Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi7
Bugün Toplam386
Toplam Ziyaret1685141

2020 TOKYO OLİMPİYAT OYUNLARI'NA DAMGA VURAN SIRA DIŞI OLAYLAR

Madalya yarışı ve yeni rekorlar oyunların bir parçası, ama her dört yılda düzenlenen en önemli uluslararası spor etkinliklerinden biri olan Olimpiyat Oyunları, bazen sporu da aşan sıra dışı olaylara da sahne oluyor.

Hüseyin Koyuncu/Euronews

Dünyayı derinden sarsan Covid-19 pandemisi nedeniyle bir yıl ertelenen 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları seyircisiz gerçekleşse de, yıllardır bunun için hazırlanan sporcular yeni başarılara imza atmaya devam ediyor.

Madalya yarışı ve yeni rekorlar oyunların bir parçası, ama her dört yılda düzenlenen en önemli uluslararası spor etkinliklerinden biri olan Olimpiyat Oyunları, bazen sporu da aşan sıra dışı olaylara da sahne oluyor.

Henüz bitmesine bir hafta kalsa da sizin için 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları'nda gündeme gelen farklı haberleri toparladık.

Dostluk kazandı: 11 yıllık arkadaşlar altın madalyayı paylaştı
Aynı sportif kariyeri paylaştığınız ama farklı bir bayrak için mücadele eden yakın bir arkadaşınızla birlikte altın madalyayı kazanmayı ister miydiniz? Bu beklenmedik olay Tokyo oyunlarında gerçek oldu.

Erkekler yüksek atlamada altın madalyayı Katarlı Mutaz Essa Barshim ile İtalyan sporcu Gianmarco Tamberi paylaştı.

Londra 2012'de bronz, Rio 2016'da gümüş madalya alan Katarlı Mutaz Essa Barshim, 2,37 metre atladı. İtalyan sporcu Gianmarco Tamberi de Barshim gibi ilk denemesinde 2,37 metre seviyesine ulaştı.

Jüri başkanı, uluslararası federasyon yönetmeliğinin 26.8.4 ve 26.9. maddeleri uyarınca iki atlete baraj atlayışı müsabakasını teklif etti veya kabul etmeleri şartıyla birinciliği paylaşmalarını önerdi.

İki farklı ülke için yarışsalar da 11 yıldır arkadaş olan Katarlı Barshim ile İtalyan Tamberi tereddüt etmeden altın madalya sevincini paylaşmayı kabul etti. Heyecanını gizlemeyen Barshim, en yakın arkadaşın ile aynı sporda mücadele etmek bir mutluluk kaynağı, ama onunla podyumu paylaşmak apayrı bir şey" diye konuştu.

İki sporcunun altın madalyayı paylaşmayı kabul ettikleri an
Belaruslu Maksim Nedasekau da aynı dereceyi yaptı ama ilk denemede değildi, o yüzden bronz madalya aladı.

Barshim, Londra 2012'de bronz madalyasını Kanadalı Derek Droin ve Büyük Britanyalı Robert Grabarz ile paylaşmıştı.

Dünyanın en iyi jimnastikçisi Biles, elit spordaki baskıyı gözler önüne serdi
Amerikalı jimnastikçi Simone Biles, yaşadığı psikolojik sorunlar nedeniyle 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları'nda kadınlar takım ve bireysel genel tasnif finallerinden çekilirken, son dönemde elit sporcuların yaşadığı zihinsel sıkıntılar dikkati çekti.

Dünyanın en iyi jimnastikçileri arasında kabul edilen Biles'ın favori olarak katıldığı Tokyo 2020'de yaşadığı zihinsel sorunlar nedeniyle 4 finalden çekilme kararı alması spor kamuoyunda yankı uyandırdı.

Son dönemde birçok sporcunun Simone Biles'ın yaşadığı zihinsel sıkıntılarla karşılaştığının altını çizen uzmanlar, son olarak Japon tenisçi Naomi Osaka'nın uzun depresyon nöbetleri geçirdiği gerekçesiyle Fransa Açık'tan çekildiğini hatırlattı.

Tokyo 2020'den yapılan açıklamada, oyunlarda genel tasnif, atlama masası, asimetrik bar ve yer aleti finallerine çıkmayan 24 yaşındaki Biles'ın son finalde mücadele etme kararı aldığı belirtildi.

Dünya şampiyonalarında 19 altın, 3'er gümüş ve bronz madalyası bulunan Biles, dünyaca ünlü Belaruslu erkek jimnastikçi Vitaly Scherbo'nun 1996 yılında kırdığı dünya şampiyonalarındaki toplam 12 altın madalya rekorunu henüz 21 yaşındayken geliştirdi.

Dünya şampiyonalarında en fazla madalya kazanan jimnastikçi konumundaki Biles'ın dünya şampiyonaları ve olimpiyatlarda ise toplam 30 madalyası bulunuyor

Amerikalı eskrimciler, pembe maske ile takım arkadaşlarını protesto etti
Cinsel istismar ile suçlanan ABD Olimpiyat Eskrimcisi Alen Hadziç'in Tokyo'da Olimpiyat köyünde kalmasına izin verilmedi.

Hadziç'in takım arkadaşları onu protesto etmek ve cinsel istismar mağdurlarına destek olmak adına yüzlerine pembe maske taktılar. Sahnede sadece Hadziç'in maskesi siyah renkteydi.

Pembe maske ile protesto
USA Today gazetesine konuşan Hadziç, biri kendisine fotoğrafları gönderene kadar maske protestosundan habersiz olduğunu söyledi.

Aktarılanlara göre maskeleri takım arkadaşı olan Curtis McDowald dağıtmış ve Hadziç kendisi de bir maske istediğinde ona 'yok' denilmiş.

Hassan, 1500 metrede düşse de yarışı kazanmayı başardı
1500 metre koşunun favori atletlerinden Hollandalı Sifan Hassan, eleme yarışında madalya hayalinin uzaklaştığını sandı. Son turda düşen Hassan, yeniden kalkıp yarışı birinci olarak tamamlamayı başardı.

Ancak çifte dünya şampiyonu, 30 metrelik gecikmesini telafi etmek için uzun bir sprint yaparak 4'05''17'de neredeyse hiç titremeden galip gelmeyi başardı.

Prezervatifin altın madalya galibiyetindeki önemli rolü
Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunları'nda kadınlar kano slalom dalında altın madalya kazanan Avustralyalı sporcu Jessica Fox'un, final mücadelesi öncesinde hasar alan kanosunu prezervatifle onardığı ortaya çıktı.

Konuyla ilgili konuşan Fox; "Son yarış öncesinde kanom hasar görmüştü ve onarmaya vaktimiz yoktu. O an için en uygun çözüm prezervatif oldu çünkü çok esnek ve güçlü. Kanonun ucuna taktık ve bütünlüğü hiç bozmadı. Bu sayede kanomu onardım ve altın madalya kazandım" dedi.

Olimpiyatların ilk trans sporcusu, 'haksız rekabet' tartışmalarının merkezinde
Olimpiyat Oyunlarının ilk trans kadın sporcusu Laurel Hubbard 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunlarında halter dalında altın madalya için yarışa başladı. Hubbard'ın olimpiyatlara kadınlar kategorisinde katılması spor camiasında tartışma yarattı.

Spor kariyerine erkek olarak başlayan 43 yaşındaki Yeni Zelandalı sporcu Laurel Hubbard 30'lu yaşlarında cinsiyetini değiştirdi.

Hubbard, Olimpiyat Oyunları'na katılan bir trans kadın olarak tarihi bir ilke imza attı.
İlk trans kadın sporcusu Laurel HubbardAFP
Eleştirilerse Hubbard'ın erkek olarak edindiği fiziksel gücün kadın rakiplerine karşı orantısız bir üstünlük sağladığı iddiasında yoğunlaşıyor.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi, "Haksız rekabet avantajı var mı?" sorusunun meşru bir tartışma yarattığını kabul ediyor.

Belaruslu kadın atlet, Polonya’ya iltica etmek istiyor
Tokyo Olimpiyat Oyunları'na katılan ancak ülkesine geri dönmek istemeyen Belaruslu kadın atlet Krystsina Tsimanouskaya’nın Polonya’ya iltica etmek istediği bildirildi.

Siyasi görüşleri nedeniyle hapse atılan veya takımlarından uzaklaştırılan sporcuları destekleyen Belarus Spor Dayanışma Vakfı çalışanlarından Vadim Krivosheyev, The Associated Press’e yaptığı açıklamada, kadın atletin Tokyo’daki Polonya Büyükelçiliği’ne vize için başvurduğunu söyledi.

Madalya töreninde bütün mağdurlar için X işareti yapan ABD'li sporcu ceza alabilir
Kadınlar kategorisi gülle atmada gümüş madalyanın sahibi olan Amerikalı Raven Saunders, podyumda poz verirken elleriyle X işareti yaptı. Saunders, bu işaretle “Bütün baskı altındaki insanlara destek" olmak istediğini ifade etti.

Saunders, "Tüm siyah insanlara, LGBTİ+ topluluğuma, ruh sağlığı sorunlarıyla mücadele edenlere sesleniyorum. Bizi dinlemek isteyen çok sayıda insan olduğunu anlıyorum" dedi.

Olimpiyatlarda madalya podyumunda siyasi mesaj vermek yasak. Uluslararası Olimpiyat Komitesi Saunders'in hareketine ceza verip vermeyeceğini karar verecek.(Kaynak:Euronews)

213 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.477332.6074
Euro34.596434.7351