Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam540
Toplam Ziyaret1691982

Mesnevi'de Kuantum Fiziğinin İzini Buldular!‏

Denizli Özel Servergazi Fen Lisesi öğrencileri Yeşim Bircan ve Emine Battal'ın hazırladığı ve Mevlânâ'nın bilime katkısını ortaya koyan proje dünya birinciliğini elde etti. Projede, Mevlana'nın Mesnevi'sinde Kuantum Fiziği'nden bahsedildiği ispat ediliyor.

Liseli gençler, işe Mevlânâ'nın Mesnevisi'ni inceleyerek başladı. Didik didik ederek inceledikleri Mesnevi'den Mevlânâ'ya ait 'Kuantum Görüş, Kuantum Düşünüş, Kuantum Hissediş, Kuantum Biliş, Kuantum Davranış, Kuantum Güven ve Kuantum Oluş"un örneklerini çıkardı. Öğrenciler, Konya'da düzenlenen 1. Uluslararası Mevlânâ'nın İzinde Barış ve Hoşgörü Proje Olimpiyatı (MEVİPO)'nda 'Mesnevi Etrafında Kuantum Çekirdekleri' adlı projeleriyle birinciliği elde etti.

Konuyla ilgili bilgi veren projenin danışman öğretmeni Emrah Eker, Mevlânâ Celaleddin-i Rumi'nin, altı ciltlik eseri Mesnevi'de, kuantum fiziğini bin yıl önce anlattığını, sadece isminin farklı olduğunu söyledi. Projeyi hazırlayan öğrencilerden Emine Battal da Mesnevi'yi baştan sona taradıklarını ve başlıklarına uygun konu, sayfa, beyit ve hikâyelerin hepsini işaretlediklerini dile getirerek, "Burada büyük bir zorlukla karşılaştık. Neredeyse Mesnevi'nin her sayfasını işaretlemek zorunda kaldık. Sonra hocamızla birlikte bunların birçoğunu ayıklayarak sadeleştirdik." dedi.

Kuantum yetenekleri ile Mevlânâ karşılaştırması

Kuantum görüş: Derinlemesine görebilme, niyet, nazar, basiret.

Kuantum düşünüş: Kreatif düşünme, sıra dışı düşünme.

Kuantum hissediş: Empati ve bağlantı kurabilme, evrensel ve kozmik bir bilinç düzeyine ulaşma.

Kuantum biliş: Altıncı hissi kullanabilme, derinlemesine kavrama.

Kuantum güven: Akışına uyum sağlama, hayata ve evrene umutla ve güvenle bakabilme.

Kuantum davranış: Sorumlu davranabilme, uzun vadeli hareket etme



961 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.297332.4267
Euro34.583134.7217