Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi7
Bugün Toplam675
Toplam Ziyaret1682662

24 Kasım 2012 Cumartesi, aşure günüdür. Bu günlerde oruçlarımızı tutalım, aşura tatlısı ile yakınlarımıza, yetimlere, komşularımıza ikramda bulunalım ve sadakalar dağıtalım.

Adana Müftülüğü Hicri Yılbaşı ve Aşure Günü Mesajı

      Adana İl Müftüsü Arif Gökce, 15 Kasım 2012 Perşembe günü başlayacak olan Muharrem Ayı sebebiyle bir mesaj yayınlayarak şunları söyledi:

Zilkade, Zilhicce, Muharrem ve Recep ayları savaşmanın ve öldürmenin yasak kılındığı, hürmete layık aylardandır. Muharrem kelimesi haram kılınmış, hürmete layık anlamına gelir. “Şehrullahi’l-Muharrem” yani “Allah’ın ayı Muharrem” olarak meşhur olan bu ay, İlahi bereket ve feyzin, ihsan ve keremin coştuğu ve bollaştığı bir zaman dilimidir.

Hicret, Müslümanların kendilerine bir yurt bulmaları, siyasal, ekonomik ve iktisadi yönden güçlenmeleri yönünde atılan en önemli adımdır ve hicretin gerçekleştiği Muharrem ayı Hz. Ömer’in hilafeti döneminde Kamerî/Hicrî yılın başlangıcı olarak kabul edilmiştir.

Bu sene, Muharrem ayının birinci gününü, 15  Kasım 2012’de idrak edeceğiz. Muharrem ayının 10. Günü olan, Aşura Gününü de, 24 Kasım 2012 Cumartesi günü kutlayacağız. Halkımız arasında hala yaygın bir şekilde ve adeta bir ibadet vecdiyle pişirilen aşurelerle ağzımız tatlanacak, paylaşmanın ve yardımlaşmanın hazzını yaşayacak ve bu topraklarda hep birlikte huzur ve mutlulukla yaşamak için dualar edeceğiz.

Bu ay, oruç ayıdır. Ramazan orucu farz kılınmadan önce Rasulullah aşura orucuna özel bir önem vermiş, köylerde uzak yerlerde bu orucun duyurulmasını emretmiş, gece niyet etmemiş olsalar da, duydukları andan itibaren mü’minlerin oruca niyetlenmelerini emretmiştir.

Ramazan ayında oruç tutmak farz kılındıktan sonra bu emir ortadan kalkmış, Müslümanların dilediklerinde yapabilecekleri müstehap bir ibadet haline dönüşmüştür. Müslümanlar aşure günü tek bir oruç tutmaz, Yahudilere muhalefet etmek için, Muharrem ayının 9. ve 10. Günlerinde, 10. ve 11. günlerinde veya 9, 10 ve 11. günlerinde oruçlar tutarlar.

 Bu ay aynı zamanda matem ayıdır. Hz. Peygamber (sas)in Müslümanlara emaneti sevgili torunu Hz. Hüseyin efendimizin bu ayda hunharca katledilmiş olması bireysel ve toplumsal hafızamızın unutamadığı elim olaylardandır. Hz. Hüseyin Efendimiz ve Ehl-i Beyt mensupları şehitler mükâfatını almış, en yüce mertebelere ulaşmıştır. Yüce Allah’ın zalimlere hak ettikleri cezayı en âdil bir şekilde vereceğinden şüphemiz yoktur. Kaderin hükmüne boyun eğen her mü’min bu olaya üzülür, ancak itidalini ve soğukkanlılığını kaybetmez.

 Muharrem ayını idrak ederken,  “Hepiniz birlikte Allah’ın ipine, yani Kur’an’a sımsıkı sarılın, bölünüp parçalanmayın, yoksa kuvvetiniz ve devletiniz gider.” ayetlerini çokça hatırlamalıyız. Veda Hutbesinde mü’minlere seslenirken, “Ey insanlar! Aranıza iki şey bıraktım ki onlara tutunduğunuz sürece asla sapıklığa düşmezsiniz; birisi Allah’ın kitabı, ikincisi de benim ehli beytim” buyuran Rasulullahın tavsiyelerini hatırımızdan çıkarmamalıyız.

 24 Kasım 2012 Cumartesi,  aşure günüdür. Bu günlerde oruçlarımızı tutalım, aşura tatlısı ile yakınlarımıza, yetimlere, komşularımıza ikramda bulunalım ve sadakalar dağıtalım.

 Cenab-ı Allah bizleri birlikten beraberlikten iyilikten güzellikten ayırmasın. Muharrem ayı herkese hayırlı olsun. Tüm İslam âleminin ve Adana halkının Muharrem Ayını tebrik ediyorum. Hz.Hüseyin Efendimizin şahsında bütün şehitlerimizi rahmetle anıyorum.”

 



690 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.486832.6170
Euro34.601234.7398