Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi10
Bugün Toplam464
Toplam Ziyaret1668106

YEŞİLAY HAFTASI BAŞLADI

1-7 Mart Yeşilay Haftası “Yeşilay Hep Benimle” sloganıyla kutlanıyor.Yeşilay 101 yıldır herkesi iyi ve sağlıklı yaşama davet ediyor

1 – 7 Mart Yeşilay Haftası, “Yeşilay Hep Benimle” sloganıyla başlıyor. 101’inci yaşını kutlayan Yeşilay, hafta boyunca yürüteceği çalışmalarla bağımlılıklardan uzak, iyi ve sağlıklı yaşamın önemine dikkat çekiyor. Kutlamalar 120 Yeşilay şubesi ile tüm Türkiye’ye ve 81 Ülke Yeşilay’ı ile uluslararası arenaya yayılırken; İstanbul’un simge yapıları da özel ışıklandırmalarla yeşile boyanıyor. Yeşilay’ın hem önleme hem de tedavi çalışmalarıyla vatandaşların her zaman yanında olduğunu belirten Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, “Bugüne kadar milyonlarca insana temas ettik, bu sayıyı katlayarak artırmayı da sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı. Projeleriyle her yaş grubuna ulaşan Yeşilay, Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı kapsamında her yıl 10 milyon öğrenci ve 3 milyon yetişkine ulaşıyor. Benim Kulübüm Yeşilay projesi kapsamında 60 bin öğrenci Yeşilaylı olurken, YEDAM’ın 100 merkezde destek verdiği bağımlı sayısı da 60 bine ulaşıyor.  

Bir asrı aşkın süredir iyi ve sağlıklı yaşam hedefiyle çalışan Yeşilay, 1 – 7 Mart Yeşilay Haftası’nı “Yeşilay Hep Benimle” sloganıyla kutluyor. Tütün, alkol, madde, kumar ve internet olmak üzere 5 farklı bağımlılıkla mücadele eden kurum, 101 yıldır 7’den 70’e her yaş grubundan insana sanatın, sporun ve bilimin gücüyle ulaşmaya devam ediyor. 

Yeşilay’ın Türkiye’nin en köklü sivil toplum kuruluşlarından biri olduğunu ve çalışmalarıyla sivil topluma öncülük ettiğini vurgulayan Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk şunları söyledi:

“Yeşilay, bağımlılıklarla mücadele için kurulan ve kuruluşundan bu yana artan bağımlılık türlerini de mücadelesine ekleyerek topluma faydasını artıran bir kurum. Biz herkesin iyi yaşam alışkanlıklarına sahip olduğu, spor yaptığı, kültür-sanat faaliyetleriyle ilgilenerek yaşamına renk kattığı bir toplum hayal ediyoruz. Bu hayalimizi gerçekleştirmek için de büyük Yeşilay ailesi olarak aralıksız çalışıyoruz. Önleme faaliyetlerimizle her yaştan vatandaşımızın bilinçlenmesine katkıda bulunurken, rehabilitasyon faaliyetlerimizle de bağımlı bireylerin ve ailelerinin yanında oluyoruz.” 

Öztürk, Yeşilay Haftası ile ilgili sözlerine şöyle devam etti: "Yeşilay olarak, okul sıralarında, spor müsabakalarında, kısa film sekanslarında, karikatür çizgilerinde, Türkiye’nin her köşesinde ve dünyanın 81 ülkesinde vatandaşlarımızın yanındayız. Bugüne kadar milyonlarca insana temas ettik, bu sayıyı katlayarak artırmayı da sürdürüyoruz. Bu nedenle Yeşilay Haftası’nı ‘Yeşilay Hep Benimle!’ sloganıyla kutluyor ve herkesi kutlamamıza dâhil olmaya davet ediyoruz.”

Kutlamalar 81 Ülke Yeşilay’ı ile uluslararası arenaya yayılıyor 

Türkiye’nin 81 ilinde toplam 120 şube ile hizmet veren Yeşilay’ın çalışmalarına destek veren yüzbinlerce gönüllüsü bulunuyor. Uluslararası Yeşilay Federasyonu’nun kurulmasına öncülük ettiklerini hatırlatan Öztürk, “Bugün 81 ülkede faaliyet göstererek tüm dünyada bağımlılıklarla mücadelenin öncülüğünü üstleniyoruz. Yeşilay Haftası’nı da faaliyet gösterdiğimiz tüm ülkelerde aynı inanmışlık ve heyecanla kutluyoruz” dedi. 

İstanbul sağlığa yeşil ışık yakıyor

İstanbul’un simgesi yapıları, Yeşilay Haftası boyunca kutlamalara dâhil oluyor. Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü yeşil renkle aydınlatılırken; Galata Köprüsü’ne de Yeşilay logosu yansıtılıyor. Hafta boyunca Yeşilay’ın Genel Merkezi olan Sepetçiler Kasrı’ndan da gökyüzüne Yeşilay logosunu yansıtan lazer gösterisi yapılıyor. İstanbullular sokağa çıkma kısıtlamasının olmadığı saatlerde şehrin farklı noktalarından gösterilere tanıklık edebiliyor. 

Pandemi dönemine özel çevrim içi sergi

Yeşilay, 2016 yılından bu yana bağımlılıklara dikkat çekmek amacıyla Uluslararası Yeşilay Karikatür Yarışması’nı düzenliyor. Dünyanın pek çok ülkesinden karikatüristlerin bağımlılıkla ilgili dikkat çekici eserlerinden seçilenler, Yeşilay Haftası boyunca www.yesilay.org.tr adresinden çevrim içi olarak sergileniyor. Uluslararası Yeşilay Karikatür Yarışması’na 5. yılında 69 ülkeden 1.088 karikatürist toplam 2 bin 34 eserle başvurdu. 

81 ilde öğrenciler bağımlılıklara karşı yaşam becerileriyle donanacak

Okul temelli koruyucu ve güçlendirici bir eğitim programı olan Yeşilay Yaşam Becerileri Eğitim Programı (YYBE) öğrencilerin bağımlılık riskinden uzak bir yaşam sürmesini amaçlıyor. Olumlu davranış değişiklikleri ve alışkanlıklar kazandırmasının yanı sıra öğrencilerin kendilerinin riskli ortam ve durumlardan korumasını da hedefleniyor. 7. sınıf öğrencileri için tasarlanan ve 2020 yılında pilot uygulaması tamamlanan eğitim programının 2021 yılında Türkiye’nin 81 ilinde yaygınlaştırılması planlanıyor. Program kapsamında stresle başa çıkma, olumsuz duyguları önleme, kendini yönetme, etkili iletişim, empati kurma, eleştirel düşünme, karar verme, müzakere/reddetme becerileri gibi toplam 25 temel becerinin 15 hafta boyunca öğrencilere kazandırılması için çalışılıyor.

Bağımlılıklara karşı farkındalık küçük yaşlarda başlıyor

Yeşilay, çocuklara küçük yaşlardan itibaren farkındalık kazandırmak için farklı projeler yürütüyor. Bağımlılık türleri ile ilgili başta çocuklar ve gençler olmak üzere toplumun genelinde farkındalığın artırılması hedefiyle yürütülen Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı (TBM) ile her yıl 10 milyon öğrenci ve 3 milyon yetişkine ulaşılıyor. Benim Kulübüm Yeşilay projesi ile de her yıl 30 bin öğrenci Yeşilay ruhunu sahipleniyor ve okul sıralarında arkadaşlarıyla paylaşıyor. Benim Kulübüm Yeşilay projesi bugüne kadar 3 bin 600 gönüllüyle 60 bin çocuğa ulaştı. 

Yeşilay Danışmanlık Merkezleri 100 merkezde ücretsiz hizmet veriyor

2013 yılında faaliyet alanlarına rehabilitasyon hizmetini de ekleyen Yeşilay, 2015 yılından itibaren Yeşilay Danışmanlık Merkezleri (YEDAM) ile hizmet vermeye başladı. Türkiye geneli ve KKTC’de toplam 100 YEDAM ile bağımlılara ve yakınlarına ücretsiz psikolojik danışmanlık desteği veriliyor. YEDAM’ın tamamı bağımlılık alanında uzman psikolog ve sosyal hizmet uzmanlarından oluşan ekibi; tütün, alkol, madde, kumar ve internet bağımlılıkları konusunda bilgi verme, doğru yönlendirme, danışmanlık ve ayaktan terapi hizmetleri sunuyor. YEDAM çatısı altında bugüne kadar 60 bin bağımlıya destek verildi. 

112 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.142532.2713
Euro34.804134.9436