Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi11
Bugün Toplam655
Toplam Ziyaret1682642

CHP'li Geçer’den kooperatifçi belediyecilik önerisi

CHP Seyhan Belediye Meclis Üyesi Güngör Geçer, “Bunu Ovacık’ta görüyoruz İzmir’de görüyoruz, Muğla’da, Mezitli’de, Çanakkale’de ve daha pek çok ilimizde. Neden Adana’mız da bu illerin arasına girmesin?” dedi.

Vahit Şahin

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Seyhan Belediye Meclis Üyesi Güngör Geçer, belediyelerin kooperatiflerin kuruluşlarına öncülük edebileceğini ve yönlendirici rol üstlenebileceğini söyledi.

Geçer, Seyhan Belediye Meclisi’nde yaptığı konuşmada işsizliğin her geçen gün biraz daha arttığı ülkemizde TUİK in verilerine göre bölgenin ve Adana’nın yüzde 11,4’lik oranla işsizlikte 10’uncu sırada yer aldığını belirterek, “Yani Türkiye’de en çok işsizin olduğu şehirlerarasında bereketli toprakların, tarımın, sanayinin, hayvancılığın en yoğun olduğu Adana 10’uncu sırada. Ancak ne yapılabilir? Ne yapılmalıdır? Bunu da düşünmek, konuşmak lazım. Çukurova’mızda, Adana’mızda işsizliğin azalması, dolayısıyla refah düzeyinin artması son zamanlarda yerel yönetim uzmanlarının üzerinde oldukça durduğu bir konuya bağlı aslında. O konu  ‘Kooperatif belediyecilik’. Kooperatiflerde asıl amaç kâr değil, iş birliği ve dayanışmadır. Birbirlerine meslek, sanat, toplumsal çıkar bağları olan grupların kendi aralarında kurdukları kuruluşlar olan kooperatifler; verimli çalışmayı, ortaklarının ihtiyaçlarını karşılamayı, emek ve ürünleri değerlendirmeyi amaçlamaktadır” dedi.

Kooperatiflerin, “ Birlikten kuvvet doğar ” sözünün en güzel açıklaması olduğunu vurgulayan Geçer şöyle devam etti:

“Ürettikleri malları, sundukları hizmetleri değeri ile satabilme amaç ve gayretinde olan çiftçimizin, esnaf ve sanatkârımızın bu amacına en iyi hizmet eden müesseselerdir. Kooperatifçilik her alanda güçlerin birleştirilmesine, kaynak israfını önlemeye yönelik özel bir ortaklık modelidir. Bunu nasıl uygulamalıyız? Kırsalda yaşayan köylülerimizin, şehirdeki kadınlarımızın ürettiği organik ürünlerin satışını yaparak, kendi markamızı oluşturarak, tarımda, hayvancılıkta istihdam alanı yaratmalıyız. Elde edilen gelirle ilçemizdeki, kentimizdeki yoksul ailelere yardım ederek ayrıca öğrencilere burs sağlayabiliriz. Tarımsal kalkınmayla başlayacak bu hareket; ürünlerin ihracatıyla devam edecek ve ekonomik büyüme sağlanacaktır. Böylelikle üretim kooperatifleşmeye dönüşecektir. Kooperatif de yüzlerce, binlerce üreticinin geçim kaynağı olacaktır.

Ki son dönemde yapılan bilimsel araştırmalar, çeşitli sektörlerde ve tiplerdeki kooperatiflerin, geleneksel işletmelere göre kriz dönemlerinde daha güçlü bir direnç gösterdiğini ortaya koymaktadır. Bizim de şu anda tam olarak ihtiyaç duyduğumuz şey budur.

Kooperatiflerin ekonomik krizlere karşı dayanıklılıklarının yanı sıra, hatta ondan çok daha önemli surette, yeni iş alanları oluşturulması, istihdamın arttırılması, bölgesel kalkınma farklılıklarının azaltılması, kadınların, gençlerin, engellilerin ve dezavantajlı grupların işgücü piyasasında var olması gibi önemli rolü vardır. Bunu Ovacık’ta görüyoruz İzmir’de görüyoruz, Muğla’da, Mezitli’de, Çanakkale’de ve daha pek çok ilimizde. Neden Adana’mız da bu illerin arasına girmesin?”

Geçer, ”Kooperatifler kanununda da belirtildiği gibi Belediyeler kooperatiflerin kuruluşlarına öncülük edebilirler, yönlendirici rol üstlenebilirler. Bu adımda kent konseyi ve belediye hizmetlerine gönüllü katılımını belediyelerin sağlaması gerekiyor. Eğer katılımcı bir yerel yönetim anlayışı varsa, ön koşul bu olmalıdır. Çünkü tepeden yönetilecek bir belediyecilik anlayışıyla kooperatif belediyecilikten söz edilemez” diye konuştu.

Sosyal belediyecilik gereği böyle bir atılımda bulunmak zorunda olduklarını kaydeden CHP Seyhan Belediye Meclis Üyesi Güngör Geçer, “İşsizliği, evine ekmek götüremeyen insanları, esnafın önünden boynunu eğerek geçen vatandaşları, bankalara borcunu ödeyemeyen halkımızı düşünmek zorundayız.

Kalkınmayı, işsizliği azaltmayı hedeflemeli ve görev bilinci haline getirmeliyiz. Çünkü belediye hizmetleri sadece altyapı, park ya da bina yapmak değil; yerel kalkınmanın dinamiği olan üreticiyi, çiftçiyi, köylüyü, yoksulu, kadını, ekonomiyi kalkındırmaktır” şeklinde konuştu.

 

205 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.486832.6170
Euro34.601234.7398