Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi12
Bugün Toplam706
Toplam Ziyaret1681791

Karaisalı’nın hemen arkasındaki en yüksek yer olan 569 rakımlı tepeye çıktım. Hasan Dağı’na tırmandım bu kez. Oradan Karaisalı’ya kan nasıl pompalanıyor, onu görmek istedim.

   KARAİSALI’NIN TOPLARDAMARLARINDAYDIM

 Bir önceki yazımda Karaisalı’nın atardamarlarında gezdiğimi yazmıştım. Ver bir gün sonra da Karaisalı’nın  toplardamarlarını gezeceğimi açıklamıştım.  Toplardamarların görevi kanı kalbe getirmekti. Evet Karaisalı’nın hemen arkasındaki en yüksek yer olan 569 rakımlı tepeye çıktım. Hasan Dağı’na tırmandım bu kez. Oradan Karaisalı’ya kan nasıl pompalanıyor, onu görmek istedim.

 Hasan Dağı eskiden Kabak Dağı gibiydi. Sanırım 3 yıl kadar önceydi. Hasan Dağı, Karaisalı Orman İşletme Müdürlüğü tarafından tel örgülerle çevrilmişti. 3-5 davarcının tüm muhalefetine rağmen Hasan Dağı koruma altına alınmıştı. Binlerce ağaç dikilmişti. Karaisalı merkezden dağa baktığımızda yeşile bürünmeye başlamıştı. Evet proje tutmuştu. Ekilen çamlar, dikilen akasya ve harnuplar ne durumdaydı. Üç yıl önce küçücük fidanlar şimdi nasıldı. Merak ettim, üşenmedim, dağa tırmandım. Akasyalar 3 metreyi geçmiş, Çamlar 1.5 metreyi bulmuş, halkımızın cırnıp dediği harnuplar 1 metreye varmıştı. Bal Ormanı Projesi adı altında başlatılan projeden şimdi vazgeçilmiş, Kent Ormanı Projesine dönüştürülmeye çalışılıyormuş. Adı ne olursa olsun, önemli değil. Ama n’olursunuz tellerle çevrili yerleri bozmayın, Hayvanlar ve hayvanlardan daha tehlikeli olan insan görünümündeki canavarlar, buraya en az 5 yıl daha sokulmasın. Varsın Kent Ormanı 5 yıl sonra kurulsun.

 569 rakımlı tepeden Karaisalı’yı seyrettim. Dağları, ormanları, göllere uzun uzan baktım. Hava kapalı olmasa idi, Akdenizi de izleyecektim. Tepeden aşağıya kadar yürüye yürüye indim. Evet Hasan Dağı Karaisalı için bir nimet. Hasan Dağı, Karaisalı’ya kan pompalayan toplardamarlarından biridir.

 Dağın kuzey tarafına bir mıcır işletme tesisi kurulmuş. Dağın yamacında çalışıyor. Yavaş yavaş dağın altını oyuyorlar, tıpkı Kaksan gibi. Ve 9 tane daha şirket Hasan Dağı etrafında tesis kurmak, dağın altını oymak için ruhsat almış. ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) raporu almak için müracaatta bulunmuşlar, ama görüntü kirliliğine yol açacağı için bu raporu alamamışlar. Derler ye “Burası Türkiye, her şey olur”, eğer ÇED raporunu olumlu aldıkları anda Karaisalı toz-duman olur, atar ve toplardamarlar artık çalışmaz, .kılcal damarlardan kan gelmez. Karaisalı’nın yer altı suları akmaz olur. Dağları delmek için patlatılan dinamitler, bombalar suların yönünü değiştirir, kurutur. Yazık olur bu güzelim ilçeye. Ben 2013 yılında bunu yazıyorum. Kahin değilim ama bu şirketler ÇED raporu alırsa, yandı gülüm, keten helva.

 Kaksan ve diğer firmanın patlattığı dinamitler ilçede evlerin duvarlarını çatlatmaya devam ediyor. Karaisalı iki şirketin verdiği zararlara tahammül edemezken yenilerine hiç tahammül edemez.

 

Bir sonraki yazımda da Yerköprü’nün son halini sizlerle paylaşmaya devam edeceğim.

Saygılarımla…



1970 kez okundu

Yorumlar

Hasandağına Dair     15/06/2013 12:04

1998 yılında Karaisalı PTT Müdürü olarak görev yaptığım zamanlarda İlçemiz kaymakamı Sayın Nevzat Korkmaz, her ay düzenli olarak Daire Müdürleriyle İlçe Kütüphanesinde toplantı yapar, yapılan çalışmaları değerlendirir, önerilerimizi dinlerdi.. O zaman Hasandağının ağaçlandırılmasın ve koruma altına alınmasını teklif etmiştim de Bel.Bşk.H.Hüseyin Kuşçu "Biz, koruma altına alıp, yeşillendireceğiz" deyip gündemi değiştirmişti. Ama Vahit beyin ziyaretiyle değişikliği sevinerek gördüm. Emeği geçenleri ve hassaten Orman İşletme Müdürlüğü yetkililerin kutluyorum
Misafir - Oğuz Adem SELÇUK

     14/06/2013 17:38

değerli vahit abi sizler çok değerlisiniz karaisalı ve hasan dağı şu geziniz çok önemli yani yetkilileri uyarıyorsunuz burası çok güzel olmuş diyorsunuz ve teleri söktümeyin içine hayvan girdimeyin koruyun diyorsunuz bundan gerisi yetkililere ayittir sayğılarımla
Misafir - vatandaş

su ve orman     14/06/2013 17:34

Hatırlarmısınız orman taşocağı ve su ile sorunu neden gündeme getirmedğinizi sormuştum. Arı duru dilinizle ormanı taş ocağını ve nihayetinde olabilecekleri yazarak ve fotoğraflayarak haber yaptınız.Her şeyin vakti zamanı varmış. Sağolun.
Misafir - mahmut oktay

     14/06/2013 17:04

acilen korunması lazım yetkililere duyurulur
Misafir - vatandaş

SİZİ YEDİRTMEYİZ     14/06/2013 15:44

Sayın Vahit Bey siz ilçe için bir ulu çınarsınız.ALLAH sizi hep korusun.EMin olunuz ki Karapınardaki Ulu çınarlar kesilmiş olabilir doğranmış olabilir.Ama biz o ağaçlara sahip çıkamadık size Bir ULU ÇINAR olarak sahip çıkacağız.her zaman yanınızda olacağız.Sizi Hiçkimseye YEDİRTMEYECEĞİZ.
Misafir - Gerçek bir dost

bu dağla bizden sorulur vahit beyyy     14/06/2013 15:37

karaisalımzın en değerli dağlarından biri olan hasan dağına hoş geldin sefalar veridin şeref verdn az ilerde serçe salimin davar yatağı vardı görmedinmi vahit beyy orası iğneden ipleğe kadar bilinen yer oranın asıl adı göbek tepe diye adlandırılır günümüz insanı oranın arkasından işte alman köprüsü geçiyor ve keştepe köyü bulunmaktadır .saygılar bu karaisalı tek kurtaracak biri varsa oda orman işletmesi
Misafir - sol yanında bir çam ağaçı

tşk.Vahit Bey     14/06/2013 15:17

Vahit Bey siz ilçede konuşursanız yemin ediyorum ki ilçede 10 şiddetinde deprem olur.Altında kimlerin kalacağını da en tahmin edebiliyorum.Ama dediğiniz gibi yava yavaş herşey.Tşk.iyik varsınız.ALLAH SİZDEN RAZI OLSUN.
Misafir - ilçe gençlik

YAVAŞ YAVAŞ GELİYORUM     14/06/2013 15:30

Sayın Genç, önce karaisalı'nın ana atar damarlarında dolaştım, sonra 569 rakımlı tepden toplardamarlarından Karaisalı'ya kuş bakışı baktım. Yazılarımın içinde çok ince siyasi mesajlar da var. Şimdi de kılcal damarlarında dolaşıp, tarafsız bir gözle olup biteni gözler önüne serdikten sonra Karaisalı'nın kalbine geleceğim. Önerdiğiniz konulara da gireceğim. Ama yavaş, yavaş.Değerli halkıma selam ve saygılarımla...
Misafir - Vahit Şahin

     14/06/2013 14:00

M.GENÇ bey efendi düzelir düzelir merak etme.Allah izin verise ilk seçimde herkes ait olduğu yere giderse bu ilçede herşey düzelir.Günay YÜCE tekrar Muhasebe Müdürü olursa bu ilçede belediye memurları gene aybaşlarında maaşlarını alırlar.Hizmet kervanı da yürümüz olur merak etme az kaldı.Ünal IŞIK başkanımıza güvenin GAFFAR ÖZDEMR yada YUSUF İYİ beleidye başkanı olursa bu ilçe iddia ediyorum PARİS gibi olur.Heryer yemyeşil olur.Ağaç kesmek yasaklanır.Ağaç dikme yılı ilan edilir.sabret Yeşile aşIk bir Ünal IŞIK var karşınızda.
Misafir - AK_DELEGE

hasan dağı     14/06/2013 14:21

sayın vahit abi siz boşuna hasan dağına çıkmazsınız aslında hasan dağına çıkarak aşağıda bulunan karaisalıya baktınız merak ediyorum karaisalıya bakınca ne gördünüz gördüklerinizide anlatırsanız seviniriz acaba yukarıdan karaisalının siyaseti nasıl görünüyor sizden yorum bekliyoruz karaisalı belediyesinin içinde bulunduğu borç batağından nasıl çıkar ilerisi nasıl olur belediye başkanının borçdan birşey yapamıyoruz demesi düzelirmi merak ediyoruz
Misafir - M.GENÇ

HAsan DAğın yılanı gelir dolanı dolanı     14/06/2013 13:04

Vahit Bey sizin gösterdiğiniz Karaisalı hassasiyatinin onda birini seçilmişler ve atanmışlar gösterse Karaisalı Paris olur...Kamuoyunu hikayeleyici ve pastoral tarzdaki yorumlarınızla aydınlattığınız için sizlere müteşekkiriz.
Misafir - Ne ve NEDEN

AlışSatış
Dolar32.486832.6170
Euro34.601234.7398