Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi12
Bugün Toplam188
Toplam Ziyaret1667830

Ayhan Barut'tan mısır çağrısı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut"Mısır üreticileri endişeli. 600 milyon doları ithalata değil çiftçiye verin. Toprak Mahsülleri Ofisi üreticileri korumak için fiyat açıklamalı"dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut, Türkiye'de yıllık 6-6.5 milyon ton mısır üretildiğini, tüketimin ise 8.5-9 milyon ton olduğunu belirterek aradaki farkın ithalatla kapatıldığını söyledi. Türkiye'nin mısır ithalatına yıllık yaklaşık 600 milyon dolar ödediğini vurgulayan Barut, "Oysa üreticiye yeterli destek verilse ülkemiz, mısırda kendi kendine yeterliliğe sahiptir. Üretim ile tüketim arasındaki 2.8 milyon tonluk miktar için 600 milyon dolar ihracata ödenen para çiftçiye verilse sorun çözülür" dedi.

"ÜRETİCİNİN ENDİŞELERİNİ GİDERİN"

Türkiye'de ilk mısır hasadının Ağustos ayı ortasında Adana'da yapıldığını anımsatan Ayhan Barut, "Tüm tarımsal ürünlerinde olduğu gibi mısır da ülkemizde önce Çukurova'da hasat ediliyor. Mısır hasadına sayılı günler kala üreticiler endişeli bir bekleyiş içinde. Ürününü kaç paraya, nasıl satacağını bilemiyor. Temel tarım ürünleri arasında yer alan mısır, hayvan yeminden gıdaya ve enerji kaynaklarına kadar geniş alanda kullanılıyor. Üreticilerin kafasındaki soru işaretlerinin ve endişenin giderilmesi gerekiyor" diye konuştu.

"600 MİLYON DOLARI YERLİ ÇİFTÇİYE VERİN"

Mısır fiyatlarının düşmemesi için Toprak Mahsülleri Ofisi'nin (TMO) devreye girip fiyatları regüle eder biçimde fiyat açıklaması gerektiğini aktaran Barut, "Türkiye'de yıllık 6-6.5 milyon ton mısır üretiliyor. Tüketim ise 8.5-9 milyon ton arasında değişiyor. Oysa üreticiye yeterli destek verilse Türkiye, mısırda kendi kendine yeterliliğe sahiptir. Üretim ile tüketim arasındaki 2.8 milyon tonluk miktarı ithal ediyor, 600 milyon dolar parayı dışarıya ödüyoruz. İthalata verilen bu parayı yerli üreticimize versek, mısırda üretim kendimize yeter hale gelir" şeklinde konuştu.

"İTHALATI KAPATIN, ÜRETİCİYE DESTEK OLUN"

Salgın döneminde gıdaya erişimin öneminin bir kez daha görüldüğünü ifade eden Barut, "Üreticimize ve tarıma destek verilmesi gerekiyor. Tarıma ve çiftçiye destek verilirse, üreticilerimiz en güzel şekilde ürünlerini yetiştiriyor. İktidara ve Tarım Bakanına sesleniyoruz. Yerli ve milliyseniz yakında hasadı yapılacak mısırda üreticiye gerekli müjdeyi verin. İthalatı kapatın, uygun fiyat belirleyin, mısır üreticisini koruyup kollayın" açıklamasında bulundu.

187 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.237032.3662
Euro34.794534.9339