Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi8
Bugün Toplam723
Toplam Ziyaret1669109

Nadir hastalar ve ailelerine yasal hakları anlatıldı

Adana’da Mukopolissakkaridoz ve Lizozomol Depo Hastalıkları Derneği tarafından bir otelde düzenlenen toplantıda, hasta hakları savunucusu Avukat Bülent Maraklı tarafından hasta hakları konusunda bir konferans verildi.

 Vahit Şahin

Adana’da Mukopolissakkaridoz ve Lizozomol Depo Hastalıkları Derneği tarafından bir otelde düzenlenen toplantıda, hasta hakları savunucusu Avukat  Bülent Maraklı tarafından hasta hakları konusunda bir konferans verildi.

Nadir hastalarda , hasta ve ailesi için yalnız olmadıklarını bilmeleri için kurulan ve yaptıkları etkinliklerle farkındalık oluşturmaya çalışan Mukopolissakkaridoz ve Lizozomol Depa Hastalıkları Derneği Başkan Yardımcısı Nalan Yılmaz,  açış konuşmasında derneği 2009 yılında kurduklarını, hasta ve yakınları ile hastalığın seyrini birlikte takip ettiklerini ifade ederek, çeşitli toplantılarla bir araya gelerek sayılarının her geçen gün arttığını söyledi.

Hasta hakları savunucusu Av. Bülent Maraklı, hasta hakları konsunda bir konferans verdi. Maraklı, hasta hakları kavramının 1999 yılından itibaren ülkemizde konuşulmaya başladığını belirterek, “Hasta haklarının sınırları, koşulları belirleyen yasal bir düzenleme  söz konusu değildir. Hastane ve hekim ilişkilerinde yeterince bilgilendirme yoksa  hekim özensiz ve yetersiz davranmış sayılır.  Aydınlatma ve bilgilendirme bir zorunluluktur.  Çok acil durumlarda doktor kendi kişisel  bilgisiyle, hastanın ve ailesinin  rızası olmadan hastaya müdahale etme keyfiyeti ve hakkı yoktur” dedi.

2008 yılında bin kişinin böyle bir durumla karşı karşıya kaldığını söyleyen Av. Maraklı, ”Hastalara bir çok haklar tanınmış ama bu hakları kullanmada kimse yetkin değil, bilgi eksikliği ile karşı karşıyayız. Bu hakların yerine gelmesi için  azim ve çaba gerekiyor, onun için lütfen bıkmayınız. Bunu yaparken siz sadece kendiniz için yapmıyorsunuz, sizin gibi diğer hastaların da bu hakları kazanmasına yol açarsınız” diye konuştu.

Maraklı’nın bu konuşmasından sonra nadir hastaların aileleriyle toplantı soru-cevaplar şeklinde devam etti. Toplantı sonunda yemek yenildi.

Toplantıya Av. Ömür Dedeoğlu, Mukopolissakkaridoz ve Lizozomol Depo Hastalıkları Derneği Başkan Yardımcısı Nalan Yılmaz,  Dernek Saymanı Ayfer Ergüzel, Yönetim Kurulu Üyeleri Aynur Uğuz ve Selçuk Kayan ile çok sayıda hasta ve yakınları katıldı.

394 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.237032.3662
Euro34.794534.9339