Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi7
Bugün Toplam417
Toplam Ziyaret1668059

Gürer: 400 bin öğretmen atama beklerken, öğretmen açığı 117 bini geçti

Bakan Selçuk’un CHP Milletvekili Gürer’in önergesine verdiği yanıt, ülkemizde öğretmen açığı ve atanamayan öğretmen sorununun katlanarak büyüdüğünü gözler önüne serdi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, ülkemizde okulların öğretmen ihtiyacı sayısının 117 bin 403 olduğunu açıkladı.
Bakan Selçuk’un verdiği bilgiye göre, 2018 yılında ataması yapılan öğretmen sayısı ise 20 binde kaldı.
GÜRER’DEN MEB’E ÖĞRETMEN AÇIĞI VE ATANAMAYAN ÖĞRETMENLERLE İLGİLİ İKİ AYRI SORU ÖNERGESİ
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, okulların öğretmen ihtiyacı ve ataması yapılmayan öğretmenlerin beklentileriyle ilgili olarak Milli Eğitim Bakanlığına iki ayrı sor önergesi yöneltti.
ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK UYGULAMASI
Ömer Fethi Gürer, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, “2018 yılı başıyla beraber kamuda öğretmen açığı sayısı kaçtır? 2018 yılı içerisinde ataması yapılması planlanan kişi sayısı kaçtır? Ücretli öğretmenliğin son bulmasına yönelik bir çalışma yapılmakta mıdır?” şeklindeki soruların yanıtlanmasını istedi.
117 BİN 403 ÖĞRETMEN AÇIĞI VAR
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, CHP Milletvekili Gürer’in önergesine verdiği yanıtta, “Bakanlığımız 11.09.2018 tarihli MEBBİS veri tabanı kayıtlarına göre öğretmen ihtiyacı 117.403'dür” açıklamasında bulundu.
20 BİN ATAMA YETERSİZ
Bakan Selçuk, 2018 yılı içerisinde 20 bin öğretmen ataması yapıldığını da belirterek, “Ayrıca ücretli öğretmenlerin sözleşmeli öğretmen olarak atanmasına yönelik planlanan 5 bin öğretmenin atanma iş ve işlemleri tamamlanmış olup 11.09.2018 tarihi itibariyle 2.142 öğretmenin ataması gerçekleştirilmiştir” dedi.
ÖĞERETMEN ATAMALARI MEVZUATA MI TAKILIYOR?
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, öğretmen ihtiyacının karşılanmasıyla ilgili soruyu da şekilde yanıtladı: “Bakanlığımız eğitim kurumlarının öğretmen ihtiyacı, Bakanlığımıza atama izni verilen kadro sınırlılığında ve öncelikle kadrolu ve sözleşmeli öğretmenlerle karşılanmaya çalışılmaktadır. Öğretmen ihtiyacının bu şekilde karşılanamadığı durumlarda eğitim kurumlarında öğretim hizmetlerinin aksatılmadan sürdürülebilmesi bakımından ilgili mevzuatı çerçevesinde ve öncelikle öğretmen olma şartlarını taşıyanlar arasından valiliklerce ders ücreti karşılığında öğretmen görevlendirmesi yapılabilmektedir.”
ATAMA SORUNU NE ZAMAN BİTECEK?
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, atanamayan öğretmenlerin sorunuyla ilgili olarak Milli Eğitim Bakanlığına yönelttiği bir diğer yazılı soru önergesinde, atanamayan öğretmen sorununun ülkemizde ciddi boyutlara ulaştığına dikkat çekerek, “Kamuoyuna da yansıdığı biçimi ile 400 bin rakamları telaffuz edilmektedir. Halen eğitimini tamamlayarak öğretmen olmaya hak kazanmış mezun sayısı kaçtır? Atama bekleyen öğretmen adayı sayısı kaçtır? Öğretmenlerde atama sorununun kaç yıl içinde ortadan kalkması planlanmaktadır? 2018 yılında mezun olması beklenen öğretmen adayı öğrenci sayısı kaçtır?” şeklinde sorular yöneltti.
SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN ATAMALARI
Bakan Selçuk, Gürer önergesine verdiği yanıtta, “Eğitim öğretim kurumlarının öğretmen ihtiyacı, Bakanlığımıza kullanım izni verilen kadro sınırlılığında Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 9 sayılı Karan ile Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği ile birlikte sözleşmeli öğretmen atamaları; 668 sayılı KHK ile sözleşmeli öğretmen alımlarına dair 03 Ağustos 2016 tarihli ve 29790 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Sözleşmeli Öğretmen İstihdamına İlişkin Yönetmelik hükümlerince Bakanlığımızca yapılan duyurular doğrultusunda gerçekleştirilen atamalar ile giderilmektedir” ifadelerini kullandı.
ÖĞRETMEN ATAMASI YAPILMAMASI ENDİŞE VERİCİ
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise ülkemizde 400 binden fazla öğretmen atama beklerken ve 117 binden fazla öğretmen açığı varken, Bakanlığın öğretmen ihtiyacını kadrolu öğretmenlerle karşılamamasının endişe verici olduğunu söyledi. Ömer Fethi Gürer, “Öğretmen açığı ve atanamayan öğretmenlerin sayısıyla ilgili tablo ortadadır. Bu ülkede 117 binden fazla öğretmen açığı bulunmaktadır. Aynı zamanda 400 binden fazla öğretmen de atama beklemektedir. Böyle bir tablo karşısında Bakanlığın yapması gereken, var olan öğretmen açığını, atama bekleyen öğretmenlerden karşılayıp bunları kadrolu bir şekilde okullarda görevlendirmektir. Vekil, sözleşmeli öğretmenlerde doğrudan kadroya alınmalıdır. Mevzuatı gerekçe göstererek, öğretmen ataması yapılmaması, öğretmen açığı sorununu çözemeyeceği gibi atanamayan öğretmenlerin beklentisinin de karşılanamayacağını göstermektedir” dedi.
YURT DIŞINDA 2708 ÖĞRENCİ RESMİ BURS ALIYOR
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in farklı bir soru önergesine yanıt veren Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, yurt dışında 2 bin 708 resmi burslu öğrencinin eğitim gördüğünü açıkladı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yurt dışında öğrenim gören resmi burslu öğrencilerle ilgili olarak Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi verdi. Gürer önergesinde, “Yurt dışında öğrenim gören resmi burslu öğrenci sayısı kaçtır?
Yurt dışındaki öğrencilerin kaçı staj ve doktora yapmak için bulunmaktadır? Yurt dışında yüksek lisans, yabancı dil eğitimi alan öğrenci sayısı kaçtır? 2016-2017 eğitim öğretim yıllarında yurt dışında resmi burs alan öğrenci sayısı kaçtır? Burs miktarı ne kadardır?” şeklindeki soruların yanıtlanmasını istedi.
Ömer Fethi Gürer’in yazılı soru önergesini yanıtlayan Bakan Ziya Selçuk, yurt dışında 2.708 resmi burslu öğrencinin öğrenim gördüğünü açıkladı.
Bakan Selçuk, “249 öğrenci yurt dışı dil, 1.072 öğrenci yüksek lisans, 1.378 öğrenci doktora, 9 öğrenci ise doktora sonrası (staj) öğrenimine devam etmektedir. Ayrıca 2016 yılında 3.007, 2017 yılında ise 2.746 öğrenci yurt dışı bursu almıştır” açıklamasında bulundu

267 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.142532.2713
Euro34.804134.9436