Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi8
Bugün Toplam820
Toplam Ziyaret1681905

ŞABAN BAŞ, ‘’BAŞBAKAN SAYIN RECEP TAYYİP ERDOĞAN’IN ARAP BAHARI OLAYLARI SONRASI BU ÜLKELERİ ZİYARET ETMESİ İLE TÜRK İŞADAMLARI BÜYÜK KAZANIMLAR ELDE EDECEKTİR’’

Adana Ticaret Odası (ATO) eski Başkanı Şaban Baş, Arap Baharı’nı yaşayan ülkeler Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı ziyaretten memnun olduklarını açıkladı.

Baş, Tunus'un orta batı kesimindeki Sidi Buzid'de genç bir seyyar satıcının işsizlik ve hayat pahalılığını protesto için kendini ateşe vermesinin Arap dünyasındaki ayaklanmaların yoluna açtığını ve birçok Arap ülkesinde Arap Baharı adı verilen değişiklerin yaşandığını belirterek, ‘’Türkiye, AK Parti Hükümetleri süresince yürüttüğü aktif dış politika neticesinde, bugün Türkiye bölgesel ve küresel aktör konumuna yükselmiştir’’dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Arap Baharını yaşayan ülkelere ziyaretine işadamlarını da götürmesini yerinde bulduklarını ifade eden Baş, bu ziyaretler sonunda Türkiye’nin Arap ülkelerinin gözünde tekrar yüceldiğini söyledi. Duyulan bu güvenin ekonomiye de yansımasını beklediklerinin altını çizen Baş şöyle devam etti:

  ‘’Arap Baharı sonrası yeniden yapılanma dönemine giren dost ve kardeş ülkelere yapılan ziyaretler yeni yapılanmada Türkiye hızlı davranmıştır. Hızla tamamlanması beklenen yeniden yapılanma sürecinde dış ticeret hacmimiz katlanacaktır. Bu yapılanmada en karlı ülke Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın sayesinde ülkemiz olacaktır’’

Bazı AB ülke Başbakanlarının Arap ülkelerine Erdoğan’dan önce ziyarette bulunmasının ekonomik pazardan pay kapma hareketi olduğuna vurgu yapan ATO eski Başkanı Şaban Baş,  2002 yılından bugüne 10 kat artırarak 25 milyar Dolara çıkartılan yurtdışı müteahhitlik hizmetleri tutarının 2015 yılında 50 milyar Dolara çıkarmayı planlayan Hükümetin, az gelişmiş ve gelişmekte olan ülke pazarlarında lider ülke konumuna gelmek için gerekli şartların olgunlaştığını kaydetti.

Baş, ‘’Türkiye, geniş bir kültürel ve tarihi coğrafyada bulunmanın, kaynak zengini bölgelere yakınlığın, kıtalar arası ticaret ve enerji hatlarının geçiş noktasında yer almanın ve köklü bir medeniyete sahip olmanın sunduğu büyük potansiyeli azami düzeyde dış politikasına yansıtmaktadır. Derin tarihi ve kültürel bağlarımızın bulunduğu Ortadoğu ile ilişkiler ülkemizin dış politikasına güç katan önemli bir stratejik unsurdur. AK Parti Hükümeti, Ortadoğu’yu çatışmaların, savaşların, geri kalmışlığın, fakirliğin, kötü yönetimlerin değil, tarihte olduğu gibi barış, istikrar, refah ve medeniyetin merkezi olarak görmek istiyor. AK Parti Hükümeti, bölge ülke ve halklarıyla geliştirdiği ilişkiler ile yeni bir dostluk ve kardeşlik döneminin altyapısını tesis etmiştir. Başbakan’ın ziyareti ile o ülkelerde iç barış, huzur ve istikrarın tesis edilmesi için ikili ve çok taraflı boyutlarıyla aktif bir politika izlemektedir’’diye konuştu.

Baş, Afrika açılımının ekonomik ayağını oluşturmak üzere Türk işadamlarının Afrika pazarında etkin hale gelmesi için yoğun gayret sarf eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bu ülkelere gerçekleştirdiği ziyaretler ile, Türk firmalarının ve sivil toplum kuruluşlarının önünü açan bu politikayı yeni dönemde de aynı kararlılıkla sürdüreceğine ve yeni fırsat ve işbirliği alanları geliştireceğine inandığını sözlerine ekledi.

 



869 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.486832.6170
Euro34.601234.7398