Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi7
Bugün Toplam406
Toplam Ziyaret1703105

SOFUDEDE'DE ANMA ETKİNLİĞİ

Kaledağı Köyünde bulunan Sofudede türbesinde bu yıl 12’ncisi organize edilecek olan etkinlik 5 Mayıs’ta yapılacak. Etkinlikte Kuranı Kerim tilaveti ve dualar edilip sofudede anılacak.

Karaisalı'nın Kaledağı Köyüne bağlı Sofudede İlim ve Kültür Derneği tarafından anma etkinliği düzenlenecek.

Kaledağı Köyünde bulunan Sofudede türbesinde bu yıl 12’ncisi organize edilecek olan etkinlik 5 Mayıs’ta yapılacak. Etkinlikte Kuranı Kerim tilaveti ve dualar edilip sofudede anılacak.

Küçük bir köy müzesinin de oluşturulacağı anma etkinliğinde ziyaretçilere bölgeyle ilgili brifingler verilip çeşitli ikramlar sunulacak.

Sofudede İlim ve Kültür Derneği Başkanı Musa Tabak, 5 Mayıs’taki etkinlik öncesi yönetim kurulu ile birlikte bir dizi ziyaretlerde bulundu.
Dernek yönetimi ilk olarak Karaisalı Belediye Başkanı Bekir Şimşek, Karaisalı Kaymakamı Muhammed Onur ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ı ziyaret edip program daveti iletti.

Başkan Tabak, bu anlamlı organizasyona herkesin davetli olduğunu da bildirdi.

SOFUDEDE KİMDİR?

Sofudede İlim ve Kültür Derneği Başkanı Musa Tabak, Sofudede’nin 352 yıl önce Horosan’dan hicret ederek Anadolu’ya gelen ve Anadolu’nun manevi mimarlarından biri olduğunu belirterek, "Orta Asya’da, Hace Ahmet Yesevi hazretleri 99 bin derviş yetiştirip İslamiyeti doğru olarak irşat ve tebliğ etmek üzere İslam alemine gönderilmiştir. Miladı 1071 de Alparslan’ın Malazgirt zaferiyle Anadolu’nun kapıları açılmış, Orta Asya’dan alimler, sofiler gelmeye devam etmiştir. Seyfettin Arif döneminde yetişen nakşi tarikatının sofilerinden olan Sofu Dede, Çoban Dede, Cabbar Dede, Bulamaç Dede, Erkeç Dede, Arpaç Dede, Koyun Dede adındaki yedi sofi Osmanlı Sultanı 4. Mehmet döneminde miladi 1648-1687 yıllarında Erzurum bölgesinden, oradan Elazığ, Malatya üzerinden Çukurova’ya gelmişlerdir. Bu sofiler İslamiyeti ehlisünnete göre anlatmak için bu bölgelerde hizmet etmişlerdir. Sofu Dede de bu bölgede kalan manevi bekçilerdendir" dedi.

147 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.171532.3004
Euro34.902035.0419