Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi8
Bugün Toplam314
Toplam Ziyaret1667956

Gündoğdu, “Satranç Hayatın İzdüşümüdür”

Seyhan Belediyesi Yaz Spor Okulları kapsamında 190 öğrenciye satranç eğitimi verilmeye devam ediliyor.



Vahit Şahin

Satranç Antrenörü Demir Gündoğdu, Seyhan Belediyesi 2019 yaz spor okulları kapsamında, Spor İşleri Müdürlüğü-Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü işbirliğiyle Yaşar Kemal Kültür Merkezi ve Şakirpaşa Mega Spor Kompleksi’nde toplamda 190 öğrenciye satranç eğitimi verdiklerini söyledi.

Gündoğdu, Amerikalı yazar Adam Fawer’ın Olasılıksız adlı kitabında “Satranç hayat gibidir” dediğini belirterek, “Satranç, 64 kare bir tahta üzerinde siyah beyaz taşlarla oynanan bir oyundan çok ötesidir. Hayata dair birçok iz taşır, adeta hayatın izdüşümüdür. Yaşamda verilen mücadelenin tahta üzerinde canlandırılmasıdır. Satranç, planlı çalışmayı,  neden-sonuç ilişkisi kurmayı,  sorgulamayı, sorumluluk ve karar almayı, yanlış bile olsa aldığımız kararların arkasında durmayı, sabrı, empati kurmayı, düşünmeden hareket etmemeyi, zamanı iyi kullanmayı öğretir. Aynı zamanda sporcularımıza, kaybetmenin de tıpkı kazanmak gibi normal bir sonuç olduğunu ve her durumda rakibe karşı centilmen olmak gerektiğini öğretiyoruz” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen 2018-2019 LGS sınavında ülkemizin dört bir yanından 17 satranç sporcusunun 500 tam puan alarak birinciliği paylaştığını açıklayan Gündoğdu, satranç oynayan çocuğun matematiksel zekâsı ve düşünce yeteneğinin geliştiğini ve muhakeme gücünü artırdığını kaydederek,”Çözümlemelerini yorumlamayı esas alarak yapar. Bu nedenle satrancın öğrencilerin ders gelişimine doğrudan katkısı olduğunu söylemek yanlış olmaz” dedi. 

“Yaz Okulları 190 çocuğa satranç eğitimi veriliyor” 

Seyhan Belediyesi’nin 2019 yaz spor okulları kapsamında, Spor İşleri Müdürlüğü-Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü işbirliğiyle Yaşar Kemal Kültür Merkezi ve Şakirpaşa Mega Spor Kompleksi’nde toplamda 190 öğrenciye satranç eğitimi verildiğini söyleyen Satranç Antrenörü Demir Gündoğdu, eğitimin içeriği hakkında şunları söyledi:

“Temel satranç kurallarına hâkimiyet, taşların hareket ve kabiliyeti, şah ve mat kavramları, saldırı ve savunma yolları, satranç taktikleri, temel oyun sonu bilgisi, FIDE kuralları, notasyon kuralları, satranç açılışları yer aldı. Öğrencilerin satranç kültürünün oluşturulması ve arttırılmasına katkı sağlamak adına eski dünya şampiyonlarını tanıtıp, bazı maçlarını analiz ettik.”

Öte yandan, Seyhan Belediye Spor Satranç Takımının 2018 yılında il yöre merkez grup müsabakalarında şampiyon olup, final yarışmalarına katılma hakkı elde ettiğini ifade eden Gündoğdu, “Seyhan Belediyespor Satranç takımımız final yarışmalarında Türkiye ikincisi olarak, Türkiye Satranç İkinci Ligi’ne yükselme başarısı göstermişti. Takımımız 21-28 Temmuz 2019 tarihleri arasında Konya’da düzenlenen ve 32 takımın mücadele ettiği Türkiye Satranç İkinci Ligi’ni ise eşpuanlı olarak, averaj farkıyla 5. sırada tamamladı” şeklinde konuştu.

299 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.142532.2713
Euro34.804134.9436