Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi10
Bugün Toplam995
Toplam Ziyaret1669381

Kadınlar artık hayatın figüranı olmayacak

14 kadın tarafından çekilen 74 fotoğraftan oluşan sergiye "Figüran" adı verildi. -Mersin Fotograf Derneği (MFD) Kadın Kollektifi Fotoğraf Gösteri ve Sergisi Adana'da Altın Oran Sanat Akedemisi'nde açıldı.



Cinsiyetlerinden dolayı görünmez kılınan varoluşlarını görünür kılmak için yola çıkan Mersinli 14 kadın önce fotoğraf eğitimi aldılar daha sonra ise hayatın her alanında çalışan kadınların fotoğtraflarını çekerek bir sergi açtılar.

Altın Oran Sanat Akademisi'ndeki serginin açılışına katılan Ümit Tekin, Senem Biçer, Fevziye Yürek, Hasibe Çuhadar ve Ayla Yüce, hayatın her alanında ve zamanında emek veren ancak emeği görünmeyen kadınların durumuna karşılık farkındalık oluşturmak amacıyla bu fotoğraf projesini gerçekleştirdiklerini belirterek, "Tüm farklılıklarımızı zenginlik olarak  gören bir bir grup kadın Mersin Fotoğraf Derneği Kadın Kollektifi'ni oluşturduk. Biz 14 kadın yaklaşık  9 aydır Biz bilinciyle toplumsal cinsiyeti heyecanla, coşkuyla, naif ve amatör ruhla, kendi hikayemizi fotoğrafladık ve kısa metrajlı bir de film yaptık" dediler.

Hayatın her alanında figüran olmayacaklarının mesajının verildiği ve kadının bedeni ve emeği üzerinden görünmez kılınmasının eleştirildiği sergide su ifadelere yer verildi:

"Beden, adeta bir yap-boz oyununa tabi tutularak estetik ve cerrahi müdahalelerle sürekli şekillendirmektedir. Kadın bedeni, modern toplumlarda ki tüketim kültürünün hazcı yapısı içinde adeta yeniden inşaa edlerek tek tipleştirilmektedir. Dayatılan güzellik, dikkatleri sadece dış görünüşe yönlendirmekte, zayıf, genç, kusursuz bir form olarak karşımıza çıkmaktadır. Dünya pazarlarının önemli bir bölümü güzel bedenler oluşturmak içinb uğraş verirken kadınlar da estetik, kozmetik ve moda dünyasına layık olmak, dayatılan ideal beden ölçülerine ve şekline kavuşmak için çabalamaktadır. Bu süreç, bedenlerine yabancılaşan kadınların özgürleşmesine de bir saldırıdır. Dünyada yaşayan insan sayısı kadar cinsiyet olabileceği varsayımından güzelliğin tek tipleştirmesine karşı farklılıklarımızla bir aradayız."

Yapılan konuşmalardan sonra Figüran adlı sergiyi açmalarından dolayı İstanbullu fotoğraf sanatçısı Timurtaş Onan, 14 kadını temsilen Senem Biçer’e katılım belgesi takdim etti.

Ayla Yüce, Ayşe Arslan, Dilek Tarakçı, Fevziye Yürek, Gülseren Büyükköse, Hasibe Çuhadar, Hatice Ataç İlayd Suna Bayhan, Müjğan Güvercinci, Senem Biçer, Şerife Efe Yekta, Ümit Tekin, Yıldız Özlütaş Tutal ve Zehra Şekerci'den oluşan MFD Kadın Kolektifi üyelerinin fotoğraf sergisi 3 Nisan 2019 tarihine kadar Altın Oran Sanat Akedemisi'nde açık kalacak.

538 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.262832.3921
Euro34.778034.9173