Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi12
Bugün Toplam724
Toplam Ziyaret1669110

ÇULHAOĞLU,”TARIM İŞÇİLERİMİZİN HANGİ İLDE HANGİ SORUNLARI ÇÖZÜLDÜ?”

İYİ PARTİ ADANA MİLLETVEKİLİ MEHMET METANET ÇULHAOĞLU,”TARIM İŞÇİLERİNİN SORUNLARINA ÇÖZÜM BULMAYAN İKTİDAR İYİ TARIM DESTEKLERİNİDE HALEN ÖDEMEDİ” DEDİ.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarının belirlenerek çözüm bulunması için verilen Meclis araştırması açılması hakkında İYİ PARTİ Grubunun görüşlerini açıklamak üzere söz alan Çulhaoğlu, 27.nci Dönemi kapsayan son iki yılda, Türk tarımının sorunlarını, tarımsal destekleme paralarını ve 10 yıllık METİP projesini de içeren bir konuşma yaptı.

 Çulhaoğlu, Tarım ve Çalışma Bakanlarını göreve davet ederek, tarımda çiftçilerimizin karşılaştıkları sorunların çözüme kavuşturulması için Tarım ve Orman Bakanına iki yılda 19 yazılı soru önergesi ve 3 tane de Meclis araştırması açılması için önerge verdiğini söyleyerek, “Ak Parti iktidarı bunların hiçbirini önemsemeyerek gündeme dahi getirmedi. Çünkü;Çiftçilerimiz unutuldu, mevsimlik tarım işçilerimizi görmezden gelindi. Adana ilimizde 2019 yılı buzağı desteklemelerinin ikinci dönemi ile iyi tarım uygulama desteklemelerinin hâlen ödenmemesini ve yaz ürünleri hasatları ağustos ayında başlayacak olmasına rağmen 2020 yılı tarımsal destekleme kararnamesi hâlâ Tarım ve Orman Bakanlığınca yayınlanmadı. Hangi ürüne ne kadar destek verileceği,bunların ödemesi ne zaman yapılacakbelli değil.Tarım Bakanlığı tarafındanbu hususların bir an önce açıklığa kavuşturulmasının gerekir” dedi.

Çulhaoğlu, evlerinden kalkıp geçimlerini temin etmek için Karadeniz’e, Akdeniz’e, İç Anadolu’ya çalışmaya giden mevsimlik tarım işçilerinin çalışma ve yaşam şartlarının gerçekten çok kötü olduğunu belirterek, “Çadırlarda yaşayan, yaşam mücadelesi veren mevsimlik tarım işçilerinin sorunları öncelikle ele alınmalı ve çözüm bulunmalıdır. Bu hükûmetin asli görevi olmalıdır. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından 2010 yılında Mevsimlik Tarım İşçilerinin Çalışma ve Sosyal Hayatlarının İyileştirilmesi Projesi yani METİP projesi başlatılmış ama ortada yapılan hiçbir şey yok. Mevsimlik tarım işçilerinin barınacağı yer altyapı ve kolaylık tesisi, eğitim, sağlık, elektrik, su, kanalizasyon gibi alt ve üst yapı bulunan geçici yerleşim alanları oluşturulabilmiş mi? Hayır. Laf çok ama icraattayapılan bir iş yok. Yedi yıl sonra 2017 yılında bu METİP projesinin ikincisini başlattılar. 2017- 2018 yılları arasında, mevsimlik tarım işçilerimizin yoğun olduğu -başta Adana olmak üzere, Ankara, Bursa, Eskişehir, Konya, Manisa, Ordu, Giresun ve Düzce- 9 il pilot uygulama kapsamına alındı. Bugüne kadar bu projelerle son on yıldır-mevsimlik tarım işçilerimizin hangi ilde, hangi sorunları çözüldü? Mevsimlik tarım işçilerimizin barınma sorunları,altyapı ve kolaylık tesisi, Eğitim, sağlık ve diğer ihtiyaçları çözüldü mü? Hayır. Allah aşkına, bu iktidar olarakson on yıldır mevsimlik işçiler için sadece proje mi yaptı. Konu ile ilgili hiçbir icraatları, yapılan bir iş yok. Hiçbir şey yapamıyorsanız, en azından söylediklerimize kulak verin. Devletimize ait hazine arazileri var. Buralarda barınma, eğitim, sağlık gibi üstyapı; tuvalet, elektrik, su gibi temel ihtiyaçlar için altyapı tesisi yapılarak bir yaşam alanı oluşturulabilirsiniz.

Gittikçe kötüye giden günlerin geride kalmasını ümit ediyor, Ak parti iktidarını akl-ı selim’e davet ederken, milletimizin ve çiftçilerimizin devasa büyüyen sorunlarına da bir an önce çare olunmasını bekliyorum” şeklinde konuştu.

105 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.237032.3662
Euro34.794534.9339