Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi6
Bugün Toplam192
Toplam Ziyaret1680399

EMEP, “CEYHAN KÖYLERİNE YAPILMAK İSTENEN TAŞOCAĞI PROJESİ İPTAL EDİLMELİDİR”

EMEP İl Başkanı Aracı, aynı bölgede geçmişte de aynı firmanın kurmak istediği taşocağının yaratacağı tahribatı gösteren yargı kararları ve bilimsel raporların olduğunu söyledi.

Emek Partisi Adana İl Başkanı Sevil Aracı, Adana’nın Ceyhan İlçesi’nde yer alan İsalı, Gündoğan, Kızıldere ve Kılıçkaya köylerinin olduğu bölgeye bir kireç şirketi’nin taşocağı projesi yapacağının ortaya çıktığını belirterek, ”Bölgede yaşayan köylüler ise içme suyu ve yeraltı sularını, tarımsal üretimi ve sağlıklarını hiçe sayan taşocağı projesine karşı mücadele ediyorlar. Köylüler karara karşı yürütmeyi durdurma davası açtı ve mücadelelerinin hem hukuki hem de fiili olarak süreceklerini dile getiriyorlar” dedi.
EMEP İl Başkanı Aracı, aynı bölgede geçmişte de aynı firmanın kurmak istediği taşocağının yaratacağı tahribatı gösteren yargı kararları ve bilimsel raporların, halkın o dönemde gösterdiği tepkiler ortada iken taşocağı projesini yeniden gündeme getirenlerin halkın, çevrenin sağlığını hiçe sayanlar olduğunu söyledi.
Aracı şu açıklamayı yaptı:
“Taşocağı projesinin olduğu bölge aynı zamanda 2007’de afet bölgesi ilan edilen bir bölge. Eğer taşocağı yapılırsa köylülerin evlerinin ve kendilerinin taşlar altında kalma riski var. Aynı zamanda bölge halkının temel geçim kaynaklarını tarım ve hayvancılık oluşturuyor. Bölgede murt, zakkum, maki ağaçları olmasına rağmen; çiftçinin zeytin, buğday, keçiboynuzu, incir, nar, ayçiçeği yetiştirdiği bilinmesine rağmen taşocağının yapıldığı bölgeye “Bitki örtüsü yoktur” kararını verenler açıkça kireç patronunun karını düşünenlerdir. Aynı zamanda 4 köyün içme suyu ve yeraltı suları taşocağı yapılmak istenen mera alanının altından geliyor. Yani doğa ve insanların yaşam alanları dört bir koldan tehdit altında.
Bugün Türkiye’nin dört bir yanında taşocaklarına karşı köylüler mücadele ediyor. AKP hükümetinin ve patronların doğayı talan etme, halk sağlığını hiçe sayma politikaları memleketin dört bir yanında tepkilerle, direnişlerle karşılaşıyor. Hükümet ve patronlar salgını, sokağa çıkma yasaklarını fırsata çeviriyor. Bugün Ceyhan köylerinde de bu tablo çok net bir şekilde görünüyor. 29 Nisan’da başlayan sokağa çıkma yasakları sürecinde kireç şirketi ve jandarma el ele vererek taşocağı için yol açma çalışmasına başladı. Çalışma sahasına giderek tepki gösteren köylüleri jandarma, ‘sokağa çıkma yasağı var’ diyerek ceza yazmakla tehdit etti. Bir kez daha gördük ki devletin kolluk kuvvetleri halkın karşısında şirketlerin yanında yer alıyor.”
Emek Partisi Adana İl Başkanı Sevil Aracı, kireç patronunun kârı için yaşam alanlarının yağmalanmasına ve talanına karşı çıktıklarını vurgulayarak,” Partimiz, taşına, toprağına ve geleceğine sahip çıkan Ceyhan köylülerinin mücadelesinin yanındadır. Yetkililere çağrımızdır. Talan ve yağma politikalarından vazgeçilmeli, taşocağı çalışmaları hemen durdurulmalı ve halkın taleplerine kulak verilmelidir. Bir şirketin karı için 4 köy gözden çıkarılmamalıdır” ifadelerini kullandı.

111 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.432432.5624
Euro34.631634.7704