Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi10
Bugün Toplam449
Toplam Ziyaret1685204

MHP Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz, bazı MHP’li milletvekilleriyle beraber esnafın da işsizlik sigortasından faydalanmasını sağlamak için TBMM Başkanlığına kanun teklifi verdi.

İŞÇİLER GİBİ ESNAFTA YARARLANSIN

MHP’li Yılmaz, kanun teklifinin amacını belirtirken şu görüşlere yer verdi, “açık teklifinin gerekçesinde belirttikleri gibi  “devredilen SSK ( 4-a) kapsamında çalışan sigortalılar işsiz kaldığın da işsizlik fonundan yararlanmaktadır.  Devredilen Bağ-Kur (4-b) kapsamında esnaflar ise hayatı boyunca çalışmakta, kendi cebinden prim ödemekte, yanında çalıştırdığı kişinin sigortasını yatırmaktadır. Ancak bu esnaflar çeşitli sebeplerden dolayı iflas edip işyerini kapattığında, devletten hiçbir şekilde destek alamamaktadır. Çalışma hayatları boyunca iflas riski olan esnaf vatandaşlarımız için de bir işsizlik fonu oluşturulmalı ve işsiz kalan sigortalı işçiler gibi yeni bir işyeri açana kadar işsizlik fonundan yararlanmaları sağlanmalıdır”.

TEKLİFİN AMACI

MHP’li Yılmaz ve arkadaşları 13 maddelik  “Kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanların işsizlik sigortası” hakkında verdikleri kanun teklifindeki amaç, ”kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanların işsizlik sigortasına ilişkin kuralları ve uygulama esaslarını düzenleme ve bu kanunda öngörülen hizmetlerin verilmesini sağlamak” olarak belirtildi.

KANUN TEKLİFİ TBMM’NDE

Kanun teklifinde;  Sigortalılığın başlaması ve sona ermesi - işsizlik sigorta hizmetleri- primleri- işsizlik ödeneğinin miktarı ve ödeme süreleri- işsizlik ödeneğine hak kazanma şartları- ödeneğin ödenmesinde hak düşürücü nedenler- fonun kuruluşu, yönetimi, denetimi, gelirleri, giderleri ile mal ve alacakları- idari para cezaları ile idari işlemlere karşı itirazları

Başlıkları altında 13 madde ayrıntılı bir biçimde belirtildi.

BİNLERCE ESNAF MAĞDUR

MHP’li Yılmaz kanun teklifinin gerekçesinde, “ Sosyal güvenlik kuruluşlarının tek çatı altında birleşmesine rağmen bir dizi aksaklıklar yaşanmaktadır. Sigorta gün sayısını doldurmasına rağmen SGK’ya olan borcundan dolayı emekli olamayan binlerce esnafımız vardır. 6111 sayılı KHK’de olduğu gibi bankalarla anlaşarak, kendilerine bir hak daha verilip borçlarını imkânı sağlanıp emekli olma imkanı tanınmasını beklemektedirler”. Dedi.

 

DESTEK PİRİMİ KALDIRILMALI

MHP Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz,  “emekli çalışanların aldığı maaş malum. Zaten aldıkları maaş ile geçinemedikleri için çalışmaktadırlar” iddiasında bulunarak şöyle konuştu, “çalışan emeklilerden yüzde 15 destek primi kesintisi yapılarak çalışan insanlar cezalandırılmaktadır. Bu haksız uygulama bir an önce kaldırılmalıdır.  Emeklilerimiz bir anlamda üretime katkı sunduğu için cezalandırılmaktadır”  Dedi.

 



692 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.477332.6074
Euro34.596434.7351