Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi12
Bugün Toplam608
Toplam Ziyaret1668994

TÜBERKÜLOZ TEDAVİSİ MÜMKÜN BİR HASTALIK

Tüberküoz, verem ya da ince hastalık... Adını nasıl söylerseniz söyleyin, hepsinin yolu bulaşıcı bir hastalık olmasında kesişiyor. Tüberküloz, bulaşıcılığı nedeniyle de, toplum sağlığı açısından önemli bir yere sahip... Uzmanlar, tüberkülozu “tedavisi mümkün ve korunabilir bir hastalık” olarak tanımlıyor...

 

Acıbadem Adana Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Gamze Uçar, Dünya Tüberkülozla Mücadele Günü nedeniyle bir açıklama yaptı. Tüberkülozun eskiden sadece gelişmiş ülkeler ile fakir ve sefalet içerisinde yaşayan insanların bir hastalığı olarak kabul edildiğini hatırlatan Dr. Uçar, günümüzde küreselleşme, hızlanan nüfus hareketleri ve AIDS salgınına bağlı olarak sınır tanımadığına dikkat çekti.

Tüberküozun koch basili denilen bir mikrobun solunum yollarıyla akciğerlere yerleşmesi sonucunda ortaya çıkan bir hastalık olduğunu söyleyen Dr. Gamze Uçar, “ koch basili mikrobu sıklıkla akciğerleri etkileyip daha sonra buradan kan yoluyla yayılarak böbrekleri, karaciğeri, barsakları ve beyni tutma ihtimali var” dedi.

TÜBERKÜLOZ MİKROBU, DAHA ÇOK GENÇ NESİLİ TEHDİT EDİYOR

Acıbadem Adana Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Gamze Uçar, tüberkülozun tedavisi mümkün ve korunabilir bir hastalık olduğuna da dikkat çekti. Buna karşın her yıl dünyada 9 milyon kişinin o ya da bu şekilde tüberküloz mikrobuyla tanıştığını, 1.7 milyon kişinin de tüberkülozdan hayatını kaybettiğine dikkat çeken Uzm. Dr. Gamze Uçar, ölümlerin % 80'inin Güney Sahra, Afrika, Asya'da, % 30'unun da Hindistan ve Çin'de görüldüğünü bildirdi. Tübekülozla ilgili bir başka dikkat çekici konu ise hastaların 15 – 49 yaş arasında olması. Bu da Koch basili mikrobunun genç nesili daha çok tehdit ettiğini ortaya koyuyor.

Tüberkülozun belirtilerinin başında öksürük geliyor. Ancak yüksek ateş, halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, kilo kaybı, gece terlemesi hastalığın bir başka göstergesi. Uzm. Dr. Gamze Uçar, 2 Ya da 3 haftadan uzun süren öksürük yakınmalarında kşilerin zaman kaybetmeden hekime başvurmasını önerdi.

HER TÜBERKÜLOZ HASTASI BULAŞTIRICI DEĞİLDİR!

“Tüberküloz genellikle bir akciğer hastalığı olarak algılanır” diyen Uzm. Dr. Gamze Uçar şöyle devam etti.

“Birçok sistemi tutabilen bir hastalık olmasına rağmen genellikle bir akciğer hastalığı olarak algılanır. Çünkü öncelikle basil akciğerlere ulaşır ve primer infeksiyon akciğerlerde başlar. Ayrıca tüberküloz, hasta kişilerden sağlam kişilere de geçebilen bulaşıcı bir hastalıktır. Ancak her tüberküloz hastası bulaştırıcı kabul edilmez. Akciğer ve solunum yolu tüberküloz olguları buşaltırıcıdır.

TEDAVİDE ERKEN TANI ÇOK ÖNEMLİ

Bugün için tüberküloz neredeyse %100'e yakın bir oranda başarı ile tedavi edilebilmesine karşın tedavi başarısı; bakteriyolojik tanı, standart antitüberküloz tedavi rejimleri ve doğrudan gözetimli tedavi uygulaması ile doğrudan ilişkilidir. Hastalığın tanısının erken konularak tedaviye erken başlanılması çok önemlidir.”



1048 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.237032.3662
Euro34.794534.9339