Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi7
Bugün Toplam501
Toplam Ziyaret1689102

Varda Köprüsü : Bir yoldan çok daha fazlası

Varda Köprüsü muhteşem mimarisi ve sahip olduğu eşsiz manzarasıyla Türkiye’deki en güzel yollardan biri olarak ön plana çıkıyor. Dünyanın sayılı güzel tren yolları arasında yer alan Varda Köprüsü’nü sizin için yazarımız Elif Omput gezdi gördü ve yazd

Varda Köprüsü : James Bond bile geçti üstünden…

Dünyaca ünlü James Bond : Skyfall filminde nefes kesen bir tren vagonun üzerinde yaşanan kovalamaca sahnesine, heybetli ve gösterişli bir köprü ev sahipliği yapıyor. Bakmaya doyamayacağınız, Hollywood yönetmenlerini kendisine hayran bırakan bu köprü Adana sınırları içinde yer alıyor. Zamana karşı ayakta ve sapasağlam olan Varda Köprüsü’nden bahsediyorum…

Varda Köprüsü nerede ve ne zaman yapıldı?
Bu güzel ve yapımı oldukça meşakkatli olan köprü bir kaç isimle anılıyor. Varda köprüsü, Alman köprüsü, Hacıkırı Demiryolu köprüsü ve halkın deyimi ile Koca Köprü. 1912 yılında Almanlar tarafından İpek yolu için Berlin, Bağdat ve Hicaz demiryolunun bir parçası olarak inşaa edilmiş hatta bu güzergahta inşaa edilen en büyük köprü. Gavurderesi üzerinde kızılçam ağaçlarının sardığı Hacıkırı Köyü‘nde bulunan Varda köprüsü 200 metre uzunluğunda, orta ayakları 99 metre yüksekliğindedir. Alman kaynaklarında Gaurdere Viaduk olarak geçer Toros dağlarının kalbinde gizli bir hazine gibidir. Adana’nin Karaisalı ilçesine bağlı Hacıkırı Köyü’nde bulunuyor.

Varda Köprüsü ‘ne nasıl gidilir?
Adana şehir merkezine 64 kilometre mesafesi var. Yolcu360‘tan bir araç kiralayarak kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz. Bunun için Adana araç kiralama ya da Adana Havalimanı araç kiralama seçeneklerini tercih edebilirsiniz.

Köprünün hemen yanı başında dağcılar ve doğacılar merhaba için bir hazine olan Kapıkaya Kanyonu sizi bekliyor. Varda köprüsünün yapımı o kadar basit ve kolay olmamış. Bir Alman kasabası kurulmuş kasabada 5.000 Alman kalmış bazı Almanlar ailelerini getirmiş çünkü bitmek bilmeyen bir yapı olmuş.

O zamanlar 41 Alman vatandaş hayatını kaybetmiş köyün hemen üst kısmında bir Alman mezarlığı oluşturulmuş. Yani dönemin şartlarını da göz önünde bulundurursak böyle bir yapıyı bitirmek oldukça güç isteyen bir iş olmuş.

Varda Köprüsü varmak isteyenleri hala bir durak daha yakına taşıyor. Ankara-Konya-Adana hattında Çukurova Ekspresi‘ni kullanırsanız üzerinden geçerek Hacıkırı İstasyonu’nda durup onu ve enfes manzarasını fotoğraflayıp tarihte ufak bir yolculuk yaşayabilirsiniz.

Vagonlu trenlerin seyahat için tekrar gün yüzüne çıktığı bu günlerde Adana’yı ziyaret zamanı gelmiştir. Bu hikayede yol arkadaşım Kübra ve yolda tanıştığımız Adanalı güzel kalpli aileye teşekkür ederim. Yol ve Adana mükemmel. Gezginkz der ki Doğa ile kalın doğa da kalın doğa da kalın.
(Kaynak: Gündem Kulis)

812 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.429932.5599
Euro34.801134.9406