Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi8
Bugün Toplam469
Toplam Ziyaret1668855

Nevzat Özgün, 24 Mayıs2013 Cuma Günü, 08.00-18.00 saatleri arasında Karaisalı İlçe Meydanında kan bağışı kampanyası düzenlediklerini söyledi.

KANDA GÖNÜLLÜLÜK BAĞI

Kızılay Derneği Karaisalı Şube Başkanı Nevzat Özgün, kan vermek suretiyle bağışçılarla kana ihtiyacı olanlar arasında gönüllülük bağı oluştuğunu söyledi.

  Özgün,  24 Mayıs2013 Cuma Günü, 08.00-18.00 saatleri arasında Karaisalı İlçe Meydanında kan bağışı kampanyası düzenlediklerini belirterek, “Amacımız, kan bağışçılarımız ve kan ihtiyacı olan kişiler arasında gönüllülük bağını kurmaktır. Siz de düzenlediğimiz kampanyada bağışladığınız kanla üç kişinin hayatını kurtarmak isterseniz kampanyamıza katılabilirsiniz.  Unutmayın ki, kan acil değil sürekli ihtiyaçtır” dedi.

  18-65 yaş arasında, 50 kg üzerindeki vatandaşların kan bağışında bulunabileceklerini belirten Özgün, sağlıklı bireyler için erkeklerde bağış aralığı 90 günde bir, kadınlarda bağış aralığının 120 günde bir olduğunu, kan bağışlamadan önce kan sayısının yapıldığını, kan sayımı uygunsa doktorun kan bağışına yönlendirdiğini ifade etti.

  Kayıt, muayene, kan verme ve ikram işlemlerinin tamamının yaklaşık olarak 30-35 dakika sürdüğünü kaydeden Özgün, şunları söyledi:

  “Kan bağışı günlük yaşantınızın akışında önemli bir değişikliğe yol açmayacaktır. Ancak yine de dikkat edilmesi gereken bazı konular vardır. Kan bağışında bulunulan günde bol sıvı alınmalı, bağışı izleyen 2 saat boyunca sigara kullanılmamalıdır. Araç kullanılacak ise kan bağışı sonrası 30 dakika içerisinde araç kullanılmamalıdır. Kan bağışını takip eden 1 saat boyunca, kan dolaşımı reaksiyonlarının önlenmesi amacıyla uzun süreli ayakta durulmamalıdır. Kan vermiş olduğunuz kolunuza yapıştırılmış olan koruyucu bant 2 saatten önce çıkarılmamalıdır. Kan bağışı yapılan günde aşırı uğraşılarda bulunulmamalıdır. Örneğin; planörcülük, paraşüt sporları, araba ve motosiklet yarışı, dağcılık, dalgıçlık gibi. Bağış günü, vücudu aşırı yoran ve sıvı kaybına yol açan sauna, spor aktivitelerinden kaçınılmalıdır. Kan verilmiş olan kolla ilk birkaç saat ağır eşyalar taşınmamalıdır. Bu durum kanamaya yol açabilir.  Alkol, ikinci yemek öğününden önce kullanılmamalıdır. Tren makinistleri, ağır yük şoförleri, otobüs şoförleri, ağır iş makinesi operatörleri, vinç operatörleri, pilotlar, işleri gereği portatif merdiven veya şantiye iskelesine tırmanmak zorunda olan kişiler, yer altında çalışan madenciler gibi uzun süre bitkinlik ve yorgunluğa neden olan mesleklere sahip olan kişiler kan bağışında bulunduktan 24 saat sonra bu işleri yapabilirler.”



735 kez okundu

Yorumlar

     21/05/2013 11:04

önce dernek yöneticileri ve üyeleri kan vererek bu temiz kalpli halka örnek olabilirler.
Misafir - kızıldağlı kenan

AlışSatış
Dolar32.237032.3662
Euro34.794534.9339