Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi11
Bugün Toplam698
Toplam Ziyaret1669084

Adana Dost Oyuncuları 37 yıl önce aynı oyunu sahneye koymuştu

Dost Oyuncular tarafından 37 yıl sonra yeniden sahnelenen Pir Sultan Abdal Cuma günü seyircisi ile buluşuyor. Oyunda 50 yıllık tiyatrocu üç kişi görev alıyor.

  50 yıldır tiyatro sanatını icar eden Adanalı Bünyamin Satanoğlu’nun yönettiği oyun yarın saat 15.00 ve 20.00’de Hacı Sabancı Kültür Sitesinde seyircisi ile buluşacak.

  Satanoğlu’nu 37 yıl sonra sahnelediği ‘’Pir Sultan Abdal’la ilgili olarak şunları söyledi:

  ‘’Asıl adı Haydar'dır. Yaşamının büyük bölümü Sivas’ın Yıldızeli ilçesinin Çırçır Bucağına bağlı Banaz köyünde geçti.  Ölümünün,1587-1590 arasındaki bir tarih olduğu sanılıyor. 16. yüzyılda Osmanlı'da baş gösteren birçok ayaklanmayı desteklemiş, sosyal hareketlenmeler ile ilgili fikirlerini şiirlerine yansıtmıştır. Bazı tarihçiler şiirlerinde geçen "Şah" kelimesinin İran Şahı'nı değil Anadolu Bektaşi Postnişinini temsil ettiğini belirtirler. Pir Sultan, ağır idari uygulamalar altında ezildiğini düşündüğü Türkmenlerin yeni bir yönetime de ihtiyaç duyduğunu çoğu kez şiirlerinde dile getirmiştir. Kanuni’nin ölümünden sonra Pir Sultan Abdal’ın eski müridi olan Hızır Paşa tarafından Sıvas’ta idam edilmiştir. Klasik Anadolu Alevîliğinin ideasını eserlerinde işleyen Pir Sultan Abdal, 16. yüzyıl Türk Edebiyatının en önemli şairlerindendir. Bugün yazmış olduğu sözler birçok sanatçı tarafından hala türkülerle icra edilmektedir. Pir Sultan Abdal hem yaşamı, hem de şiirleriyle bir okul ve misyon sahibi olmuştur. İdamıyla da insanlardaki haksızlığa ve zulme karşı adalet duygularını harekete geçirmiştir.’’

  Dost Oyuncular Yönetmeni Bünyamin Satanoğlu, oyunun yazarının Erol Toy olduğunu belirterek, dekor kostüm Ali Baran ve Işık’ta İsmail Ökke’nin görev yaptığını açıkladı. Satanoğlu, oyunda kendisi ile 50 yıl önce tiyatroya başlayan Yılmaz Yurtduru, İsmail Ökke’nin yanı sıra Mehmet Yaşar, Seyfi Özelkök, Bülent Uz, Şahin Karabilgin, Zafer Akbaba, Süheyla Yanar, Ala Baran, Ahmet Özer, Hasan Butuk, Cenk Altıntop, Erna Ediz, Öznur Taş, Volkan Aydoğan, Leman Yüksekkaya ve diğerlerinin rol aldığını sözlerine ekledi.



1122 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.237032.3662
Euro34.794534.9339