Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi9
Bugün Toplam963
Toplam Ziyaret1669349

ÇAY, “POZANTI İLÇEMİZİ HER YÖNÜYLE TANITAN BU ESER, BÖLGEMİZİN DOĞAL VE TARİHİ ÖNEMİ İÇİN DE KAYNAK BİR ESER OLMUŞTUR”DEDİ

 

 Pozantı ilçesinin geçmişine ışık tutan, tarihi ve turizm değerlerini, doğal ve beşeri özelliklerini, mahalleyle dönüşen köylerini, yaylalarını, yöresel kültürünü, yöreye özgü ürünleri, son yıllarda değişen ve gelişen yönlerini  anlatan “Medeniyetler Geçidi Pozantı” kitabı Pozantı Belediyesi’nin bir kültür hizmeti olarak yayınlandı.

  3 bin adet bastırılan kitap 90 sayfadan oluşuyor. Kitabı yayına hazırlayan Araştırmacı- Yazar Yusuf Delikoca yaptığı açıklamada şunlara değindi:

  “ Pozantı Belediyesi’nin üçüncü kültür hizmeti olarak bu çalışmamız yayınlandı. Bundan önce Pozantı tarihi üzerine yaptığım araştırmalar sonucu “Pozantı’nın Kurtuluşu ve Şehit Kasım Hoca” adlı eserim yayınlanmıştı. Ardından benim de editörlüğünü yaptığım Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı öğretim üyeleri tarafından hazırlanan   Pozantı Kongresi adlı eser yayınlandı. Medeniyetler Geçidi Pozantı kitabı için yaklaşık iki yıldır Pozantı bölgesinde yapılan araştırmaların yanı sıra birçok yerli ve yabancı kaynaklardan faydalanıldığı gibi Kültür Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Müdürlüğü verilerinden, Pozantı Kaymakamlığı ve Pozantı Meslek Yüksek Okulu’nun yaptığı araştırmalardan da faydalanılmıştır. Bunun yanında Pozantı Belediye Başkanı Sayın Mustafa Çay ve uzman fotoğrafçıların çekmiş olduğu fotoğraflar kullanılmıştır. Pozantı’yı her yönüyle tanıtan bir eser oldu. Bu eserde ilk defa olarak 18 Şubat 1917 tarihinde Pozantı’dan geçen Enver Paşa’nın buradaki bir fotoğrafı da yayınlandı.” 

  Pozantı Belediye Başkanı Mustafa Çay ise, kitabın halka ve Türkiye genelinde birçok kurum ve kuruluşa ücretsiz olarak dağıtılacağını belirterek, “Bir doğa ve tarih harikası olan Pozantı ilçemiz, yüzyıllar öncesinden günümüze doğru akıp gelen bir kültür, tarih ve doğa güzelliklerine sahiptir. Burcu burcu çam kokan havası ile Bürücek ve Akçatekir Yaylaları, meyve ve sebze bahçeleriyle bir doğal güzellik olan Kamışlı, Yazıcak, Fındıklı, Alpu, Asar, Yeni Konacık, Eski Konacık, Armutoluğu, Kırıntı gibi yaylaları, tarihe tanıklık eden Akköprü’sü, yüzyılların yorgunluğunu heybetiyle omzunda taşıyan Anahşa Kalesi,  Osmanlı döneminin önemli kültür mirası İbrahim Paşa Tabyası, bir tarih ve doğa harikası Belemedik, içinde ala geyik başta olmak üzere birçok çeşit yaban hayvanı barındıran, bunun yanında ağacın bin bir türlüsüne sahip olan ormanları; şifalı bitkileri ve suları, anıt ağaçları, son yıllarda gelişen elma, üzüm ve kiraz ağaçlarıyla süslenmiş meyve bahçeleri, krom üretimine dayalı maden sahaları ve işletmeleriyle, Pozantı’nın berrak ve temiz suyunu tüm dünyaya içiren Hayat ve Alpin Su fabrikalarıyla tarihten günümüze doğru Çakıt  Suyu ve Körkün Çayı gibi akıp gelen bir doğa harikasıdır.  Doğa ve tarihin iç içe olduğu Pozantı’nın tarihiyle, doğası ve doğal güzellikleriyle, ekonomisiyle, turizmiyle, yaşantısı ve kültürel özellikleriyle tanıtılmayı çoktan hak etmiş bir değerdir.  Bu gibi eserler bir yöreyi tanıtmakla kalmayıp bölgemizi de daha iyi tanımamıza ve tanıtmamıza da ışık tutmaktadır” dedi.

“ Medeniyetler Geçiti Pozantı ” adlı eserin de bu amaca hizmet ettiğini kaydeden Çay, “Pozantı ilçemizi her yönüyle tanıtan bu eser, bölgemizin doğal ve tarihi önemi için de kaynak bir eser olmuştur” diye konuştu.

  (VSA-Y)

 



567 kez okundu

Yorumlar

MUSUL SESSİZ REHİNE DRAMI      17/07/2014 02:58

IŞİD, 10 Haziran’da Musul’u, 11’inde de göstere göstere şehirdeki başkonsolosluğumuzu işgal etti. 49 vatandaşımız esarette 37 günü doldurdu. Niye kaçırıldılar? Bilmiyoruz. Nerede ve nasıl tutuluyorlar? Meçhul. Ne zaman serbest kalacaklar? Sormak bile yasak. Bunun adı sessiz dram! Mı ?
Misafir - Musul

IŞİD İSTANBULDA MI ?     17/07/2014 02:19

İnsan Hakları Derneği (İHD), geçtiğimiz hafta Esenyurt Yenikent Mahallesi’nde bulunan Muhammediye Camii’ne saldırıya ilişkin bir rapor hazırladı. Sonuç planın arkasında Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) adlı terörist örgüt var.
Misafir - Hışşıt

Oh Ne Ala      17/07/2014 02:35

Ala konuşmasında; “Peygamberimiz Mekke’yi fethedip oraya girerken muhtemelen tabii şimdi buradan biz çıktık, geri geldik ve Mekke’yi fethettik, insanlar fevç fevç İslam’a giriyorlar. Muhtemelen KENDİSİNE PAY ÇIKARDI oradan. Bakın biz böyle bir medeniyetin, böyle bir inancın temsilcileriyiz. İnsanın biraz gururlanması doğal bir şeydir, insanidir. Dedimi Demedimi ?
Misafir - İç İşleri

TOROS YİĞİTLERİ     17/07/2014 01:05

Milletinin bağımsızlığını önde tutan, topraklarının zarar görmemesi, milli mücadelenin yaşaması için kalemiyle, fikriyle, inancıyla mücadele eden, zalim güçlere karşı dik bir duruş sergileyen insanları Karaisalı da herdaim varolacaktır.Satılmışlara inat.
Misafir - Yörük Beyi

AlışSatış
Dolar32.262832.3921
Euro34.778034.9173