Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi6
Bugün Toplam520
Toplam Ziyaret1668906

BÜTÜN GÖZLER ANAYASA MAHKEMESİ'NDE

CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne götürdüğü Seçim Yasası maddeleri yarın görüşülecek. CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç 'Biz seçimi iptal edin demiyoruz. İptal beklemiyoruz, devam bekliyoruz. Milletin karşısına çıktık, alnımız ak. Alınacak karardan tek b

VAHİT ŞAHİN

CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne götürdüğü Seçim Yasası maddeleri yarın görüşülecek. Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, iktidarın seçimleri yarın AYM'e iptal ettirebileceğini öne sürdü.

CHP'den Grup Başkanvekili Engin Özkoç bu iddialara ilişkin açıklamada bulundu. Özkoç, ‘'Biz seçimlerin iptal edilmesini asla istemiyoruz” dedi. Özkoç, Meclis'te yaptığı açıklamada şunları söyledi:

‘'Biz seçimi iptal edin demiyoruz. İptal beklemiyoruz, devam bekliyoruz. Milletin karşısına çıktık, alnımız ak. Alınacak karardan tek beklentimiz var; seçimi güvenli kılmak. Yeter ki seçimlere gölge düşürülmesin. Yasal düzenlemelerin yapılmasını talep ediyoruz. Seçim de ertelenebilir, erteleyebilirler. Eğer 3-4 ay sonrasına böyle yapacağız diyorlarsa böyle bir erteleme kararı çıkabilir. Ama seçimi iptal etmek, yok saymak başka bir şeydir. ‘1 ay yasal düzenlemeleri yerine getireceğiz' diyebilirler. Biz seçimleri iptal etmelerini asla ve asla istemiyoruz'' 

ŞENTOP,”AYM KARARININ SEÇİMİN İPTALİNE YÖNELİK OLMAZ”

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, CHP’nin Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı "iptal" başvurusu ile ilgili AYM’nin seçim yasası ile ilgili alacağı kararın seçimin iptaline yol açmayacağını söyledi.

AKP milletvekili, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Şentop, “AYM kararı seçimin iptali sonucunu doğurmaz. Buradaki mesele oy pusulası YSK’den gelmiş ki filigramlı kağıtlardır. Zarflar öyle. Bu konuda sorun olacağını düşünmüyorum. Birleştirmelerle ilgili kararı seçim kurulu veriyor” dedi.

SELVİ, “BÜTÜN GÖZLER AYM’DE”

AKP’ye yakınlığı ile bilinen Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi de yazısında şunları ifade etmişti:

“Yarın bütün gözler Anayasa Mahkemesi’nde olacak.

24 Haziran’da erken seçim kararının alınmasından bu yana en kritik gelişme yaşanacak. Anayasa Mahkemesi, CHP’nin seçim yasasıyla ilgili iptal istemiyle açtığı davayı esastan görüşmeye başlayacak.

CHP, seçim yasasının ittifaklarla ilgili bölümüne itirazda bulunmadı. 29 başlık halinde seçim güvenliğiyle ilgili bölümde iptal ve yürürlüğün durdurulmasını talep etti.

Anayasa Mahkemesi’nden CHP’nin iptal isteminin reddi yönünde bir karar çıkarsa, seçimlerin önünde hiçbir engel kalmayacak. Ver elini seçim sandığı.

Anayasa Mahkemesi, CHP’nin iptal istemini yerinde bulur ve bazı maddelerin iptali yönünde karar verirse ne olacak?

Daha açık bir ifadeyle seçimler iptal edilecek mi? Cevabı sona bıraktım. Ayrıca Anayasa Mahkemesi’nin hiçbir siyasi mülahazayla hareket etmeyeceğinden, CHP’nin iptal istemini Anayasa’ya uygunluk açısından değerlendireceğinden şüphem yoktur.” 

İPTALİ İSTENEN KRİTİK MADDELER

– Aynı binada oturan seçmenlerin, hane bütünlükleri korunup, aynı seçim bölgesinde kalmaları şartıyla farklı sandıklara kaydedilmesi.

– Seçim güvenliği açısından gerekli görülmesi, vali veya il seçim kurulu başkanının talepte bulunması halinde, o yerdeki sandıkların en yakın seçim bölgelerine taşınması, sandık ve seçim bölgelerinin birleştirilmesi, seçmen listelerinin karma olarak düzenlenmesi,

– Birlikte yapılan cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerinde, oy pusulalarının aynı zarfa konulması, seçmenin sandık bölgesine polis çağırabilmesi.

– Üzerinde sandık kurulu mührü bulunmayan ya da lekeli veya çizik olan zarf ve oy pusulalarının geçerli sayılması.

166 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.237032.3662
Euro34.794534.9339