonunda tartışıldığını belirten İnce, şöyle konuştu:

“Yönetmelikle geçirilmeye çalışılan tasarı Danıştay’dan dönünce şimdi yasası çıkarılmaya çalışılıyor .

Soma’nın köylerinde bir zamanlar tarlasındaki sebze ve meyveyle karnını doyuran köylümüz uygulanan yanlış tarım politikalar sonucu iflas edince, maden işçiliğiyle karın doyurmak zorunda kaldı. Daha 301 canın yasını tutarken sıra zeytinliklerin ölüm fermanına, sıra zeytin üreticisi yurttaşlarımıza geldi. Bu coğrafya için, geleceğimiz için, bu kültür mirasımız için direnmeliyiz. Enerji uygarlıktır bahanesine karşın zeytini savunmalıyız. Son olarak zeytin, yaşamla ölüm arasında bir çizgidir. Ya zeytini savunacaksınız, ya da felaketi.”



533 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.142532.2713
Euro34.804134.9436