Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi13
Bugün Toplam835
Toplam Ziyaret1687344

İHD Raporuna göre Mahkumular banyo için sıcak su bulamıyor

İHD raporuna göre Karaisalı Cezaevinde siyasi mahkumlara yatak verilmiyor muş!

ADANA - İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi’nin hak ihlalleri raporunda bölgede bulunan cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri öne çıktı. Yaşanan yoğun hak ihlallerinin değerlendirildiği raporda, cezaevlerinin baskı ve kişiliksizleştirme mekanlarına dönüştürülmek istendiği vurgusu yapıldı. Karaisalı cezaevi'nden de bahselidiği raporda, siyasi mahkumlara yatak ve banyo için sıcak su sorununun yaşandığı bildiriliyor.

İHD Adana Şubesi, 6 aylık hak ihlalleri raporu hazırladı. Hem Türkiye genelinde, hem de Adana’da çok yoğun hak ihlallerinin yaşandığı belirtilen raporda, en asgari siyasal, toplumsal ve emek eksenli hakların dahi gasp edildiği vurgusu yapıldı. Derneğe yapılan başvurular sonucu hazırlanan raporun ‘cezaevleri’ bölümünde bu konuda Kürkçüler F ve E Tipi Cezaevi’nde, Karataş Kadın Cezaevi’nde, Pozantı Çocuk Cezaevi’nde, Ceyhan Kapalı Cezaevi’nden ve Osmaniye M Tipi Cezaevi’nden yoğun bir şekilde başvuru alındığı belirtildi. Tüm cezaevlerinin sistemli olarak genelge ve tüzüklere dayandırılan sistemli bir baskı ve kişiliksizleştirme mekânlarına dönüştürülmek istendiği belirtilen raporda, yapılan başvurularda öne çıkan ihlaller sıralandı.

ORTAK KULLANIM HAKKI İHLALİ

Buna göre: Karaisalı Cezaevi’nde özellikle siyasi mahpuslara yatak verilmiyor ve banyo için sıcak su sorunu yaşanıyor. Bu durumu mektupla ya da telefonla ailelerine aktaran mahpuslara yönelik disiplin cezaları devreye konuluyor. Kürkçüler Kapalı Cezaevi’nde ortak kullanım alanı kısıtlanıyor, revirde görev yapan doktorlar siyasi mahkumlara karşı düşmanca bir tavır sergiliyor, yemekler hijyenik yapılmıyor, aşırı yağlı yemekler perhiz yapan hastaların sıkıntı yaşamasına neden oluyor. Kürkçüler Cezaevi’nde ortak kullanım hakkı ihlal ediliyor. Aynı koridora en fazla 9 kişi çıkarılıyor, açık görüş haftasında spor dışında en fazla 1 saat biraraya geliniyor, haftalık 10 dakika olan telefon hakkı kısıtlanıyor. Osmaniye T Tipi Cezaevi’nde onur kırıcı davranışlarda bulunuluyor, yemeklerde kaşık çatal verilmiyor. Mahkûmların saçları zorla kazıtılıyor, ince arama bahanesi ile ağız içi arama yapılıyor, buna karşı çıkan mahkûmlar ise çeşitli cezalara çarptırılıyor.

GÜNDEM VE AZADİYA WELAT VERİLMİYOR

Karataş Kadın Cezaevi’nde su sıkıntısı yaşanıyor, haftada 2 kez birkaç saatliğine su veriliyor, bu da çeşitli hastalıklara neden oluyor. Kantinde satılan gıda maddelerinin son kullanma tarihlerine dikkat edilmiyor, yemekler temiz ve yenilebilir durumda değil. Bu konulara ilişkin tutukluların yazdıkları dilekçeler görmezden geliniyor. Tutuklulara mektuplar iletilmiyor. Karataş Kadın Cezaevi’nde bulunan yaşlı bir kadın kalp krizi geçirmesine rağmen ailesine haber verilmedi. Bu cezaevinde son zamanlarda idare ve dış güvenlikten sorumlu askeri personel hem mahkûmlar hem de aileler üzerinde baskı oluşturmaya çalışıyor. Uygulamalara sessiz kalmayan mahkûm ve ailelere karşı onur kırıcı davranış ve hakaretlerde bulunuluyor. Keyfi cezalarla görüş hakları gasp ediliyor. Genel olarak cezaevlerinde, görüşe gelen ailelere karşı kötü muameleler yapılıyor. Kadın görüşçüler ince aramadan geçiriliyor, çorap çıkarma gibi uygulamalar bulunuyor. Gündem ve Azadiya Welat gazeteleri tutuklulara ya gecikmeli veriliyor, ya da hiç verilmiyor.

SAĞLIK HAKKI YOK SAYILIYOR

Sağlık hakkı sonuna kadar ihlal ediliyor. Revirler tedavi amaçlı çalışmıyor, sadece ağrı kesicilerle geçiştiriyorlar. Tutukluların hastane sevkleri yapılmıyor. Yapılan sevklerin ise gidiş gelişlerde işkenceye dönüştürülüyor. Tutuklular gittikleri hastanelerde insanca muamele görmüyorlar. Çoğu zaman kelepçeli muayene konusunda yaşanan tartışmalardan kaynaklı muayene dahi olamıyorlar. Kürkçüler Cezaevi’nde yatan kalp hastası Sabri Kaya, böbrek hastası Yusuf Yavuz, wernice korsakof hastası Kemal Özelmalı ve sekiz kez ameliyat olan iç organları iflas etmiş olan Adem Amaç’ın tedavi koşulları düzeltilmiyor. Yasal olarak piyasada bulunan kitaplar tutukluları verilmiyor.

KADINA YÖNELİK ŞİDDET

Raporda, derneğe yapılan kadın müracaatlarından, devletin bu alanda sorumluluklarını yerine getirmediğinin gözlemlendiği belirtildi. Bu konuya ilişkin derneğe yapılan iki başvuruya rapord a yer verildi. Başvurulardan biri 18 yıllık evli 2 çocuk annesi Urfa’da yaşayan H.T isimli bir kadın tarafından yapıldı. Kocası tarafından çeşitli defalar şiddete maruz kalan kadın sığındığı ailesinde ise babası ve erkek kardeşi tarafından şiddet görünce İHD’ye başvurdu. Derneğin kadın komisyonu konuyu Adana Barosu İnsan Hakları Kadın Komisyonuna taşıyarak gerekli hukuki desteği sağladı. İkinci başvuru ise erkek arkadaşı tarafından darp edilen H.K adlı kadın tarafından yapıldı. Hukuki yardım talep eden H.K’ye İHD Kadın Komisyonu ile Baro Kadın Komisyonu hukuki destek sundu.

KAYIP BAŞVURULARI

İHD Adana şubesine kayıp aileleri tarafından yapılan başvurular devam ediyor. Raporda şubeye yapılan iki başvuruya yer verildi. Bunlardan biri 14 Haziran tarihinden itibaren kendisinden haber alınamayan H.I. Başvuruda bulunan yakınları, evden sigara alma bahanesi ile çıkan ve kendisinden bir daha haber alınamayan H.I’nın hayatından endişe ettiklerin belirttiler. Bir diğer kayıp başvurusu ise 19 Haziran’da yapıldı. Yakınları, Adıyaman’da öğrenci olan Y.E’nin, 12 Haziran seçim günü bir arkadaşına uğramak ve seçimlerle ilgili bilgi almak amacıyla dışarı çıktığını ancak o günden sonra kendisinden bir daha haber alamadıklarını belirttiler. Kayıp yakınları, savcılığa ve emniyete yaptıklara başvuruda kendilerine, “‘kardeşimi PKK kaçırdı’ derseniz işlem yaparız’ denildiğini söylediler.

ASKER AİLELERİNİN BAŞVURULARI

İHD’ye askerde yaşanan şüpheli ölüm başvurusu da yapıldı. Başvuruda bulunan H.I, Diyarbakır Hava Üssünde sözleşmeli astsubay olarak çalışan 3 yıllık eşinin Adana’ya geldiği sırada evde ölü bulunduğu haberini eşinin komutanları tarafından aranarak öğrendiğini söyledi. Eşinin cenazesinin askeriye tarafından Ceyhan’a getirilerek kendisine ve akrabalarına gösterilmeden 6 Ocak Şehitliği’ne defnedildiğini anlatan H.I, eşinin ölümü üzerine kendisinin ve çocuğunun yararlanması gereken sosyal haklardan 5 yıllık hizmet süresi dolmadığı gerekçesiyle yararlandırılmadığını ifade ederek, konuyla ilgili hukuki yardım talebinde bulundu.

TOPLU MEZARLARLA İLGİLİ BAŞVURULAR

Derneğe ilk altı ayda 5 ayrı toplu mezar başvurusu yapıldı. Aileler yaptıkları başvurularda ortaya çıkan ve kamuoyuna yansıyan toplu mezarlarda yakınlarının bulunduğu ihtimaline karşılık İHD’den hukuki yardım talebinde bulundular.



2367 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.451932.5820
Euro34.798834.9382