Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi10
Bugün Toplam292
Toplam Ziyaret1681377

Maralcan, “Atatürk Ordularına neden ilk hedefimiz Akdeniz’dir, ileri” dedi?

Sitemizin Yazarı Emekli Kurmay Albay, Atatürk’ün kafaları karıştıran sözüne açıklık getirdi. Maralcan, “Atatürk, ordulara Ege Denizi’ni işaret ettiği halde neden Akdeniz dedi!” sorusuna yanıt verdi.

Haber:Vahit Şahin
Sitemizin Yazarı Emekli Kurmay Albay, Atatürk’ün kafaları karıştıran sözüne açıklık getirdi.  Maralcan, “Atatürk, ordulara Ege Denizi’ni işaret ettiği halde neden Akdeniz dedi!” sorusuna yanıt verdi.

Maralcan, 30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle yazdığı makalesinde tarihteki bir sayfayı açarak Atatürk’ün o ünlü sözüne yorumladı:

Maralcan şunları ifade etti:

“ORDULAR İLK HEDEFİNİZ AKDENİZDİR İLERİ!

“Atatürk, ordulara Ege Denizi’ni işaret ettiği halde neden Akdeniz dedi!” sorusuna da yanıt verelim. Birincisi, Osmanlı coğrafya kitaplarında Anadolu’yu kuşatan deniz; İstanbul Boğazı’na kadar Akdeniz veya Adalar Denizi, İstanbul Boğazı’ndan sonra Karadeniz olarak adlandırılıyordu. Ege adı ise Yunan mitolojisine dayanıyordu. Ege Denizi kavramı bizde 1941’deki I. Coğrafya Kongresi’nden itibaren kullanılmaya başlandı. 

Başkomutan Atatürk, bozguna uğrayıp İzmir’e doğru kaçan Yunan ordularının tekrar toparlanmalarına fırsat vermemek için 1 Eylül 1922’de Türk ordulara şu emri verdi:

“Türkiye Büyük Millet Meclisi orduları... Afyonkarahisar-Dumlupınar Büyük Meydan Muharebesi’nde zalim ve mağrur bir ordunun esas unsurlarını inanılmayacak kadar az bir zamanda imha ederek büyük ve necip (soylu) milletimizin fedakârlıklarına layık olduğunuzu ispat ediyorsunuz. (...) Ordular! İlk hedefimiz Akdeniz’dir, ileri!”

Türk orduları, 9 Eylül’de İzmir’e girdi, 18 Eylül’de Anadolu’da Yunan askeri kalmadı. Türk ordusu 15 günde savaşa savaşa 400-500 km yol kat etti. Orgeneral Ali Fuat Erden buna “Motorsuz Yıldırım Harbi” demiştir.

Burada, yeri gelmişken, “Atatürk, ordulara Ege Denizi’ni işaret ettiği halde neden Akdeniz dedi!” sorusuna da yanıt verelim. Birincisi, Osmanlı coğrafya kitaplarında Anadolu’yu kuşatan deniz; İstanbul Boğazı’na kadar Akdeniz veya Adalar Denizi, İstanbul Boğazı’ndan sonra Karadeniz olarak adlandırılıyordu. Ege adı ise Yunan mitolojisine dayanıyordu. Ege Denizi kavramı bizde 1941’deki I. Coğrafya Kongresi’nden itibaren kullanılmaya başlandı. İkincisi, Sevr Antlaşması’yla

Türklerin Akdeniz’le bağı kesilmiş, Türkiye bir kara devleti olarak Anadolu’nun ortasına sıkıştırılmıştı. Atatürk, “Akdeniz” hedefiyle bu çemberi kırıp Türkleri yeniden Akdeniz’e indirmek istedi. Yani “Akdeniz” hedefinin hem coğrafi hem siyasi bir anlamı vardı. 1 Eylül 1922 itibarıyla, bırakın 12 Ada’yı ve Ege Adaları’nı, Akdeniz (Ege) de elimizde değildi; kara ve deniz düşman işgalindeydi. Atatürk, Büyük Zafer’i kazanarak sadece Anadolu’yu, İstanbul’u ve Trakya’yı yeniden vatan yapmadı, aynı zamanda Türkleri de yeniden Akdeniz’e indirdi.”

Ali Maralcan’ın konuyla ilgili geniş açıklamasını kendi köşesinde okuyabilirsiniz…

 

579 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.486832.6170
Euro34.601234.7398