Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi8
Bugün Toplam725
Toplam Ziyaret1668367

Araştırmacı Tarihçi Yusuf Delikoca, Saadettin Aslan'la birlikte Karaisalı’da Milli Mücadele Gazisi Karaisalı Müftüsü Mehmet Aldatmaz Hoca’nın evinin Milli Mücadele Müzesi haline getirilmesi için çalışmalar başlattıklarını söyledi.



Adana Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Şube Müdürü Araştırmacı Tarihçi Yusuf Delikoca, Karaisalı’da Milli Mücadele Gazisi Karaisalı Müftüsü Mehmet Aldatmaz Hoca’nın evinin Milli Mücadele Müzesi haline getirilmesi için çalışmalar başlattıklarını söyledi.

  Delikoca,  yaptığı açıklamada, Karaisalı’nın Adana Milli Mücadele tarihi açısından önemli bir anlam ifade ettiğini belirterek, “Zira Mustafa Kemal Atatürk’ün Sivas Kongresi sonrası verdiği talimatla Kuvayı Milliye Komutanlığı’nın merkezi olarak Karaisalı’yı işaret etmiş, Tekelioğlu Sinan Bey kod adı ile düzenli bir ordu teşkilatı kurması bölgeye gönderdiği Yüzbaşı Ali Ratip Bey, buraya gelmiş, önce Pozantı ve demiryollarının sonrada Çukurova’nın kurtuluş mücadelesi buradan yürütülmüştür. O günlerde Sinan Paşa’nın karargah olarak kullandığı ve misafir edildiği yer ise fotoğraflarını gördüğünüz Milli Mücadele Gazisi Karaisalı Müftüsü Mehmet Aldatmaz Hoca’nın evidir. Burası Karaisalı’nın hakim bir noktası. Harap olmaya başlamış durumda. Fakat yapının dışı ve içi orijinalliğini koruyor. Bunu engelleyip, gerekli kişiler ve mülkiyet sahipleri ile görüşerek buraya Milli Mücadele Müzesi yapılması şarttır” dedi.

  Harabeye dönen evin orijinalini bozmadan  bakım ve onarım yapılarak, çevre düzeni ve iç temizliği yapılarak güzel bir müzeye dönüştürmenin mümkün olduğunu kaydeden Delikoca, “Buna Karaisalı’nın hem de eriyip giden milli duyguları yeşertmek, şehit ve gazilerimizin anılarını yaşatmak için bizlerin ihtiyacı vardır.  Vatan topraklarının kutsallığını, bayrağımızın önemini ve bu uğurda şehit düşenlerin kahramanlık destanlarını gelecek nesillere aktarmak bizler için milli bir görevdir” diye konuştu.

 Delikoca şöyle devam etti:

  “Karaisalı Belediye Başkanımız Sayın Saadettin Aslan ile görüşerek kısa bir toplantı gerçekleştirdik. Çalışmalara biran önce başlayıp, mülkiyet sahiplerinin izni de olursa elimizde bulunan tüm tarihi kaynakları da bir araya getirerek bu müzeyi Karaisalı İlçemize kazandırmaya çalışacağız. Bu proje hem Milli Mücadele Gazisi Müftü Mehmet Aldatmaz’ın hatıralarının yaşatılması hem de Karaisalı için önem arz edecektir..”



1219 kez okundu

Yorumlar

     24/05/2014 01:15

çok güzel bir çalışma ALLAH razı olsun yapandan edenden vesile olandan
pusat yılam

AlışSatış
Dolar32.237032.3662
Euro34.794534.9339