Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi4
Bugün Toplam128
Toplam Ziyaret1680335

Av. Atal, “Kömür corona virüsü artırıyor”

Doğu Akdeniz Çevre Platformu (DAÇE) Gönüllü Avukatı İsmail Hakkı Atal, bu nedenle yoksul halka ucuz kömür vermek yerine kış aylarında ücretsiz elektrik verilmesi gerektiğini söyledi.

Doğu Akdeniz Çevre Platformu (DAÇE) Gönüllü Avukatı  Atal, Dünya Sağlık Örgütü’nün 10 mikron Partikül madde için sağlığa zararlı günlük ortalama sınır değerinin metre küpte 50 mikrogram olarak belirlediğini belirterek, “Ancak ülkemizde DSÖ ve Ulusal sınır değerlerini aşarak insan öldüren hava kirliliği değerleri gözlemleniyor. Dosya kapsamındaki Çevre ve Şehircilik Bakanlığının hava kalitesi ölçüm istasyonlarında bu değer Çarşamba gecesi saat 21.00'de Ankara Siteler için metreküpte 889,8 Mikrogram, Bursa İnegöl için 260,8 mgr. Ağrı-Patnos için 298,6 mgr , Kayseri için 312,8 mgr., Düzce için 729,6 mgr.  olarak gerçekleşti. Hava kirliliğinin kanser başta olmak üzere ölüme kadar götüren bir çok hastalığa yol açmasının yanı sıra corona virüs vakalarını ve ölüm sayılarını en çok arttıran sebepler arasında partikül maddeler olduğunu gösteren bilimsel çalışmalar var."

“İTALYA’NIN SANAYİ BÖLGESİNDE ÖLÜM ORANI DAHA YÜKSEK”

Atal, şunları kaydetti:

“İtalya ve Çin'deki hava kirliliği datalarıyla Coronavirüs vakalarını karşılaştıran çalışma partikül madde ( PM ), karbonmonoksit (CO)  ve nitrojen dioksit (NO2 ) kirliliğinin olduğu yerlerde de corona virüs vaka sayısının yüksek olduğunu ve bu kirleticilerin virus yayılımını arttırdığını gösterdi. Yine İtalya'da fabrikaların olduğu endüstrileşmiş kuzeyde Covid-19 ölüm oranı yüzde 12 iken, İtalya’nın geri kalanında yüzde 4,5 olduğu ortaya çıktı. ABD'de Harvard üniversitesi kömür kullanımının neden olduğu 2,5 mikron partikül madde kirliliğinde 1 mikrogram artışın Covid -19 ölümlerinde yüzde 8 artışa neden olduğunu belirledi. Hollanda'da 355 yerleşim yerinde yapılan çalışmada 2,5 mikron PM 'de yüzde 20 artışın, covid vakalarında yüzde 100 artışa neden olduğu tespit edildi. www.sciencedirect.com’da yayınlanan hava kirliliği ile akut solunum sıkıntısı sendromunun gelişimi ve nihayetinde ölüm arasındaki olası bağlantıyı analiz ediyor. İtalya’nın kuzeyinde, Avrupa'nın en kirli bölgelerinden olan Lombardiya ve Emilia Romagna’da Coronavirüs’e bağlı ölümlerde dünyadaki en yüksek oran gözlemlenmiş. Çalışma yüksek düzeyde kirletici içeren bir bölgede yaşayan insanların kronik solunum rahatsızlıkları geliştirmeye daha yatkın olduklarına dikkat çekiyor. Hava kirliliğine uzun süre maruz kalmanın, genç ve sağlıklı deneklerde bile kronik inflamasyona neden olduğunun da belirtildiği araştırmada Kuzey İtalya'daki yüksek düzeydeki kirliliğin, o bölgede kaydedilen yüksek ölümcüllük düzeyinin ek bir katsayısı olarak görülmesi gerektiği sonucuna varıldığı belirtiliyor.”

KÖMÜR YERİNE ÜCRETSİZ ELEKTRİK DAVASINDA YÜRÜTMEYİ DURDURMA REDDEDİLDİ

DAÇE Avukatı Atal, kömür dağıtımının durdurulması ve bunun yerine yoksul halka ücretsiz elektrik verilmesi talebiyle açılan davada yürütmeyi durdurma talebi reddedildiğini açıklayarak, şöyle devam etti:

“Kış aylarında hava kirliliğinin başlıca nedenlerinden kömür dağıtımının durdurulması ve bunun yerine yoksul halka ücretsiz elektrik verilmesi talebiyle Ankara 4. İdare Mahkemesinde Aile Bakanlığı’na açılan davada yürütmeyi durdurma talebi reddedildi. Davalı Bakanlıklar, soyut bir  ‘Teyide muhtaç’ ‘Sağlık sorunları yarattığı hususlarının somut delillerle kanıtlanamadığı’ gibi havada kalan ve dosya kapsamındaki somut veriler ve delillerle örtüşmeyen, hiçbir somut bilgi, veri ve bilimsel delile dayandıramadıkları cevap dilekçeleri sunmuşlardır. Yeniden yürütmeyi durdurma talebinde bulunduk. İtirazımızda covid 19 vakalarında hava kirliliğinin önemli bir etken olduğuna dikkat çekmiş bulunuyoruz.”

 

224 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.432432.5624
Euro34.631634.7704