Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi9
Bugün Toplam886
Toplam Ziyaret1686319

TÜRK SİNEMASININ MASAYA YATIRILDIĞI KONGREDE POLİSİYE, GÜLDÜRÜ VE BİLİM KURGU FİLMLERİNİN ELEŞTİRİSİ YAPILDI

   Bu yıl 18.si düzenlenen Ulaslararası Altın Koza Film Festivali kapsamında ilk kez gerçekleştirilen  Uluslararası Altın Koza Sinema Kongresinin ikinci gününde Türk Sineması masaya yatırıldı.

  9 Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından organize edilen kongrenin ikinci oturumunu Prof. Dr. Oğuz Makal yönetti.  Kongrede konuşan  Murat Aytaş ve Dilan Tüysüz,  Türk Sinemasında polisiye filmlerinin 2000 yılından itibaren bir yükselişe geçtiğini söylediler. Aytaş ve Tüysüz, 1970-80’li yıllarda da polisiye filmlerinin üretildiğini, o yıllarda Türkiye’de yaşanan olayların filmlere yansıdığını, 80 sonrasında ise  mafya ve ayauşturucu tacirleri ile Türk Polisinin mücadelesinin konu edldiğini ve 2000 sonrasında da  Ezjer Kapanı ve  Av Mevsimi gibi filmlerin çekildiğini anlattılar.

  Muğla Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Serdar Karakaya da, son dönemlerde  Türk sinemasında  69 film çekildiğini belirterek, ‘’Güldürüde bir patlama yaşanmaktadır. Filmlerdeki nicelik artışı yaşanırken, nitelikte de ise bir çöküş olmaktadır. Burada seyircinin belirgin talebi kadar gişe dönüşlerinin daha çok olması rol oynamaktadır’’diye konuştu.

  Ege Üniversitesi’de sinema eğitimi ile ilgili doktora yapan Onur O. Akşit de, Türk Sinemasında bilim kurgu filmlerinin azlığına değindi. Akşit, bilim ve teknoloji alanında Türkiye’nin geri kalmasında n dolayı bilim kurgu filmlerinin fazla  üretilemediğini  ifade ederek,’’Filmlerin esin kaynağı olan 90 civarında  roman, hikaye ve dergiler çıkmıştır. Altyapı var ama yeterli değildir’’şeklinde konuştu.



1025 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.451932.5820
Euro34.798834.9382