Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi13
Bugün Toplam351
Toplam Ziyaret1667993

CHP Genel Başkan Yardımcısı İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, Başbakan Erdoğan’ın 8 milyon çocuk işçiyi görmediğini belirterek, “Resmi Köleler İşsiz Bile Sayılmıyor. Her 100 çocuktan 55’i çocukluğunu yaşayamıyor” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin’den, “Yoksullara on yılda 110 milyar lira dağıttık” diyen Başbakan Erdoğan’ı Amale pazarına davet etti. Tekin, “Oy almak uğruna vatandaşını dilenci yerine koymaktan çekinmeyen Başbakanı vicdanlı olmaya çağırıyorum. Türkiye’de 8 milyon çocuk işçi var. Milyonlarca kadın sigortasız çalıştırılıyor. Resmi köleler işsizden bile sayılmıyor. Yoksulluğu da rant ve oy kapısı olarak gören Başbakan dağıttığı parayla övünüyor” dedi.

CHP’li Tekin yaptığı yazılı açıklamasında, 11 yılda 110 milyar liralık yoksulluk yardımı yapmakla övünen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı eleştirdi. Tekin açıklamasında şunları kaydetti.

YOKSULLUĞU RANT VE OY KAPISI GÖRÜYOR

“Bir başbakan düşünün ülkesindeki yoksullara kaç liralık yardım yaptığı ile övünüyor. Dünyanın hiçbir yerinde hiçbir yönetici bununla övünmez. Yoksulluğu da rant ve oy kapısı olarak gören Başbakan dağıttığı parayla övünüyor. Herkese iş ve aş verebilmekle övünmeli. Oy almak uğruna vatandaşını dilenci yerine koymaktan çekinmeyen başbakanı vicdanlı olmaya çağırıyorum. Türkiye’de 8 milyon çocuk işçi var. Milyonlarca kadın sigortasız çalıştırılıyor. Resmi köleler işsizden bile sayılmıyor.

HER 100 ÇOCUKTAN 55’İ ÇOCUKLUĞUNU YAŞAYAMIYOR

Devletin resmi rakamlarına göre Türkiye’de 6-17 yaş Aralığında 893 bini çalışıyor, 7 milyon 503 bini ise ücretsiz aile işçisi ya da ev işleriyle meşgul. Bu rakamlar toplamda 8 milyon 396 bin çocuğun çalıştırıldığını, her yüz çocuktan 55’inin çocukluğunu yaşayamadığını gösteriyor. 4 milyon 286 bin kadın sigortasız çalıştırılıyor. Bu kadınlardan 2 milyon 469 bini ücretsiz aile işçisi. Bir anlamda resmi kölelik… Hem başbakan hem TÜİK bu insanları görmüyor. Hem ücretsiz hem de sigortasız çalıştırılan bu insanlar işsizden bile sayılmıyor.

 BAŞBAKAN BU PARAYLA GEÇİNEBİLİR Mİ?

Adana’daki amele pazarını gezmeye davet ediyorum Başbakan Erdoğan’a. Gelip oradaki manzarayı görsün. Belki o zaman yoksullukla övünmeyi bırakır. O pazarlarda, güvencesiz çalıştırılan yetişkin işçilere 37 TL, çocuk işçilere ise 25 TL yevmiye veriliyor. Memleketlerinden, köylerinden kalkıp başka illerdeki amele pazarlarında işçi simsarlarına yüzde 10 pay verip iş arıyorlar. Çalışma süreleri ise 12 saat-20 saat arasında değişiyor. Yılda ortalama 4-5 ay çalışabiliyorlar. Bu sürede kazanılan parayla da tüm bir yılı geçirmeye uğraşıyorlar. Yetişkin bir işçi hiç işsiz kalmadan beş ay boyunca köle gibi çalıştığında cebine giren para yıllık yaklaşık 5 bin 500 lira. Eğer paralarını alabilirlerse. Araştırmalara göre açlık sınırı 1011 lira, yoksulluk sınırı ise 3 bin 295 lira. Tarım işçisi yıl boyunca 5 bin 500, aylık ise 462 lira ile geçinmek zorunda. Başbakan bu parayla geçinebilir.”



818 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.142532.2713
Euro34.804134.9436